Mehmetçik Çadır Kent Görevini Devretti

Van`da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından yaklaşık 2 bin kişilik Mehmetçik çadır kentini kuran Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığı, düzenlenen törenle görevi Van Valiliğine devretti.

Mehmetçik Çadır Kent Görevini Devretti
Hacıbekir Mahallesi`nde kurulan Mehmetçik çadır kentinde düzenlenen devir teslim törenine; Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, İnsani Yardım Tugayı Komutanı Kurmay Albay Hakan Esen ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşu daire amirleri ile çadır kent sakinleri katıldı. Mehmetçik çadır kentinin görüntülerinden oluşan slayt gösterisinin ardından, kentte kalanlar adına Cafer Uğur isimli depremzede bir konuşma yaptı.

Daha sonra söz alan Valisi Münir Karaloğlu, Van`ın 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerle sarsıldığını ifade ederek, "Çok acılar yaşadık, yaralılarımız oldu, sıkıntılar çektik. Ama burada şunu gördük ki, depremden sonra doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle tüm Türkiye Van`a yardım etmek için seferber oldu. Sonra devletimizin bütün kurumları, hükümetimiz, ordumuz Van`a yardım etmek için, Vanlının yarasını sarmak ve acısını dindirmek için adeta yarıştı. Bu yardım seferberliği içinde bizTürk Silahlı Kuvvetleri İnsanı Yardım Tugayı`nı da yardıma çağırdık. Özellikle çadır kentlere talebin artmasının ardından biz ordumuzdan destek istedik. Çünkü biz birinci depremden sonra vatandaşlarımızı çadır kentlere götürmekte sıkıntı çekmiştik. Hatta ikinci deprem olduğunda Mimar Sinan çadır kentinde 500 çadırımız tamamen boştu. İkinci depremden sonra vatandaşımız artık çadır kentlerde kalmanın daha mantıklı olacağını kavrayınca çadır kent talebi de arttı. Biz de Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı İnsanıYardım Tugayı`nı görev çağırdık ve içinde bulunduğumuz bu güzel çadır kenti oluşturdular" dedi.

Mehmetçiğin çadır kent yönetimini çok iyi bir şekilde yürüttüğünü de dile getiren Vali Karaloğlu, "İnşallah biz de bu güzel yönetimi aynı şekilde devam ettireceğiz. Başta biraz sıkıntı yaşasak da bu görevin üstesinde geleceğiz" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 2 aydır çadır kentte kalarak depremzedelerin en ufak sıkıntısına bile bizzat koşan İnsanı Yardım Tugay Komutanı Albay Hakan Esen ise, 2001 yılında kurulan tugayın ilk kez Van Depremi`nde görev aldığını belirtti. Tugayın bütün personeli ile Vanlıların yarasını sarmak için seferber olduğunu dile getiren Albay Esen, "Milletin bağrında çıkmış Türk Silahlı Kuvvetleri iyi günde, kötü günde, her zaman ve her yerde milletinin emrinde ve hizmetindedir. Ülkemizde ve dünyada büyük üzüntüye sebep olan,yüzlerce vatandaşımızın vefatına veya yaralanmasına ve binlercesinin evsiz kalmasına, büyük maddi yakıma ve ekonomik kayba neden olan Erciş ve Van Depremi`nde de Türk Silahlı Kuvvetleri mülki amirlerin talebiyle derhal tüm imkanlarıyla depremzedelerin yardımına koşmuştur" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, Tugay Komutanı Kurmay Albay Esen ile Van Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş arasında devir teslim tutanağı imzalandı. Çadır kentte kalanlar adına Cafer Uğur, Albay Esen`e bir Van hatırası verirken, Van Valisi Münir Karaloğlu da Esen`e bir plaketle teşekkür belgesi verdi. Düzenlenen devir teslim töreni, askerlerin uğurlanmasıyla son buldu.
Kaynak: İHA