Bm Genel Sekreteri Ban Ki Moon: 'arap ve Filistin Bölgelerindeki İsrail İşgali Bitmeli'

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon Lübnan`da düzenlenen "Reform ve Demokrasiye Geçiş" isimli konferansta konuştu.

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen konferansa Genel Sekreter Ban Ki Moon`un yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şili eski devlet başkanı Michelle Bachelet, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Sierra Leone eski cumhurbaşkanı Ahmed Tejan Kabbah, Moritanya devlet başkanı Muhammed Veled Abdül Aziz gibi liderler katılıyor.

Açılış konuşması ve yarın düzenlenecek yuvarlak masa toplantısının dışında basına kapalı olarak gerçekleşecek konferansta konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Suriye`deki durum hakkında "Bugün yine Esad`a sesleniyorum: Şiddeti durdur, kendi halkını öldürmeyi durdur! Baskı yolu çıkmaz yoldur. Değişim rüzgârları dinmeyecektir. Tunus`u ateşleyen kıvılcım sönmeyecek" ifadelerini kullandı

İsrail`e Arap Dünyası`ndaki işgalinin durdurma çağrısında bulunan Ban Ki Moon, "Arap ve Filistin bölgelerindeki İsrail işgali bitmelidir. Sivillere karşı şiddet de bitmelidir. Eski ya da yeni olsun yerleşimler yasadışıdır; bu yerleşimler Filistin devletinin oluşumuna karşı çalışıyorlar. İki devletli çözüm çoktan geç kaldı. Statüko, sadece gelecekteki çatışmaları garanti altına alıyor. Bu geçişi yapmak için Arap ülkelerine her türlü yardım etmeye kendimizi adıyoruz" dedi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler`in karar alma ve uygulamada daha adil olmasını ümit ettiğini belirterek "Lübnan`ın İsrail işgali buna en iyi örnek. Yahudi devleti hala Lübnan egemenliğini ihlal ediyor. Lübnan uluslararası kararlara saygı duyuyor; kararların tamamen uygulanmasını ve işgal edilmiş bölgelerin bütün yolları kullanarak özgürleştirilmesini istiyor" dedi. Mikati, İsrail işgalinin bölgedeki istikrarsızlığın temel sebebi olduğunu sözlerine ekledi.

Şili eski devlet başkanı Bachelet`nin Şili`de Pinochet`nin 17 yıllık baskı rejiminden demokrasiye geçişi, Sierra Leone eski cumhurbaşkanı Kabbah`ın 1991-2002 yılları arasındaki iç savaşa katılanların topluma entegrasyonunu, 2008`de darbeyle iktidara gelen Moritanya devlet başkanı Abdül Aziz`in de 1 yıl içerisinde demokrasiye geçişi konu alan konuşmalar yapması bekleniyor. Bu konuşmaların yanı sıra Libya geçici hükümetinin Gençlik ve Spor Bakanı Fethi Terbil`in insan hakları konulu konuşmasında 1200`denfazla kişinin öldürüldüğü 1996`daki Ebu Selim katliamını anlatması bekleniyor. Toplantının diğer başlıkları ise geçiş hukuku, silahlı kuvvetlerin siviller tarafından kontrolünün arttırılması, yapısal reform ve basın özgürlüğü konularını kapsıyor.
Kaynak: İHA