Kırgızistan'da Tutukevinde Protesto: 30 Yaralı

Kırgızistan`ın başkenti Bişkek`te yer alan 1 numaralı tutukevinin önünde tutuklu yakınlarının protestosu esnasında tutukluların yatakları yakması sonucu yangın meydana geldi.

Çıkan olaylarda 7`si ağır olmak üzere 30 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yangının çıkması üzerine dışarıda toplanan tutukluların yakınları içeri girmeye çalışırken, itfaiye aracı içeri alınıp yangın söndürüldü. Tutukevinin içine girmek isteyenleri engelleyen polisler eylemcileri yakaladı ve zorla polis otobüslerine bindirip karakola götürdü

Oğlunun tutukevinde bulunduğunu bildiren Oleg Gonçarov, "Sabah saatleri tutukevine giren özel birlik tutukluları dövmüş. Dolayısıyla tutukluların hakları ihlal ediliyor" dedi. Gonçarov, yangının çıkması nedeniyle tutukluların boğulduklarını; bunun için de bir şeyler yapmak gerektiğini kaydetti

Protesto anında tutukevinde bulunan Kırgızistan Ombudsmanı Tursunbek Akun, tutukluların yaşam şartlarının iyi olmadığını bildirdi. Akun, Damir Saparbayev isimli suç örgütü üyesinin diğer tutukevine yerleştirilmesine karşı çıktıklarını belirterek polislerin diğer tutuklulara karşı yaptıklarını da kınadı. Ombudsman Akun, "Polislerin özel birliği tutukevine girdikleri sırada tutukluları dövdüler ve böylece tutukluların hakları ihlal edildi. Onlar da bizim vatandaşlarımız" ifadelerini kullandı. Tutukevinin içine alınan Tursunbek Akun, içeride ayağı ve burnu kırılmış tutukluları gördüğünü, sonuç olarak da yaklaşık 30 tutuklunun yaralandığını bildirdi.

Bu arada tutukevi yetkilileri de tutukluların bütün tutukevindeki kuralları terk ederek, istedikleri gibi yaşama amacıyla protesto düzenledikleri durumda onları durdurmak için ek güçlerin getirildiğini ve arama işinin yürütüldüğünü belirtti. 1 numaralı tutukevinde yapılan protesto sonucunda 30 tutuklunun yaralandığı, bunlardan 7`sinin ağır yaralanarak hastaneye yatırıldığı bildirildi.
Kaynak: İHA