Kazakistan Halkı Sandık Başında

Orta Asya’nın en stratejik ülkesi olarak görülen Kazakistan’da halk sandık başına gidiyor.

Yaklaşık 9 milyondan fazla seçmenin oy kullanmasının beklendiği seçimlerde halk ülkeyi 5 yıl yönetecek milletvekillerini seçiyor.

Ülkenin en büyük şehri olan Almatı’da bulunan 990 bin seçmen sabahın erken saatlerinden itibaren oylarını kullanmak için sandık başına gitti. Yerel saat ile 07.00`de başlayan oy verme işlemi 20.00`de sona erecek.

Kazakistan genelinde on bin sandıkta 9,2 milyon seçmen Kazakistan Meclisi`ne girecek 107 milletvekilini seçecek. Seçim barajının yüzde 7 olduğu ve yedi partinin katıldığı seçimlerde Kazakistan tarihinde ilk defa meclise birden fazla parti girebilecek.

İktidarda bulunan Nur Otan Halk Demokrasi Partisi`nin yüzde 80 üzerinde oy alması beklenen seçimleri AGİT, TURKPA, ŞİÖ, İİT, AKPM`nin de aralarında bulunduğu 8 uluslararası örgüt ile beraber 29 ülkeden 819 yabacı gözlemci ve 135 yabancı gazeteci takip ediyor.

Seçimlerle alakalı açıklama yapan Kazak Devlet Sanatçısı Bibigül Tölegenova, seçimlerin ülke geleceği için önemli olduğunu ve bütün Kazak halkını seçime katılmaya davet etti.

Merkez Seçim Kurulu, Nur Otan Halk Demokrasi Partisi, Ak Jol Partisi, Adilet Partisi, Aul Partisi, Kazakistan Kominist Partisi, Kazakistan Patriotlar Partisi ve Sosyal Parti`nin katıldığı, sonuçlarının ise 16 Ocak`ta açıklayacağını duyurdu.