Kadın Girişimci Sayısı Artıyor

Bursa`da yapılan bir araştırmada, kadın girişimciler için paradan önce ideallerinin geldiği ispatlandı.

Kadın Girişimci Sayısı Artıyor
Evden çıkarak kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenen kadın girişimciler en büyük desteği eşlerinden alırken, en büyük sorun ise sermaye eksikliği oldu.

Bursa Valiliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), BESOB ortaklığıyla Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) tarafından yürütülen `Bursa Kadın girişimcilerini arıyor" projesi tamamlandı. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı`nın (BEBKA) finans desteğinde bulunduğu projenin sonuç toplantısı Almira Otel`de işadamları ve kadın girişimcilerinin katılımıyla kamuoyuna açıklandı. Proje çerçevesinde anketörler, 567 kadın ile yüz yüze görüşerek iş deneyimi, iş ve aile yaşamı, iş motivasyonu, sosyokültürel değerler, devlet ve finans kurumlarının destekleriyle ilgili sorular yöneltti. Projede kadın girişimcilere rol model olacak 15 iş kadını ile röportajlar yapıldı.

"KADINLAR RİSKİ SEVİYOR" Araştırma sonucunda Bursa`da kadın girişimcilerin genelde genç, orta yaşlarda, eğitim düzeyi yüksek ve yabancı dil bilgisine hakim olduğu anlaşıldı. Kadın girişimcilerin para kazanmaktan çok ideallerini gerçekleştirmenin daha önemli olduğu araştırma sonuçlarında yer alırken, kadın girişimcilerin iş kurarken sermaye eksikliği problemi yaşadığı öğrenildi. Kadın girişimciler ortalama 6 kişi istihdam ettiği ifade edilirken, sosyo-kültürel değerlerin kadınların girişimcilik hedeflerini engellemediği de önplana çıktı. Araştırma sonucunda kadın girişimcilerin genelde yönetici pozisyonunda olduğu ortaya çıkarken, iş kadınlarının aileden büyük destek olduğu öğrenildi. "KADIN GİRİŞİMCİ ORANI YÜZDE 6" BUGİAD Başkanı Hayati Canlılar, yapılan araştırma sonucunda Türkiye`de kadınların iş gücüne katılımın yüzde 30,5 oranında olduğunu söyledi. Her 100 kadının 70`inin üretim sürecinde yer almadığını kaydeden Canlılar, Türkiye`de 1 milyon 300 bin girişimcinin yalnızca yüzde 6`sının kadın olduğunu dile getirdi. Canlılar, "Gelişmekte olan ülkelerde kadın girişimcilerin oranı yüzde 25. Biz daha fazla kadınımızın iş dünyasına katılmasını istiyoruz. Kadınlar iş hayatlarında evlerindeki gibi üretken ve aktif roloynayacaktır. Bu yapılan proje, kadın profiline de ışık tutacaktır" diye konuştu.

"KADIN GİRİŞİMCİ SIRALAMASINDA TÜRKİYE SONDAN 8. SIRADA" Dünya Ekonomik Forumu 2010 cinsiyet uçurumu raporuna göre Türk kadının 134 ülke arasında sondan 8. sırada olduğunu söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, erkek çalışanları ile kadın çalışanlar arasında yüzde 22 oranında bir ücret farkının olduğunu belirtti. TÜİK verilerine göre kanun yapıcılar, üst yöneticiler ve müdürler arasında 10 erkeğe karşı sadece 1 kadının mevki ve makam sahibi olduğunu vurgulayan Parseker, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "10 büyük ekonomi içine girmek istiyorsak, kadın girişimci sayısını artırmamız şart. Bursalı kadın girişimcilerimizin özgüvenleri ve risk alma istekleri son derece yüksek. Bursa`da kadınların yüzde 62`si işlerini sıfırdan kurmuş. Bu müthiş bir oran. İş kadınlarımızın yüzde 70`i evli. Ama kadın girişimcilerin yüzde 70`i devletten destek görmemekten şikayetçi. Türkiye`de her 4 girişimciden birinin kadın olması durumunda bambaşka bir iklime kavuşacağız." "ÇALIŞAN KADININ EVLİLİĞİ DE GÜÇLÜ OLUYOR" BUGİAD Kadın Girişimciler Komitesi Başkanı Dilek Ataygeldi, proje ortaklarının yoğun bir çaba göstererek BEBKA`ya proje hazırladığını dile getirdi. Proje sonunda kadınların kabuklarını kırdığını bir kez daha ortaya çıkardıklarını ifade eden Ataygeldi, "Projenin konusu kadın profilini ortaya çıkarmaktı. Daha fazla kadına ulaşmayı hedefledik. Kadınlara ulaşmakta zorluk yaşadık. Kadın profilini ortaya çıkardık. Ezberler bozuldu. Eğitim düzeyimiz yüksek. Gelenek ve göreneklerimize bağlıyız. Çalışan kadınınolduğu evliliklerin daha kuvvetli olduğunu öğrendik. Kadınlar her işi başarır. Olumsuz imalarla kimse bize gelmesin. Çok sabit delillerimiz var" şeklinde konuştu. "ERKEKLER KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ SONUNA KADAR DESTEKLİYOR" BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik ise yapılan araştırmada erkeklerin yüzde 85`inin kadınların girişimciliğini desteklediğini ortaya çıkardığını vurguladı. Cülfik, "Bu konuda çok fazla problemimiz yok. Kadınlarımızın çocuğu anne ve baba mesleklerini yapmıyorlar. Kadınlarımızı daha fazla istihdam imkanı tanımalıyız ki girişimci sayısı daha da artsın. Bu veriler hakikaten çok güzel. Bu konuda toplumun bütün paydaşları kadın girişimciliği konusunda ne yapılması konusunda çalışmalı. Bu bizim içinönemli bir rehber olacaktır" diye konuştu

AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ise cumhuriyetin kurulmasında emeği geçen kadınların Türkiye`nin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, bir ülkenin gelişmesinin kadınların iş hayatındaki konumlarıyla doğru orantılı olduğunu belirtti.

Programda emeği geçenlere plaket verildi. Programın sonunda İş kadını Serap Sayar başarı hikayesini katılımcılarla paylaştı.
Kaynak: İHA