Erdoğan-zapatero Ortak Basın Toplantısı (1)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yapılması planlanan güze kalkanı konusunda, "Bizler de bir NATO ülkesi olmak suretiyle, bu konunun en uygun neresiyse, bunu gerek Silahlı Kuvvetlerimiz, gerek Dışişlerimiz çalışmalarını azami ölçüde en ince detayına kadar yaptı ve hala da yapılıyor.

Türkiye'de bizleri herhangi bir sıkıntıya, vesaireye sokacak bir adım söz konusu değil" dedi.

Üçüncü Türkiye-İspanya Zirvesi'nin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero, Başbakanlık Merkez Bina'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Aıklamaların ardından iki başbakan gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye füze kalkanını kurulması ile ilgili son durumun sorulması ve bu sistemin İsrail'i korumak için yapıldığı yorumlarının ve İran'dan gelen tepkilerin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti: "Bu konu, Türkiye'de bir radar üssünün kurulması olayıdır ve bu radar üssünün kurulması NATO çerçevesi içerisinde yapılan bir süreçtir. Bizler de bir NATO ülkesi olmak suretiyle bu konunun en uygun neresiyse, bunu gerek Silahlı Kuvvetlerimiz, gerek Dışişlerimiz çalışmalarını azami ölçüde en ince detayına kadar yaptı ve hala da bu çalışmalar yapılıyor. Ve en kısa zamanda neticelendirip Türkiye'de bizleri herhangi bir sıkıntıya, vesaireye sokacak bir adım söz konusu değil. Bunların hepsi sadece basitkulislerdir. Atılan adımın biz bölgemiz için önemli olduğunu düşünüyoruz ve bunun için de bu konuda hükümet olarak en geniş manada da istişare yaparak kararımızı vermiş bulunuyoruz." Bir gazetecinin, görüşmede dün Türkiye'nin İspanya'yı yenmesiyle sonuçlanan Avrupa Basketbol Şampiyonası grup maçının gündeme gelip gelmediği ve Zapatero'nun milli takımın performansını nasıl bulduğunu sorması üzerine, konuk başbakan, maçı izlemediğini ve bu nedenle bir değerlendirme yapmasının yanlış olacağını söyledi. Zapatero, "Önemli olan iki ülkenin de tur atlamış olması, bir üst dereceye çıkmış olması. Ama şunu bilin ki, futbol ve basketbolda pek kimseye şampiyonluğu vermeyiz" dedi.

Bunun üzerine Başbakan Erdoğan'ın, Zapatero'ya İspanyolca 'evet' anlamına gelen 'Si' diyerek yanıt vermesi salondakileri güldürdü

Kaynak: İHA