''Modern devlet hesap soran değil hesap verendir''

Rusya'nın Yaroslavl kentinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Küresel Politika Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Modern devlet hesap soran değil, hesap veren aynı zamanda da halkın tüm kesimlerini kucaklayan bir devlettir" dedi.

''Modern devlet hesap soran değil hesap verendir''
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya'nın Yaroslavl kentinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Küresel Politika Forumu'na katıldı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in daveti üzerine Yaroslavl kentine gelen Gül, Rusya lideri ile birlikte, "Toplumsal Çeşitlilik Çağında Modern Devlet" temasının ele alındığı kapanış oturumunda bir konuşma yaptı. Devletin toplumun önünden değil de arkasından giden bir yapıya dönüşmesi gerektiğine vurgu yapan liderler, çeşitliliğin zenginlik oluşturduğuna değindi.

MODERN DEVLET VURGUSU

Korku ve baskı ile halkları yönetme döneminin bitmek üzere olduğunu ifade eden Gül, modern devletin hesap soran değil hesap veren, halkın tüm kesimlerini kucaklayan eşitlikçi ve demokratik olmasının en büyük özellikleri olduğunu söyledi. Gül konuşmasında, "Devlete ait toplum veya milletten, toplum veya millete ait devlet anlayışına doğru bir geçiş olmuştur. Korkuyla, baskıyla halkları yönetmek devri bitmiştir. Devletin yegâne varlık sebebinin, halkının meşru arzu, talep ve beklentilerini karşılamak olarak tanımlandığı bir anlayış ortaya çıkmıştır" dedi.

Çok kültürlülüğün yönetilmesinin önemine vurgu yapan Gül, kültürel, etnik ve dini farklılıkların bir ülke için zafiyet değil, o ülkeyi zenginleştiren bir faktör olarak kabul edilmesinin zorunluluklar arasında olduğunu belirtti ve bunu uygulayacak liderlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gül, modern devleti, hukukun üstünlüğünü düstur edinen, temel insan hakları ve özgürlüklerden taviz vermeden güvenlik ve istikrarı sağlayan, ekonomik büyümeyi sağlarken, hakça bölüşümü ihmal etmeyen, milli çıkarların peşinde koşarken, insanlığa karşı sorumluluğunu unutmayan, hesap sorun değil, hesap veren, halkın tüm kesimlerini kucaklayan ve farklılıkları da zenginlik olarak gören "müşfik ve hoş görülü" olarak tanımladı.

Gül ve Medvedev'in konuşmalarını Rusya Parlamentosu alt kandı Duma Başkanı Boris Grizlov, ana muhalefet Komunist Parti lideri Genadi Zyuganov, Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski, hükümet üyeleri, uzmanlar ve çok sayıda basın mensubu izledi.

UÇAK KAZASI GÖLGELEDİ

Forumun düzenlendiği tarihi kentte içinde Lokomotiv Yaroslavl buz hokey takımının da bulunduğu uçağın kalkış sırasında düşmesi ve 45 kişinin yaşamını yitirmesi ülkede üzüntüye neden oldu. Forum çerçevesinde düzenlenen bir dizi etkinlik iptal edilirken, forumun düzenlendiği Lokomotiv Yaroslavl'ın Arena 2000 adlı spor kompleksinin binanın önüne taraftarlar akın etti.
Gözyaşları içinde oluşturulan platforma çiçek bırakan ve mum yakan taraftarlar yaşananlara inanamıyor. Medvedev'in de gün içerisinde kaza bölgesinde incelemelerde bulunması bekleniyor.

GÜL-MEDVEDEV İKİLİ GÖRÜŞME YAPACAK
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen forumda "Çok Etnikli Toplumlarda Demokratik Kurumlar", "Zengin ve Yoksul: Adalet Nerede?" ve "Küresel Güvenlik ve Yerel İhtilaflar" başlıklarında üç ana konu çerçevesinde toplantılar düzenleniyor.
2009 yılında yapılan "Modern Devlet ve Küresel Güvenlik" temalı toplantıya Fransa ve İspanya Başbakanları François Fillon ve José Luis Zapatero, 2010 yılında yapılan "Modern Devlet: Demokrasi Standartları ve Etkinlik Kriterleri" temalı toplantıya ise Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Yaroslavl'da Medvedev'le ikili bir görüşme yapması da bekleniyor. Gül-Medvedev görüşmesinde iki ülke ekonomik, siyasi ve enerji alanındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslar arası gelişmeler ele alınacak.