Anter Anter, 21 Yıl Sonra Baba Ocağında

Diyarbakır`da 20 Eylül 1992 tarihinde öldürülen Kürt aydın yazar Musa Anter`in oğlu Anter Anter, 21 yıldan sonra ilk defa baba ocağına geldi.

  Türkiye`ye girişi yasak olduğu için ilk defa babasının mezarını ziyaret eden Anter , duygulu anlar yaşadı .

Mardin`in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu beldesindeki evlerinin avlusunda bulunan babasının mezarını ziyaret eden Anter , Başbakan Tayyip Erdoğan`ın özel izniyle Türkiye`ye geldiğini söyledi . Ziyaretten dolayı çok mutlu olduğunu kaydeden Anter , mezar ziyaretinden sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı .

Anter , " Şu anki mutluluğumu tarif edemiyorum . Böyle de olsa babamı görmek ayrı bir mutluluk . Çok güzel bir duygu . Tahmin etmiyorum , beni buradan artık hiç kimse götüremez , ben de burada olacağım . " dedi .


Anter , 1972 yılında vatandaşlıktan çıkarıldığını kaydederek , hala neden çıkarıldığını bilmediğini kaydetti . Anter , sözlerini şöyle sürdürdü : " Herhalde Kürtçülüğümüzdendir , Kürt olmamızdandır . Musa Anter`in oğlu olmamızdandır . Taviz vermedik . O zamanki hükümetlere , cunta rejimine taviz vermedik . Ondan dolayıdır . Yoksa başka ne olabilir? Adam öldürmedik , kaçakçılık yapmadık . "

Anter Anter , 1987 ile 1991 yılları arasında Turgut Özel zamanında memlekete gelerek babasıyla görüştüğünü ifade ederek , o tarihten bu yana memleketine gelemediğini söyledi . Babasının cenazesine de gelemediğini ifade eden Anter , konuşmasını şöyle sürdürdü : " Babamın katilleri baştakilerdir . Her zaman söylüyorum . Süleyman Demirel , Mehmet Ağar , Tansu Çiller , Ünal Erkan ve Jitem`dir . Onlar yakalanmalı . Onlar yargılanacak . Eninde sonunda yargılanacak . Mesela tetikçi babamı vurmuş , onlar benim için hiç mühim değil . O baştakiler önemli . Zaten onlarla görüşeceğiz . Onlara dava açacağım . "



" İLK DEFA KARDEŞİMLE YAN YANAYIZ "

Anter`in ziyaretinde hazır bulunan ağabeyi Dicle Anter de kardeş olarak ilk defa aynı toprakta yan yana olduklarını söyledi . Daha iyi günler temennisinde bulunan Dicle Anter , " İlk defa kardeşimle yan yana geliyoruz . Kürt halkına görülen reva bu . Halen devam ediyor . Köyler boşaltıldı . İnsanlar göç etti . Hala onun acısını çekiyoruz . Umarız ki yeni bir dönem başlar . Hep beraber daha iyi günler yaşarız . " dedi .