İlk Tepkisi Bu Oldu

Geçirdiği yüz nakli ile tıp tarihimizde bir ilke imza atan Uğur Acar, uyandırıldıktan sonra ilk tepkisini verdi.

İlk Tepkisi Bu Oldu
  Türkiye ' de ilk kez yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar , saat 13 . 00 sıralarında uyandırılırken , ilk tepkisi , ellerini yumruk yapıp sağ baş parmağını kaldırarak ' Tamam ' işareti yapmak oldu . Sabahtan başlayan uyandırma çalışmalarında öğle saatlerinde tepkiler vermeye başlayan Acar , saat 13 . 00 sıralarında tamamen uyandırıldı . Doktorların ameliyatın başarılı geçtiğini ve ' Güzel bir yüzün oldu ' sözlerinin ardından Acar , ellerini yumruk yapıp sağ baş parmağını havaya kaldırıp ' Tamam ' işareti yaptı . Tepki sırasında odada bulunan operasyonunun mimari Prof . Dr . Ömer Özkan , ' Baş parmağını kaldırıp ' Tamam ' işareti yaptı . Bu güzel bir başlangıç ' dedi .

Uyandırılan Acar ' a yüzünün daha sonra gösterileceği belirtildi .

' BEN SABIRLI BİR İNSANIM '
Öte yandan Akdeniz Üniversitesi ' nde Türkiye ' de ilk kez yapılan yüz nakli operasyonu , yaklaşık 1 . 5 yıldır yüz nakli bekleyen Zonguldaklı 3 çocuk annesi 49 yaşındaki Sezgin Ergen için de umut oldu .

Adı son olarak Bodrum ' da aldığı sahte alkolün ardından beyin ölümü gerçekleşen Victoria Nikolaeva ' nın yüzünün nakledilmesinin gündeme gelmesiyle duyulan Sezgin Ergen , o günden beri Zonguldak ' ta içine kapanık bir halde yaşıyor . Maskesiz sokağa çıkamadığı için günlerini genelde evinde geçirdiğini söyleyen Ergen , ' Antalya ' da yapılan ilk yüz nakli operasyonunu televizyonlardan izliyorum . İlk nakil kısmeti benim değilmiş . Nakil yapılan kardeşimin önceki ve operasyondan sonraki görüntüsü beni çok heyecanlandırdı . Umutlarım bir kez daha arttı . Ben sabırlı bir insanım . Uygun donörün bulunacağı günü iple çekiyorum . Yüz nakli yapılan ilk kadın olmak istiyorum ' dedi .

Dünyanın ilgisinin şu an Antalya ' da olduğunu da söyleyen Ergen , ' Victoria olayından sonra sanki insanlara küsmüştüm . Ancak umutlarım yeniden yeşerdi . Uygun donör bulunursa sonuçları ne olursa olsun , uyum sağlamama ihtimali de dahil her sonuca razıyım . Kendimi psikolojik olarak hazır hissediyorum ' diye konuştu .

Sezgin Ergen , 19 yıl önce eşinden gördüğü baskıya dayanamayarak av tüfeğini çenesine dayayıp tetiğe basarak ölmek istemişti . Olayın ardından yüzü parçalanan ve 60 ameliyat geçiren 3 çocuk annesi Ergen , eşi tarafından terk edilmiş ve çocuklarıyla da görüşemiyordu . Ergen , geçen yıl , sahte içkiden hayatını kaybeden Rus rehber 22 yaşındaki Victoria Nikoloeva ' nın yüzünü istemiş , ancak Rus kızın annesi kesinlikle bağışa onay vermemişti .

KAVDIR AİLESİ HASTANEDE
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ' nde dün sabaha karşı kompilakasyonlar nedeniyle nakilli sağ bacağı alınan 34 yaşındaki çift kol nakil hastası Atilla Kavdır ' ın ailesi , doktorların , ' Öğlenden sonra hastanızı görme ihtimaliniz var ' haberi üzerine hastaneye geldi . Hastaneye önce eşi Ayşe Kavdır ve kızı 10 yaşındaki Ayşe Esra , ardından 15 yaşındaki oğlu İbrahim Kavdır geldi . Atilla Kavdır ' ın annesi Ayşe Kavdır , hastaneden bir an olsun ayrılmazken , öğle saatlerinde baba İbrahim Kavdır ve teyzesi Hatice Aba geldi .

Henüz 11 yaşındayken güvencin uçurmak için çıktığı inşaatta yüksek gerilim hattına uzattığı demir çubuktan geçen elektrik akımı nedeniyle iki kol ve bir bacağını kaybeden Atilla Kavdır ' ın 15 yaşındaki oğlu İbrahim Kavdır , ' Ona doya doya sarılmak isterim ' dedi . Ameliyat olmadan önce babasına karnesini gösterdiğini , kendisini tebrik edip öptüğünü anlatan oğul Kavdır , nakilden bir gün sonra haberdar olduğunu anlattı . Babası Attila Kavdır ' a daha önce kol naklinin gündemde olduğunu fakat ailenin uzuvları bağışlamaktan son anda vazgeçtiğini anlatan İbrahim Kavdır , ' Ondan sonra babam nakil olmak istemedi . Zor ikna oldu ' dedi .

Nakli ilk duyduğu anda babasını kaybetme korkusu yaşadığını anlatan İbrahim Kavdır , ' Elele tutuşup gezmek isterim . Seviniyorum , çok mutlu oluyorum ' diye konuştu . Babasının , ' kolları yokken ' kendi traşını olabildiğini , özel tasarım 2009 model motosikletini kullandığını ama telefonla konuşurken zorlandığını anlatan İbrahim Kavdır , heyecanlı ve aynı zamanda mutlu olduğunu söyledi .

Kızı Ayşe Esra Kavdır , babasının elini tutmak istediğini ama doktorların izin vermediğini söyledi . 10 yaşındaki Ayşe Era , ' Babamın artık bayramlarda öpebileceğim bir eli var . Bayramlarda elini öpeceğim ' dedi .

Çift kol nakil hastası Atilla Kavdır ' ın babası İbrahim Kavdır , oğlunun her işini kendisinin yaptığını söyledi . Motosikletinin arkasına eşini ve çocuklarını bindirip gezintilere çıktığını anlatan Baba Kavdır , ' Şimdi çok memnunuz . Kendisi düğünlerde ortaya çıkıp oynamayı çok istiyordu . Onu yapabilecek ' dedi . Duygulu ve sevinçli olduklarını anlatan baba Kavdır , yaşadığı sağlık problemlerini gerekçe göstererek oğlunun yoğun bakımda görmeyeceğini söyledi .

Hayati tehlike olmadığı sürece her ihtimale hazırlıklı olduklarını anlatan baba Kavdır , AÜ Organ Nakil Merkezi Koordinatörlüğü ' nden haberin akşam yemeğinde geldiğini anlattı . Oğlu nakilden vazgeçmek aşamasındayken , ' Bu fırsat bir daha gelmez ' diyerek ikna ettiklerini belirten İbrahim Kavdır , ' İyi ki gelmişiz ' dedi . Baba İbrahim Kavdır , Cihan Topal ' ın çift kol naklini gördükten sonra nakil için karar verip bekleme listesine yazıldıklarını , Eylül ayında bir vericinin çıktığını ama son anda ailenin bağıştan vazgeçtiğini söyledi .