Güney Koreli Çelik Devi Posco`nun Temeli Atıldı

Güney Koreli çelik devi Posco`nun Kocaeli`de kurulacak yeni fabrikasının temel atma töreni Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün`ün katılımıyla gerçekleşti.

Güney Koreli Çelik Devi Posco`nun Temeli Atıldı
Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığında kurulacak fabrikanın Asım Kibar OSB`de gerçekleşen temel atma törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Durmuş Ali Yılmaz, Kore Ticaret Sanayi ve Ekonomi Bakanı Moon Joe Do, Kora İstanbul Başkonsolosu Hong Jong Kung, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Posco CEO`su Chung Joon Yang, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar ve CEO`su Ali Kibar ve çok sayıda davetli katıldı. Tören, ikiülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı

Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmada, kendileri için Güney Kore`nin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Başbakanımız ülkemizde yatırım yapan, taş üstüne taş koyan her yatırımcının başımızın üzerinde yeri olduğunu söylüyor. Biz yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı önemsiyoruz. Bizim için Güney Kore çok önemli. Aramızda paslanmayan paslanmayan bir dostluk vardır. Güney Kore`de bine yakın şehidimiz orada yatıyor. Bu aslında bizim manevi bağlarımıza ülkemiz arasındaki siyasi görüşlerimize de yansımış biryatırımdır. Türkiye açısından çok önem arz eden bir yatırımdır. Bugün 200 bin tonla başlayıp bir milyon tona ulaşmasını bekliyoruz. Bu yapmış olduğunuz yatırım ileride çok anlamlı hale getirecektir. Posco`nun yeni yatırımlar yapma konusundaki hevesini arttıracaktır" dedi. "TÜRKİYE FIRSATLAR ÜLKESİ HALİNE GELDİ" Türkiye`nin fırsatlar ülkesini olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, "Türkiye bir fırsatlar ülkesi olmuştur. Türkiye`yi yatırım cennetine çevirecek çalışmalarımıza devam ediyor. Artık Türkiye kıblesini çok net bir şekilde belirlemiştir. Türkiye çok ciddi yatırımların yapılacağı bir ülke haline gelmiştir. Türkiye`ye güvenmeye devam edin. İzim de Sayın Valimiz gibi çevreye ve halka en yararlı konusunda yapılması gerekmektedir. Bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye`nin büyümeye ve istihdama ihtiyacıvar. Bizim de çevre konusunda en aşırı hassasiyetleri gösterdiğimizi bilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Posco`nun CEO`su Chung Joon Yan ise, "Şuan için Türkiye`deki en büyük yatırımımız bu fabrikadır. Üretim kapasitemiz komşu ilkelerin taleplerine yanıt verecek kapasiteye sahiptir. Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmeler sonucunda yatırım karırı aldık. POSCO şirketler kurulu olarak sadece demir çelik ve kaynak geliştirme konularında değil, inşaat, enerji, bilişim teknolojileri, elektrik üretimi gibi çeşitli alanlarda da faal olmayı umut ediyoruz. Bu fabrikanın iki ülkenin dostluk ilişkilerini arttırmasınada katkı da bulunacağına inanıyorum" dedi.

Kibar Holding CEO`su Ali Kibar da, "Bu tesis tamamen çevre duyarlı olacaktır. Çevremizin, doğal yaşam kaynaklarına ve yaşama olumsuz herhangi etkide bulunmayacaktır. Bazıları kafalarımızı bulandırmak istese de bu doğru değildir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve davetliler butonlara basarak temel atma törenini gerçekleştirdi. Kocaeli`de çevreyi kirleteceği gerekçesiyle bazı çevrelerce kurulmasına karşı çıkılan POSCO`nun 350 milyon ABD doları değerindeki sıfırdan yatırımla 2013 yılının Nisan ayında Kocaeli`de hizmete girmesi bekleniyor. Fabrika 169 bin metre kare arazi üzerine kurulacak.
Kaynak: İHA