Erdoğan: İrak’ta Mezhep Çatışması Çıkaranlar Yezid Sıfatıyla Anılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’ta mezhep çatışması çıkarmak isteyenler olduğunu, bunların "Yezid" sıfatı ile anılacaklarını söyledi.

Irak yönetiminin çok büyük ve tarihi bir mesuliyetin altında olduğuna işaret eden Erdoğan, “Mezhep temelli çatışma çıkaranlar ister Sünni ister Şii olsunlar gelecekte her zaman Yezid sıfatıyla anılmaya mahkum olacaklardır” dedi.

Meclis’teki AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, dış politikaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye’de Esed yönetimi eliyle, tahrikler yoluyla şiddetin tırmandırıldığını vurgulayan Erdoğan, son intihar saldırısında 25 Suriye vatandaşının daha hayatını kaybettiğini, olayların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 6 bini aştığını dile getirdi. Erdoğan, Suriye’de siyasi krizin kitlesel ölümleri beraberinde getirerek sokağa yansıdığını dile getirdi.

Irak’ta yaşanan çatışmalara da değinen Erdoğan, 2003 yılından bu yana 100 binlerce Iraklının hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Irak’ta mezhep temelli bir çatışma sürecinin başlatılmasını amaçlayan kanlı provokasyonların yapıldığını görüyoruz. Kanlı çatışmaların önünü kesecek adımlar atmak yerine mezhebi ayrımı körükleyecek tutum sergilemeye devam ediyor. Kendi hükümetinin içinde yer alan bakanlarının evlerini tanklarla kuşatan anlayışla biz olumlu gelişmeyi bekleyemeyiz. Bunu Irak’ın aydınlık geleceğini istiyor diye değerlendiremeyiz.” açıklaması yaptı.


KAN DÖKMEK İSLAMLA MÜSLÜMANLIKLA BAĞDAŞMAZ
Irak’ta Nasiriye’de Kerbela’ya dua için gidenlere saldırarak 44 kişiyi öldürmenin İslamla Müslümanlıkla insanlıkla bağdaşamayacağına işaret eden Erdoğan, “Böyle bir saldırıyı yapanlar çıkıp ben Müslümanım nasıl diyebilir. Hz. Peygamberin torunu Hz Hüseyin ve ailesi bu topraklarda şehit edildi, yetmedi mi. Moğol saldırılarıyla Dicle nehri günlerce kan aktı Basra Bağdat harap edildi yetmedi mi. Kendi kardeşlerini katledenler nasıl bir fitnenin aymazlığın gafletin içinde olduklarını görmüyorlar mı? Irak yönetimi çok büyük ve tarihi bir mesuliyetin altındadır. Mezhep temelli ister Sünni ister Şii olsunlar gelecekte her zaman Yezid sıfatıyla anılmaya mahkum olacaklardır.” açıklaması yaptı.


DÖKÜLEN HER TAMLA KANDAN MESUL OLACAKLAR
Irak’ta mezhep temelli ayrışmayı körükleyen ülkelerin de dökülen her damla kandan mesul olacakları uyarısında bulunan Erdoğan, “Kerbela’daki katiller gibi bu lekeyi alınlarında taşıyacaklardır. 1970’lerde Afganistan’da işgalci güçlere karşı direniş başarıya ulaştığında çok geniş coğrafya bundan sevinç duydu. İran’da otoriter rejim değiştiğinde en az İran kadar tüm İslam coğrafyası huzur ve kardeşlik adına mutluluk duydu. Filistin bölündüğünde tüm İslam coğrafyasının kalbi kırılmıştır. Irak’ta yeni bir bölünme yeni çatışmalar sadece ırakta değil tüm İslam coğrafyasında hayal kırıklığına neden olacak. Tüm tarafları aklı selime sağduyuya davet ediyorum. Mezhepleri etnik kökenleri ne olursa olsun akla ve vicdanın sesini dinlemeye davet ediyorum. Irak üzerinde nüfuz kurmak isteyen ülkeleri de olumlu davranmaya davet ediyorum. Irakta görmek istemediğimiz tek şey yeni bir kardeş kavgası. Türkiye olarak girişimlerimizi sürdürmeye gayret sarfetmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesi yaptı.
Nijerya’dan acı haberler alındığını kaydeden Erdoğan, bir gün içinde saldırılarda 39 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Tüm bu kanlı saldırıları şiddetle kınadıklarını söyleyen Erdoğan, “Kadınlara, çocuklara, camisinden kilisesinde ibadet eden savunmasızlara saldırmak hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz. İbadet edenlere namazdan çıkanlara ekmek parası için kuyrukta bekleyenler İslamdan nasibini almayı insanlıktan dahi nasibini almış olamazlar.” dedi.


CEZAYİR BAŞBAKANINA TEPKİ
Fransa’ya Ermeni iddialarına ilişkin yasanın kabulünden sonra Ruanda ve Cezayir’deki soykırımı hatırlattıklarını aktaran Erdoğan, “Cezayir Başbakanı soykırımı hatırlatmaktan rahatsız olduğunu ifade etmiş. Bizim ne demek istediğimizi Cezayir halkı gayet iyi anladı. Muhalefet ve koalisyon gerekli cevabı verdi. Biz yönetimlerin öncelikle görevinin halkının hissiyatını yansıtmak olduğuna inanıyoruz. Bir polemiği gereksiz olarak görüyorum. Kardeş Cezayir halkına en kalbi selamlarını dostluk kardeşlik mesajlarını iletiyorum.” şeklinde konuştu.