Bdp'nin, Grup Önerisi Kabul Edilmeditbmm

TBMM Genel Kurulunda, BDP`nin, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Irak sınırındaki olayla ilgili Meclis Araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

  BDP , TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine , Meclis gündeminin değiştirilmesine yönelik grup önerisi verdi .

Öneri üzerinde konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan , olayın üzerinden 26 gün geçtiğini belirterek , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın olayı tazminatla geçiştirme yaklaşımını sergilediğini ileri sürdü . Kaplan , ' ' Başbakan , sanki o insanlar bombalanmamış , toplu katliama tabi tutulmamış , olayın sorumluları yokmuş , hatta yaşanmamış gibi bir yaklaşım içindedir . Bu tür olaylar halkların tarihinde travma yaratan olaylardır . Elinizdeki 4 saatlik heron görüntüleri niye savcılığa ulaşmadı , niye gizlilik kararı verildi . Kimse böyle insani bir konuda timsah gözyaşı dökemez . 26 gün geçti bir tek kişi sanık olarak ifadeye çağrılmadı . Bu , uluslararası ceza mahkemesinini soruşturacağı bir konu . . . ' ' dedi .

Öneri aleyhine konuşan AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar , Uludere ' de yaşanan talihsiz olayın herkesin yüreğini sızlattığını belirterek , ' ' Bu olayın , 1990 ' lı yılların faili meçhulü gibi olmayacağına buradan söz veriyorum . Bu olaylar aydınlatılmalı . Suç işleyenler makam ve mevkileri ne olursa olsun yargı önünde hesap vermeli ' ' diye konuştu .

CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız , kendisinin CHP heyeti ile olay yerine gittiğini belirterek , ' ' Orada gördük ki Hükümet oraya gelmemiş . Bakanlar , Alaya yakın tiyatro çadırına uğrayıp geri dönmüşler . Onların acılarını orada paylaşmak , ne yaşadıklarını anlayabilmek önemliydi . Devletin gidemediği yere biz gittik ' ' dedi .

Bölgedeki kaçakçılık olayının Karadeniz ' deki ' ' ormancı-köylü ' ' ilişkisine benzeten Yıldız , ' ' Oradaki kaçakçılık bu denli yasalaşmış ve insanların geçim kaynağı olmuş . Bundan askeri alayın da herkesin de haberi var . O olayla ilgili istihbaratın nereden geldiğinin aydınlığa çıkması lazım ' ' diye konuştu .

- ' ' Geleneğimizde evde taziye esastır ' ' -Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay , Yıldız ' ın ' ' tiyatro çadırı ' ' ifadesinin üzücü olduğunu belirterek , ' ' Taziye ortamını bile ' tiyatro çadırı ' gibi nitelemek çok ayıp . Biz çadıra gitmedik , eve gittik . Bizim geleneğimizde evde taziye esastır . Bütün cenaze sahipleri , o eve geldiler . Biz onlara orada taziyede bulunduk , Kuran okuduk , Başbakan ile telefon görüşmesi yaptırdık . Bunu da bütün ekranlar verdi . Görmeyenler görsün ' ' açıklamasını yaptı .

CHP ' lilerin gittiği yerin ' ' taziye çadırı ' ' olmadığını ifade eden Atalay , şöyle konuştu : ' ' Ben taziye çadırına , tiyatro çadırına demem . Ama esas sizin gittiğinizin taziye çadırı olmadığı . . . Başka illerden gelen , Kaymakam ' a da o saldırıyı yapan , militanların yönettiği , BDP ile el ele CHP ' nin orada bölge halkını tahrik ettiği . . . Evde cenaze sahipleriyle konuştuk . Onlar için orada tahrik ortamında gönlünü almaya , devletin onlara ilgisini sunmaya çalıştık , bu devam ediyor . Soruşturmalar da devam ediyor . Böyle hassas bir ortamda konuşurken ' tiyatro çadırı ' gibi bir kavram kullanılmasını yakıştıramıyorum , ayıplıyorum , kınıyorum . ' ' Sataşma olduğu gerekçesiyle yeniden söz alan CHP ' li Yıldız , ' ' Bizim örfümüzde , geleneğimizde bir şey var ; eğer bir cenaze varsa , o cenaze evine gidilir , orası televizyonlardan reklam edilmez . Biz orada CHP milletvekilleri olarak hep beraber taziye çadırına , ölenlerin yakınlarının yanına gittik . Bizim gittiğimiz , sizinki gibi televizyonlardan reklam edilmedi . Gerçek anlamda taziyeye gitmiş olsaydınız o insanların yanında olurdunuz . Ne BDP ile birlikteydik , ne de sizin gibi başka şeyin peşindeydik ' ' diye konuştu .

BDP ' li Kaplan da sataşma gerekçesiyle söz alarak , ' ' 2 gün geçiyor Hükümet , Cumhurbaşkanı , bakanlar tepkisini ortaya koymuyor ama ertesi gün bütün örgütlerini , Kaymakam ve Valileri gelecekleri organizasyonuna ayırıyorlar . Gelenekte taziyeye gelenlerin başımızın gözümüzün üstünde yeri var . Ama katliamdan sorumlu olup , katliamın üstünü örtenlerin , katlettikleri insanların cenazelerine gitme geleneği hiçbir yerde yoktur . Hiçbir katil öldürdüklerinin evine ertesi gün gidemez . Bu kadar açık konuşuyorum ' ' dedi .

AK Parti ' li milletvekilleri , Kaplan ' ın sözlerine tepki gösterdi .

-BDP ' liler ile AK Parti ' li Ensarioğlu tartıştı-Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu , olayın bütün Türkiye ' nin meselesi olduğunu belirterek , ' ' İktidara olarak hiçbir zaman sorumluluktan kaçmadık . Olayın üstünün örtülmesi bir yana , açığa çıkarılması ve hesabının sorulması için her türlü girişimi anında yaptık ' ' dedi .

BDP ' lilerin kendisine laf atması üzerine Ensarioğlu , ' ' BDP tabii ki bizi eleştirecek . Konuşulması , söylenmesi gereken her şeyi konuşacağız . Biz bundan yararlanırız . Bildiğiniz bir şey varsa , ihmal ya da atladığımız bir şey varsa söyleyin . Ama bizim itirazımız sizin üslubunuza . 26 gün de 2 ay da geçse , bu olayı ortaya çıkarmak boynumuzun borcudur . Tüm sorumluluk bizim üzerimizdedir ' ' karşılığını verdi .

Ensarioğlu , ' ' Bütün soruşturmalar yapılıyor . Biz bu işi çözmeye çalışıyoruz , örtmeye değil . Kemikleri , yeraltından silahları , örgütleri , çeteleri biz çıkarıyoruz . Bu iktidara ' bir şeylerin üstünü örtüyorsunuz ' demek insafsızlık değil mi? Sen vazgeçsen de biz olayların ortaya çıkarılmasından ve hesabının sorulmasından vazgeçmeyeceğiz . Ama bunlardan siyasi çıkar elde etmek ahlaksızlıktır . Tazminat ödenmediğinde ' tazminat ödenmedi ' diyorsunuz , 23 bin lira ödense ' az ' diyorsunuz , Başbakan kendi ödeneğinden 100 bin lira ödediğinde , buna ' kan parası ' diyorsunuz . Bu kan parası değil . Bu olayda ihmali , kastı , kusuru olan kim varsa , askeri , sivil yetkili olsun , bu ortaya çıkarılacaktır . Bunun hesabı sorulacaktır . Siz de görüp mahcup olacaksınız ' ' diye konuştu .

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce , Ensarioğlu ' nun sözlerine tepki göstererek , ' ' Başbakan , babasının maaşını mı verdi? Başbakan ' ın kendi ödeneği değildir . Bu siyaset terminolojisi değildir ' ' dedi .

Konuşmaların ardından yapılan oylamada BDP ' nin grup önerisi kabul edilmedi .
Kaynak: AA