Koca Sinan, İstanbul ve Ankara'da Seyirci İle Buluşmak İçin Gün Sayıyor
Mimar Sinan`ın ölümsüz eseri Süleymaniye Camii`nin yapım sürecisi anlatan Koca Sinan adlı tiyatro eseri 20 Ocak`ta Haliç Kongre Merkezi`nde seyirciyle buluşacak.
Büyük bir bütçeyle ortaya konan, Burak Sergen, Tarık Papuççuoğlu, Atilla Pakdemir, Ayberk Atilla, Elif Çakman gibi ünlü tiyatrocuların görev aldığı `Koca Sinan, 20 Ocak`ta Haliç Kongre Merkezi`nde "perde" diyecek. Hakan Altıner`in yazdığı ve sahneye koyduğu Koca Sinan`ın tanıtımı ve hazırlık çalışmaları Süleymaniye Camii`nin arkasındaki Darüzziyafe Restauran`da yapıldı.
Sinpaş GYO`nun sponsorluğunu yaptığı ve hiçbir masraftan kaçılmayan tiyatro oyununda Burak Sergen Sinan`ı, Dilek Türker Hürrem`i, Tarık Papuççuoğlu Kanuni`yi, Ayberk Atilla, Karahisari`yi, Atilla Pekdemir Rüstem Paşa`yı ve Elif Çakman da Gülruh`u canlandırıyor.
F.H. Çobancıoğlu`nun aynı adlı eserinden Hakan Altıner`in uyarladığı Koca Sinan`ın Ocak ayı içinde İstanbul`da ve Ankara`da olmak üzere iki galası olacak ve bu galalara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da katılacağı belirtildi.
ERCİYES`İN ETEKLERİNDEN
Koca Sinan oyunu bu, ünlü Süleymaniye Camii`nin doğuş öyküsünü ve o dönemde yaşananların ışığında "sanat" ile "iktidar"ın yüzyıllar boyu tartışılan ve tartışılacak olan "sancılı ilişki"yi tiyatro atmosferinde anlatılıyor.
Yaptığı büyük eserlerle, dünya mimarlık tarihine adını yazdıran Mimar Sinan`ın hayatından bir bölümü, Süleymaniye Camii`nin yapım sürecini Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan`ın kişilikleri ve eserin ortaya çıkış sancısı büyük oyunun ana konusu.
Dünyaya hükmeden bir padişahın, Kanuni Sultan Süleyman`ın, Mimar Sinan`dan bir isteği vardır; yüzyıllar boyunca onun adını ölümsüzleştirecek bir camii. Mimar Sinan ise, tüm hayatını adadığı bir tek düşü vardır; eteklerinden doğduğu Erciyes Dağı gibi ilahi güzelliğin dalga dalga göklere yükselişini gösteren bir mabed yapmak.
SANATA VERİLEN ÖNEM
Basın toplantısında konuşan Hakan Altıner, "Koca Sinan`da başarılı bir tiyatro çalışmasının zirvesini ve eserin doğuşundaki aşamaların heyecanını bulacaksınız. Katkılarından dolayı Sinpaş GYO`ya şimdiden teşekkür ediyorum. Mimar Sinan`da rol alan, oyuncularından, kostümcüsüne, dekorundan, sahnesine kadar emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu eser, tiyatro sevgisinin dışında bir dünya mirası olan Süleymaniye Camii`nin oluşumundaki heyecanı, sanata verilen önemi de gözler önüne serecektir." dedi.
MİMAR SİNAN`IN KÜNYESİ:
Uyarlayan / Yöneten: Hakan Altıner
Kostüm ve Dekor Tasarım: Türkan Kafadar
Müzik: Tuluhan Uğurlu
Oynayanlar: Burak Sergen, Tarık Papuççuoğlu, Atilla Pekdemir, Ayberk Attila, Elif Çakman, Hilmi Özçelik, Fahri Öztezcan, Bertan Dirikoğlu ve Dilek Türker.