Anadolu`nun Kırkpınarı

Kastamonu`nun Tosya ilçesinde bu yıl 14.

sü düzenlenen Kültür ve Pirinç Festivali etkinlikleri kapsamında, `Anadolu`nun Kırkpınar`ı sayılan yağlı güreşler coşkuyla başladı.

Bu yıl 14.`sü düzenlenen Tosya Kültür ve Pirinç Festivali kapsamında Tosya Yağlı Güreşleri başladı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Türkiye`nin önemli pehlivanlarının katılacağı güreşlerde, 11 yaş aşağısı ve lisanssız 4 pehlivan güreştirilmedi. Güreşleri Tosya Kaymakamı Mehmet Türköz, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, Tosya Müftüsü Hikmet Yazıcı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yılmaz Emen ve güreşçilerin yanı sıra vatandaşlar izledi.

Davul ve zurnaların renk kattığı yağlı güreşlerin açılışında Kur-an`ı Kerim de okundu. Güreş müsabakalarını izlemek üzere, Tosya`daki güreş severlerin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de on binlerce kişi ilçeye akın etti. Festival ve güreşler nedeniyle ilçedeki tüm oteller dolarken, güreş sahasının çevresindeki her yer insanla doldu. İnsanlar gün boyu devam eden güreşlerde tarihi Kırkpınar`da yarışan güreşçileri Tosya`da da izlemenin keyfini sürdü. Müsabakalar sırasında güreşçiler ve hakemler arasındagerginlikler yaşandı.

Öte yandan, güreşleri organize Tosya Belediyesi tarafından tüm izleyicilere günün anısına şapka dağıtıldı. Belediye Başkanı Kazım Şahin, gösterilen ilgi nedeniyle katılımcılara teşekkür ederken, sonraki festival ve güreşlerin daha da kapsamlı olacağı sözünü verdi.

Yeni ağa ise, 80 bin TL veren Mahir Cuğa oldu. Yağlı güreşler olaysız sona erdi.
Kaynak: İHA