Köpük Balığı Şenliği Devam Ediyor

Acıbadem Adana Hastanesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle el hijyeninin insan sağlığı için önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen köpük balığı el yıkama şenliği devam ediyor.

Köpük Balığı Şenliği Devam Ediyor

Bu ay Vehbi Necip Savaşan ve Sakıp Sabancı ilköğretim okullarında gerçekleştirilen şenlikte, Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Sena Demir tarafından 450 çocuğa doğru el yıkamayla ilgili eğitim verildi. Eğitimi tamamlayan çocuklara sertifika verildi.
Sena Demir, "Eller, günlük hayat içinde çevreyle her türlü ilişkiyi sağlayan, bu nedenle de en çok bakteri barındıran organdır. El yoluyla her yere taşınan bu bakteriler basit soğuk algınlığından, öldürücü hastalıklara kadar birçok istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bunun için de ellerimizi sık sık yıkamayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Ancak unutulmamalı ki, elleri sadece suyla yıkamak, enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaları uzaklaştırmak için yeterli değil. Önemli olan ellerin su ve sabunla; en önemlisi de doğru teknikle yıkanmasıdır." dedi.

El yıkama alışkanlığının ancak küçük yaşlarda kazandırılabileceğine dikkat çeken Demir, evde ailelerin çocuklarına sık sık ellerini yıkama telkininde bulunmasını önererek; “Çocuklar ilk olarak en yakın çevresini örnek alır. Aileler çocuklarına el yıkamada iyi bir model olmalıdırlar” diye konuştu.

Hemşire Demir, doğru el yıkamanın adımlarını şöyle sıraladı:
Ellerinizi akan ılık, suyla ıslatın. Islak ellerinizi sabunla iyice köpürtün.
Ellerinizin her noktasını (avuç içi, parmak araları, bilekler) iyice ovalayın.

Ellerinizin her noktasının sabunla iyice temizlendiğinden emin olun (en az 20saniye)
Ellerinizi yıkadıktan sonra iyice durulayın.

Halka açık yerlerde kağıt havluyla, evinizde ise kişiye özel havlularla ellerinizi iyice kurulayın.