Web Üzerinden 'mahalle Polisi'ne Ulaşılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı "Web Üzerinden Mahalle Polisine Erişim Projesi" başlattı.

Projeyle birlikte vatandaşlar, e-devlet kapısı olan `www.turkiye.gov.tr` adresi üzerinden mahallelerinde görevli toplum destekli polis ve iletişim bilgilerini görebilecek.
Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ`nin ortak çalışması ile hazırlanan proje, 81 il ve ilçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) birimlerince yürütülecek.

"Web Üzerinden Mahalle Polisine Erişim Projesi"nin uygulanmasıyla vatandaşlar mahalle polisini öğrenebilecek ve toplum destekli polislik hizmetleri hakkında bilgi sahibi olabilecek. TDP hakkında görüş ve öneriler de iletebilecek. Ayrıca güvenlik hizmetleri konusunda toplumsal desteğin artırılması sağlanacak.
Vatandaşlar, PTT şubelerinden elde edebilecekleri e-devlet şifresiyle `www.turkiye.gov.tr` adresine girildiğinde, projeyle ilgili sayfanın alt kısmında bulunan "istek veya öneriniz" alanını doldurarak, mahalle polisine istek ve öneriler gönderebilecek.


TELEFONLA DOLANDIRICILIKLA MÜCADELE
Emniyet, vatandaşların mağduriyetine yol açan "telefonla dolandırıcılık" olaylarına karşı yürüttüğü faaliyetlere devam ediyor. Bu kapsamda, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ve GSM şirketlerinin yetkilileriyle yapılan toplantılar sonucunda sınırsız olarak alınabilen hat sayısı; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 15 adet, yabancı uyruklu şahıslar için 3 adet ile sınırlandırıldı.
Cep telefonu kullanıcılarının GSM firmalarının çağrı merkezlerini aramaları halinde üzerlerine kaç adet hat açıldığını öğrenebilmeleri ve bilgisi dışında açılan telefon hatlarını yine çağrı merkezi aracılığıyla kapatabilmeleri sağlandı. Bu sayede dolandırıcıların çok sık telefon numarası değiştirmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Vatandaşların dolandırıcılık olaylarına karşı bilinçlendirilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından "sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz. POLİS www.asayis.pol.tr-155" şeklindeki bilgilendirme ve uyarı mesajları içeriği güncellenerek tüm cep telefonu numaralarına gönderiliyor. İl Emniyet Müdürlüklerinin toplum destekli polislik birimlerince vatandaşların yoğun olduğu yerlere afişler asılıyor, broşürler dağıtılıyor ve ATM`lere stickerler yapıştırılıyor.


TELEFON DOLANDIRICILIĞI YÜZDE 50 AZALDI
Emniyet Teşkilatı, vatandaşların bilinçlendirilmesi çalışmaları yanında, dolandırıcılık suçu işleyen şahıslara yönelik operasyonel faaliyetlerini de sürdürüyor. Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde bugüne kadar ülke genelinde bu tür dolandırıcılık suçu işleyen şahıslara yönelik yapılan operasyonlarda 506 şüpheli yakalanıp haklarında adli işlem yapıldı. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile işbirliği yapılarak 29 örgüt üyesinin toplam 458 bin TL değerinde olan mal varlıklarına el konuldu.

Vatandaşların bilgilendirilmesi ve konunun yapılan operasyonlar sayesinde medyada sıkça yer alması sonucunda 2011 yılında polis birimlerine intikal eden "telefonla dolandırıcılık", 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı. Emniyet yetkilileri, "Telefonla dolandırıcılıkla" mücadele kapsamında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu alanla ilgili katkısı olabilecek diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine devam edileceğini bildirdi.