Köylüler Cami İmamının Değiştirilmesini İstedi

Muğla'nın Dalaman İlçesine bağlı Kızılkaya köyünün Yenipınar Mahallesi sakinleri ile imam Erhan Ersan arasında kriz yaşanıyor.

Köylüler Cami İmamının Değiştirilmesini İstedi
Köylüler, mahallede cami olmasına rağmen imam yüzünden 6 kilometre uzaklıktaki başka köyde bulunan camide namazlarını kıldıklarını iddia ediyor.

Kızılkaya köyü Yenipınar Mahallesi'nde köylüler camilerinin imamıyla anlaşamadıklarını iddia etti. Köylülerin iddiasına göre; imam Erhan Ersan göreve başladığı günlerde oturduğu Kayadibi köyünden görev yaptığı Kızılkaya köyüne gelip gitme sırasında namazlara geç gelmesiyle sorunlar başladı. Kızılkaya Köyü Yenipınar Mahallesi sakinlerinin imam ile arasında yaşanan sorunlar iki yıl önceki Kurban Bayramı Namazına dayanıyor. İmam Erhan Ersan'ın bayram namazına geç gelmesi ile olayın gün yüzüne çıktığı iddiaedildi. İddiaya göre, imam iki yıl önce Kurban Bayramı namazına saatinde gelmedi. Muhtar Turgut Aşkın ve köylüler imamı evinden kaldırdığı sırada; İmam Erhan Ersan "uyuya kalmışım" deyince muhtar ve köylülerle arasında tartışma yaşandı. Yine iddiaya göre; o yıl Kurban Bayramı namazı normal vaktinden yarım saat sonra kılındı. Bu olay üzerine köylüler imamı Dalaman Müftülüğü'ne şikayet edip imamın köylerinden alınarak başka imam verilmesi için 102 imza topladı

Muhtar Turgut Aşkın, imam Erhan Ersan'ın köylerinden alınıp başka imam verilmesi için topladıkları 102 imzayı Dalaman Müftülüğü'ne 2010 yılının 10.ayında teslim ettiklerini belirterek "O günden bugüne Dalaman Müftülüğü'nün olumlu ya da olumsuz dilekçelerine cevap vermediğini" iddia etti.

Kızılkaya Köyü Muhtarı Turgut Aşkın, imamın altı yıl önce göreve başladığını belirterek şöyle konuştu: "Köyümüzde gösterdiğimiz evleri beğenmedi. Üç sene Kayadibi köyündeki evinden köye gitti geldi. Namazlara düzgün gelip gitmedi. Kendisini uyardığımız zaman, 'Siz bana karışamazsınız. Maaşımı siz mi veriyorsunuz?' diye bizleri azarladı. Tüm köy halkı olarak 102 imza toplayarak imamı şikayet ettik. Müftü bey şikayet üzerine Vaiz Mustafa Uzun'u görevlendirdi. Vaiz bizlerin ifadesini aldı. İkinci güntekrar köye gelerek imza veren köylülerden bir daha imza almış. Bizlerin ifadesini aldıktan sonra geri dönerken yolda karşılaştığı imama bizim ifadelerimizi okutmuş. İmamda bizim ifadelerimize göre savunma yaptı. Bu imam görev yapmadan devletten para alıyor. Bir an önce imamın başka yere gönderilmesini ve köyümüze başka bir imamın gelmesini istiyoruz." Caminin yakınında evi olan Durmuş Akçakaya (75), imamın kendisine yakışmayacak hareketlerde bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Geldiği günden beri imam zaman zaman camiye gelmiyor. Bende kendisini şikayet ettim. Şikayet ettim diye beni camiden kovdu. O günden beri evimin bitişiğindeki camiye gitmiyorum. Şimdi namaz kılmak için 6 kilometre uzaktaki Kayadibi köyündeki camiye cuma namazına gidiyorum. Evimin bitişiğindeki camide namaz kılamıyorum." Kızılkaya köyü Azası Ramazan Akdeniz de, "Şimdi ezanlar merkezi sistemde okunduğu için çoğu zaman imam camiye gelmiyor. Bizlerde başka camilere gidiyoruz. Namaza gelmeyen imamla bir gün tartıştık. Köy halkından kimse imama kötü bir laf söylememesine rağmen imam 75 yaşındaki bir köylümüze hakaretler etti. Bu şikâyetlerimizi defalarca Dalaman Müftülüğü'ne dilekçe ile bildirdik. Ama ilgilenen olmadı." Kızılkaya Köyü Yenipınar Mahallesi'nde son olay 23 Ağustos tarihinde yaşandı. Köylülerin iddiasına göre; imam oturduğu evden mahalle içinde fosseptiğini dökmek için boru döşemek istedi. Bu borunun döşenmesine arazi sahibi Durmuş Akçakaya itiraz ettiğini bildirerek; "İmam Erhan Ersan'dan boruyu kaldırmasını istedim. İmam Erhan Ersan da evime gelerek bana hakaretler etti" iddiasında bulundu.

İddialar ile ilgili bir açıklama yapan Yetkililer "İmam ile ilgili gerekli soruşturma yapıldı. İmam Erhan Ersan disiplin cezası aldı. Yapılan yeni suçlamalarla ilgili olarakta yeniden gereken yapılacaktır" açıklamasında bulundular.
Kaynak: İHA