Gündemi dış piyasa belirleyecek

ABD'de istihdam paketi, Avrupa'da da faiz kararı bugünün önemli gelişmesi.

Gündemi dış piyasa belirleyecek
Borç krizini yatıştırıcı haberler seti.. Küresel piyasalarda, ay başından beri aralıksız devam eden düşüşün ardından dün toparlanma hareketi gözlendi. Risk algılamasını temkinli olumluya çeviren bir dizi haber seti mevcuttu: ABD’de ılımlı ISM hizmetler verisi, borç sorunu olan ülkelerden borç kriziyle mücadele ve önlemler alma konusunda kararlı duruş, ABD’de yeni yatırım ve istihdam planına ilişkin basına sızan haberler, Fed içinde genişlemeci politika karşıtı üyelerden birinin ekonomik aktivitenin geçen aydan daha düşük olmadığı ve ilave önleme gerek olmadığı açıklaması, Fed Başkanı Bernanke’nin ABD bankalarının, Avrupa’daki borç krizinden sınırlı etki göreceği tahmini, IMF’nin Avrupa bankacılık sisteminin olası zararlarına ilişkin aşağı yönlü revizyonlara gidecek olması, Çin merkez bankasının önümüzdeki dönemde parasal gevşeme adımları atabilecek olması, Yunanistan’da özel sektörün tahvil takasına ilgi göstermesi gibi.

Almanya’da Anayasa Mahkemesi’nin kurtarma fonunun anayasaya aykırı olmadığı kararının da verdiği rahatlamayla yükseliş eğilimi korundu. Ancak, mahkemenin verdiği bu kararın yeni kurtarma paketleri için açık bir çek olarak görülmemesi gerektiği ve bundan sonraki yardımlar için meclis bütçe komisyonundan onay alınması yönündeki görüşü yardımların genişletilmesi hususunda daha zorlu bir sürecin sinyalini veriyor.

Avrupa merkez bankasının geçen ay toplam 4,6 milyar Euro değerinde İtalyan tahvili aldığı açıklandı. Diğer taraftan, Euro bölgesi hükümetlerinin bankaların sermayelerini artırmayı planlamadığı ve Euro tahvilin çözüm önerisi olarak görülmemesi gerektiği yönündeki açıklamalar sınırlı kar satışlarını getirdi. Avrupa kurtarma fonundan da Yunanistan’a yönelik olarak, AB-IMF programının işe yaramadığı ve ülkenin planlandığı gibi piyasalara dönemeyebileceği yönünde uyarılar geldi. Yunanistan’da borç takası, kurtarma fonunun AB parlamentosunda onaylanmasından sonra yapılabilecek. Ayrıca, kredi dilimini alabilmesi için bütün koşulları yerine getirmesi gerekiyor.

Sözkonusu uyarılara karşın, borç tansiyonunda azalma ve yeni istihdam paketine yönelik beklentilerle, S&P 500 ve DJ endeksleri sırasıyla % 2,86 ve % 2,47’lik kazançlarla 1.199 ve 11.415 puana çıkarken; DAX endeksi % 4,07’lik yükselişle 5.405 puanda kapandı.

Fed'in çeşitli bölgelerden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı "Bej Kitap" raporuna göre, bazı bölgelerde önemli yavaşlama görüldüğüne dikkat çekildi.

Euro-dolar paritesi, Euro bölgesine yönelik azalan endişelerle 1,41 seviyesine doğru yükseliş gösterdi.

ISM verisinin büyüme görünümüne desteği ve Çin’de önümüzdeki dönemde beklenen parasal gevşeme adımlarının yanı sıra stoklardaki azalış haberleri emtialarda toparlanma çabasını destekledi. Bu çerçevede, ham petrol fiyatları 89 dolar civarına ulaştı.

Yatırım ortamındaki olumsuzluğun hafiflemesiyle, altın fiyatları 1.800 doların altına gevşeme hareketini sürdürdükten sonra 1.840 dolar civarına toparlanma gösterdi.

ABD’de istihdam planı, Avrupa’da faiz sinyalleri.. ABD Başkanı Obama bugün yeni iş alanları yaratılması konusunda uzun zamandır merakla beklenen planını açıklayacak. Son çıkan zayıf istihdam verisi ve % 9,1 seviyesinde kalan yüksek işsizlik oranı, hükümetten beklenen desteğin önemini artırıyor. 2012 seçimleri de düşünüldüğünde, hükümetin maliye politikası araçlarını kullanmada cesur davranmak isteyebileceği; ancak teşviklerin, borçlanma limitlerinin artırılması ve bütçe açığının orta vadede azaltılması için gerekli olan tasarruf paketi çerçevesinde kalabileceği düşünülüyor.

Basına sızan haberlere göre, istihdam yaratmak için 300 milyar dolar büyüklüğünde ve vergi kesintileri ile alt yapı yatırımları, eyalet ve yerel yönetimlere doğrudan yardım niteliğinde hükümet harcamalarını içeren bir paket açıklanması bekleniyor.

Ekonomilere destek konusunda, maliye politikalarını para politikalarının da yalnız bırakmaması bekleniyor. Bu çerçevede, Fed Başkanı Bernanke’nin likidite desteği olarak vereceği sinyaller takip edilecek.

Ayrıca, Avrupa merkez bankasının bugünkü faiz toplantısında, enflasyon riskleri ve faiz politikasındaki şahin duruşunu yumuşatması bekleniyor. Özellikle, Euro bölgesine ilişkin son dönemde gelen zayıflama sinyalleri, enflasyonda daha güvenli seviyelere doğru düşüş hareketi ve işsizlik oranının % 10’larda kalması para politikasında gevşeme yönünde eğilimleri ön plana çıkarabilir.

IMF’nin de son tahminlerinde, Euro bölgesi büyüme oranlarını 2011 için % 1,7’ye, 2012 için de % 1,3’e indirdiğini görüyoruz.

Her ne kadar bugünkü toplantıda bir faiz değişikliği beklenmese de, önümüzdeki döneme yönelik faiz düşüş sinyali verilebilir.

İç Piyasalar

Son günlerin olumlu ayrışma hareketinden sonra, iç piyasalar küresel yükselişe sınırlı oranda katılabildi. İMKB 100 endeksi % 0,40’lık sınırlı bir artışla 55.238 puanda kapadı.

2012’de potansiyelin altında büyüme.. Başbakan Yardımcısı Babacan, küresel büyümede artan risklere dikkat çekerek, 2012 yılında ekonomimizin % 5’in altında büyüyebileceği tahmininde bulundu. Bu yıl için ise % 6 civarında bir büyüme bekleniyor. Enflasyondan ziyade büyüme risklerini önemseyen bir tutum sözkonusu. Dolayısıyla, ekonomi yönetiminin gevşek para politikasını destekleyen tutumunun devam ettiğini söyleyebiliriz.

Enflasyonsuz büyüme not artırımını getirebilecek.. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisi için yüksek cari açığın kırılganlıklardan biri olmaya devam ettiğini yineledi. Ancak, yüksek enflasyon ve volatilite olmaksızın güçlü ekonomik büyüme sağlanması durumunda not artırımı olabileceği sinyali verdi. Bu kararın zamanlaması olarak birkaç yıllık bir döneme işaret edildi.

Makro tahminlerde bir değişiklik yok. Merkez Bankası’nın beklentilerin üzerinde çıkan Ağustos enflasyonundan sonra yayımladığı aylık beklenti anketinde, yıl sonu ve bir yıl sonraki enflasyon tahminlerinin sırasıyla % 7,2 ve % 6,8 düzeylerinde tutulduğu gözleniyor. 2011 ve 2012 yıllarına ait büyüme tahminleri sırasıyla % 5,9 ve % 4,4; bu yılın cari açığı ise 71,9 milyar dolar seviyelerinde korunuyor.