Şair Bakiler'den 'türkçe' Uyarısı

Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Öğrenci Birliği tarafından düzenlenen programa katılan Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler, "Türkçe`mizi bozma konusunda doğu ve batı dünyasında çok ciddi çalışmalar var" dedi.

Şair Bakiler'den 'türkçe' Uyarısı
Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu`nda düzenlenen programa Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Emniyet Müdürü Sami Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Sayan, Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri ile öğretim görevlileri, kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, üniversite olarakgörevlerinin öğrencilere sadece okulda ders anlatmak değil, onlara farklı hocalarla tanışma imkanı sağlamak olduğunu belirtti.

Daha sonra "Türkçe`ye Tuzak" konulu konferansı vermek üzere Şair ve Yazar Yavuz Bülent Bakiler kürsüye geldi. Bir milleti ayakta tutan unsurların başında dilin geldiğini ifade eden Bakiler, "Türkçe bizim varlık sebebimizdir. Türkçe`mizi bozma konusunda doğu ve batı dünyasında çok ciddi çalışmaları var. Türkiye`de de bir takım insanlar bu oyunlardan haberdar olmadıkları için bu oyunları ciddiye almıyorlar. Türkçe bizim varlık sebebimiz olduğuna göre, Türkçe olmadan hiç bir şey olmaz. Bir milleti, kendikültür değerleri ayakta tutar. O kültür değerleri; o milletin konuşmuş olduğu dildir, dini inancıdır, tarihi şuurudur, gelenekleridir, yani o milleti başka milletlerden ayıran özellikleridir. Bunlarla bir millet ayakta durur" diye konuştu.

Türkiye`de en büyük ayıbın Türkçe`nin yeteri kadar güzel bilinmemesi ve konuşulmaması olduğunu söyleyen Bakiler, Türkiye`nin Batı`dan geri duruş sebebinin başında ise dilde ve Türkçe`de meydana gelen kırıklıklar olduğunu ifade etti. Bakiler, "Gerçekten Türkiye`de Türkçe`miz bir çıkmaz içerisinde mi? Türkçe`mizin bir takım sıkıntıları mı var? Yoksa bunları ben mi büyüterek söylüyorum diye düşünenler olabilir. Ama benim uzun yıllardan beri yaptığım çalışmaların bana sağlamış olduğu kanaatlerdir. ÜlkemizdeTürkçe konusunda gerçekten büyük sıkıntılar içerisindeyiz" dedi.

Gençlerin kitap okumamasına da değinen Bakiler, üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yüzde 38`inin kitap okumadığını söyledi. Dünyanın dört bir tarafında insanların kelimelerle düşündüğünün, kitap okunduğunda kelime dünyasının geliştiğinin altını çizen Bakiler, kitap okuma sayesinde insanların kendisini geliştirdiğini söyleyerek, "Bunları size yeni bir ufuk çizgisi gösterebilir miyim, düşüncesiyle anlatıyorum. Üniversitedeki arkadaşlarım, benim yaptıklarımı izledikleri takdirde aynı başarıyaulaşacaklardır" diye konuştu.

Türkiye`nin batsında ve doğusunda düşmanlarının var olmaya devam ettiğini savunan Bakiler, "Bunları bizleri yok etmek için dilimizi ve kültürümüzü değiştirmeye çalışıyorlar. Dost görünen NATO dahi bu işin içinde bulunuyor. Bulara karşı direnmek için her şey okumaktan geçiyor" dedi.

"Dilime uzanan el, namusuma uzanmıştır" diyen Bakiler, Türkçe`nin en büyük düşmanı olarak Rusya ve Avrupa ülkelerini gösterdi. Bakiler, "Rusya`da komünist bir rejim var. İyi ki de bu rejim var. Rusya parçalanmasaydı belki de Türk Dünyasını Ruslara benzeterek Türkiye`den ayıracaklardı" dedi

Program sonunda Yavuz Bülent Bakiler, kitaplarını imzaladı.
Kaynak: İHA