Erdoğan'dan Fransa'ya Tepkitbmm

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ``Gerek Fransa Ulusal Meclisinde gerek Senatoda kabul edilen teklif, bizim için tamamen yok hükmündedir`` dedi.

  Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Erdoğan , dün Fransa Senatosunda , tıpkı Fransa Ulusal Meclisinde olduğu gibi çok az üyenin katılımıyla oylama yapıldığını hatırlatarak , yine ' ' sipariş oylama ' ' olduğunu söyledi .

' ' Gerek Fransa Ulusal Meclisinde gerek Senatoda kabul edilen bu teklif , bizim için tamamen yok hükmündedir ' ' diyen Erdoğan , Ortaçağ zihniyetinin yeniden horlatılması anlamına gelen bu kararın açıkça Avrupa değerlerini ayaklar altına aldığını , aklıselim ve sağduyuyu ortadan kaldırdığını bildirdi .

Bu konuda söyleyeceklerini söylediklerini , gerekli uyarıları yaptıklarını anlatan Erdoğan , bir yanlış yapıldığını , tarihin parlamentolarda yargılanamayacağını , yazılamayacağını kesin bir dille ifade ettiklerini belirtti .

Bu aşamada yasa teklifine karşı oy kullanan senatörlerin Anayasa Konseyine başvurmaları için gerekli girişimleri sürdürdüklerini anlatan Erdoğan , 60 imzaya ihtiyaç olduğunu hatırlattı . Bu hatanın telafi edileceğine dair umutlarını henüz kaybetmediklerini , taşıdıklarını belirten Erdoğan , şöyle konuştu : ' ' Türkiye öyle büyük bir ülke ki dostluğu büyük paye olduğu kadar , küçük insanlar için husumeti bile bir payedir . Ama biz Fransa ' daki ırkçı yaklaşıma bu payeyi bile vermeyeceğiz . Hiç kimsenin , ' Türkiye ile kavga ediyorum ' diye böbürlenmesine fırsat tanımayacağız . Hiç kimsenin Türkiye üzerinden siyasi rant sağlama girişimine imkan vermeyeceğiz .

Ben buradan Fransa Parlamentosundaki sağduyulu üyelere , Fransız entelektüellerine , sağduyulu Fransız halkına sesleniyorum ; Fransa Ulusal Meclisi ve ardından Senatoda yapılan oylama ve kabul edilen teklif , aleni bir ayrımcılıktır , ırkçılıktır , çok açık bir şekilde düşünce özgürlüğü katliamıdır . Yapılan , Türkiye düşmanlığı üzerinden oy devşirme çabasıdır . Yapılan , Fransa tarihine olduğu kadar Avrupa tarihine de haksızlıktır , insafsızlıktır . Bu ırkçı , ayrımcı girişimlere karşı susanlar , sessiz kalanlar , tepkisiz kalanlar , Avrupada faşizmin ayak seslerini duymamak gibi bir vebalin altına girerler . Çok açık söylüyorum ; Bu mesele bir Türkiye-Fransa meselesi değildir . Bu mesele bir Ermenistan-Fransa meselesi de değildir . Bu mesele çok açık şekilde bir ayrımcılık , bir ırkçılık meselesidir . Fransa Ulusal Meclisinin sağduyulu üyelerini , Fransa kamuoyunu bu tehlikeli tırmanış karşısında özellikle uyarmak istiyorum . Şu ironik noktaya özellikle dikkatlerinizi çekiyorum : Daha önce de ifade ettim . Nikolas Sarkozy ' nin büyük babası Selanik ' te , yani o dönem Osmanlı topraklarında doğmuş ve büyümüş bir kişidir . Sarkozy ' nin Dedesi İspanya ' da kovulan , Osmanlı ' nın kucak açtığı Musevilerdendir . Ne kadar Türkiye düşmanlığı yaparsa yapsın soyu Osmanlıya dayanan tarihi Türkiye ile aslında kesişen biridir . Ne kadar düşmanlık sergilerse sergilesin , ne kadar ırkçı tutum takınırsa takınsın Sarkozy geçmişini silip atamayacak , Osmanlı hoşgörüsüne gölge düşüremeyecektir . Fransa ' daki bu küçük ırkçı zihniyete , Türkiye ile kavga ediyor payesini vermeyeceğiz . Biz tarihiyle , kültürüyle , milletiyle büyük bir ülkeye yaraşır şekilde sağduyulu ve vakur bir tavır takınacağız . ' ' Erdoğan , etap etap yaptırımları uygulamaya sokacaklarını , hiçbir geri adım atmadan bunları kararlılıkla uygulayacaklarını söyledi .

' ' Şu anda hala sabır dönemindeyiz . Sabrediyoruz ve sürecin nasıl şekilleneceğini hep birlikte izliyoruz ' ' diyen Erdoğan , gelişmelerin seyrine göre tepki ve tutumlarını ortaya koyacaklarını ve eylem planını kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi .

Erdoğan , ' ' Fransız dostlarımızın da Fransız halkının da tırmanan ayrımcılık için çok daha duyarlı olacaklarına inanıyor , Sarkozy ve dostlarını , yandaşlarını Fransa halkının takdirlerine havale ediyoruz ' ' dedi .
Kaynak: AA