Çin’de Enflasyon Yüzde 6.2’ye Düştü

Çin`de enflasyonun ana göstergesi olan Tüketici Fiyatı Endeksi`nin Ağustos ayı itibariyle yıllık bazda yüzde 6.

2 olduğu bildirildi. Geçtiğimiz Temmuz ayında Çin`de enflasyon yıllık bazda yüzde 6.5’e yükselerek son 37 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı.
Ulusal İstatistik Bürosu`nun açıklamasında, gıda fiyatının yüzde 13.4 oranında arttığı ve bu artışta domuz eti, yağ ve yumurta fiyatlarının büyük payı olduğu belirtildi. Ayrıca, emlak fiyatının yüzde 5.5 oranında arttığına da dikkat çekildi.
Çin medyasındaki haberlerde, Tüketici Fiyatları Endeksi`ndeki yüzde 6.2`lik artışın, yüzde 2.7`lik kısmının geçen seneki artışın etkisiyle oluştuğuna vurgu yapılırken, yüzde 3.5`lik kısmın da fiyatlardaki yeni artışların etkisiyle gerçekleştiği kaydedildi.
Çin`de yüksek enflasyonun ana nedeni olarak gıda fiyatlarındaki yükseliş gösteriliyor. Gıda fiyatları Ağustos ayında yüzde 13.4 oranında artarken, domuz eti fiyatındaki artış yıllık bazda yüzde 45.5’i buldu. Yumurta fiyatındaki artış ise yıllık bazda yüzde 16.3’e yükseldi.
Ulusal İstatistik Bürosu, toptan satışlardaki enflasyonun hesaplandığı Üretici Fiyatı Endeksi`nin ise geçen ay yıllık bazda yüzde 7,3’e gerilediğini açıkladı. Temmuz ayındaki rakam yüzde 7.5 olarak açıklanmıştı.