Kamu Bankaları Üst Düzey ve Kosgeb Yetkileri Erciş'te

Depremden sonra Van ve Erciş`in ekonomisini yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak üzere Van`da bulunan kamu bankaları ve KOSGEB üst düzey yetkilileri, Erciş`e geldi.

Erciş Kaymakamı Ramazan Fani`yi makamında ziyaret eden banka üst düzey ve KOSGEB yetkilileri, Van ve Erciş`te deprem sonrası ekonomik durum ve neler yapılabileceği ile ilgili bilgi almak için geldiklerini belirtti

Ziyaret esnasında konuşan Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, Kredi Garanti Fonu`nun bildiği kadarıyla ipotek gösteremeyen esnafın yüzde seksenine kadar alıp, kredinin kefaletini sağladığını belirterek, "Bununla ilgili şöyle bir beklenti var. Ticaret Odası Başkanımızda bu beklentiyi sizlere iletir. Kredinin tamamına bu kefaletin sağlanması noktasında esnafın burada memur kefil bulması çok mümkün değil , Bir gayrimenkulü ipotek olarak göstermesi de çok mümkün değil. Çünkü çok katlı binalar büyük ölçüde yıkıldı.Bu konuda ciddi bir mağduriyet var. Bu süre içerisinde biraz yardımcı olunursa esnaf kendini daha kısa sürede toparlar. Esnafın bir şekilde toparlanması gerekiyor. Esnaf gerçekten büyük zarar gördü. Hem maddi olarak malını kaybetti hem de ilçedeki ticaret sekteye uğradı. Burada esnaf belki de iki ay iş yapamadı" dedi

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci de ziyaret esnasında yaptığı açıklamada, depremin en çok esnafları vurduğunu ifade ederek, "Memurların işi bir şekilde yürüyor. Kamuda çalışanlar, dışarıda çalışanlar veya çiftçiler özellikle Tarım Bakanlığı birçok atak yaptı bu açıdan. Esnaflarımızla ilgili çok ayrıntılı konuştuk. Erciş şehir merkezinde en çok dile getirilen işyerlerimiz ve esnaflarımız oldu. Bugüne kadar da henüz bir can suyu verilemedi. Şimdi siz buraya geldiniz, teşekkür ediyoruz. İnşallahburada tespitlerinizle birlikte çok sağlıklı bir paket açıklanır. İnşallah hemşerilerimizin, esnafların tüm sorunları ortadan kalkar. İnsanlarımız burada hem yakınlarını demde mallarını, ticaret geleceğini kaybettiler. Erciş önemli bir ticaret merkeziydi 160 bin nüfuslu bir yer. Depremde işyerlerinin neredeyse tamamı hasar gördü. Esnaflarımız ticaret yapmadı. Hasar görmeyenler de ticaret yapamadığı için sıkıntı gördü. Sorunlarımızı Sayın Başbakanımıza arz etmiştik. Başbakanımızın görevlendirmesiyle desizler geldiniz. İnşallah sizin yapacağınız tespitlerle esnafımıza de can suyu verilecek, Van`ımız, Erciş`imiz eski günlerine daha güzel bir şekilde geri dönecek diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Erciş Ziraat Odası Başkanı Nihat Çelik de, çiftçilerin de sorunlarının olduğunu, bunların başında ise kefil konusunun geldiğini belirterek, verilecek olan kredilerde memurlar yerine esnaflardan iki kefili kabul görmesini istediklerini ayrıca, ipotek için de tarlaların gösterilmesinin çiftçi açısından olumlu olacağını söyledi

Heyete başkanlık eden Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı M. Cengiz Göğebakan ise, bankacılar olarak kendi üzerlerine düşen görev nedir diye Van`a Erciş`e geldiklerini anlatarak, "Öncelikle büyük geçmiş olsun. Allah tekrarından salasın. Kaybettiğiniz canlar için rahmet diliyoruz. Afetin arkasında ticari hayatın devam etmesini sağlamak esas şimdi. KOSGEB Başkan yardımcımızla geldik Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel müdürümüzle geldik. Vakıflar, Halk ve Ziraat bankalarının genel müdürlerimizle geldik. Hepberaber bir paket sağlamaya çalışıyoruz. Bu oluşacak paketin yörenin durumuna göre bir paket olmalı sadece sıfır faizli kredi tek başına anlamlı değil. Sadece KGF`nin kefaleti anlamlı değil. Belli ödemesiz olan uzun vadeli bir kredi lazım ki açılan yaralar bir nebze sarılabilsin. Bize çokça vade lazım. Hepsinden oluşan bir paket yapmağa çalışıyoruz. Ankara`da burayı görmeden yamaktansa taslak çalışma yaptık geldik. Yerenin ileri gelenleriyle konuyu bizzat yerinde tespitler yapalım. Burada ince ayarlarınıyapıp döndüğümüzde önümüzdeki hafta Sayın Bakanlara arz edelim. Bu paket öyle bir kredi paketi olacak ki özel sektör bankalarını da cazip kılıp, bende bu işte olmalıyım diyeceği kadar cazip bir kredi paketi yapmağa çalışıyoruz ki sadece bir banka değil, oldukça etkili özel sektör bankalar var. Bunu yapmak için buradayız. Umarım buradan alacağımız bilgiler, değerlendirmeler sonucunda Van için Erciş için en iyisini yapmağa çalışacağız" dedi.

Açıklamaların ardından Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı M. Cengiz Göğebakan ilçe Kaymakamı Ramazan Fani ile Erciş Ticaret Odası başkanlığına bir plaket sundu. Ziyaretin ardından heyet üyeleri İlçe kaymakamlığı önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Erciş Ticaret Odasını ziyaret edip ilçeden ayrıldılar.

Erciş ilçesindeki ziyarete Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı M. Cengiz Göğebakan, Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Can Tekin, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, KOSGEB Bölge Müdürü Bilal Emre Yörük, bankaların bölge müdürleri katılırken, ziyarete AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci ile Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu da iştirak etti.
Kaynak: İHA