Operanın ilk gösterisi Somali için

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 2011-2012 sanat yılını 8 Ekim Cumartesi günü saat 20.00'de Aya İrini'de gerçekleşecek konserle açıyor.

Operanın ilk gösterisi Somali için
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 2011-2012 sanat yılını 8 Ekim Cumartesi günü saat 20.00'de Aya İrini'de gerçekleşecek konserle açıyor.

İzleyenleri yeni eserlerle karşılayacak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi, açılış konserinin tüm gelirlerini Somali'ye bağışlayacak. Şef Raoul Grüneis'in yönetimi ve Murat Göksu'nun sahne düzenlemesiyle yapılacak konserde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistleri yeni sezon oyunları Aşk İksiri, Midas'ın Kulakları, Ariadne Naxos'ta, Hoffmann'ın Masalları, Don Pasquale, Mançalı Şövalye, Kötülüğün Döngüsü ve La Traviata'dan bölümler sahneleyecek.

Sezonun ilk yeni eseri Başrejisör Yekta Kara tarafından sahnelenecek olan 'Aşk İksiri'. G.Donizetti'nin müziğiyle şef Raoul Grüneis yönetiminde seslendirilecek olan opera, öyküsü ve rejisiyle sezonun iddialı eserleri arasında yer alıyor. Apollon tarafından kulakları eşeğe çevrilen Midas'ın hikâyesini konu alan 'Midas'ın Kulakları' Yücel Erten'in rejisi ve Serdar Yalçın'ın orkestra şefliğinde seyirci karşısına çıkacak. Sezonun renkli eserlerinden bir diğeri ise Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan komik opera 'Hasır Şapka'. Müziği Ernesto&Nino Rota'ya ait olan eser, İtalyan rejisör Giampaolo Zennaro tarafından Elşad Bagirov'un şefliğinde sahneye konulacak.

R.Strauss'un ilk kez İstanbul seyircisiyle buluşacak 'Ariadne Naxos'ta' adlı eseri ise Mehmet Ergüven'in rejisi ve Raoul Grüneis'in orkestra şefliğinde sahnelenecek. Yeni sezonda sahnelenecek operalar arasında Jacques Offenbach'ın 'Hoffmann'ın Masalları', Gaetano Donizetti'nin 'Don Pasquale', Benjamin Britten'ın 'Kötülüğün Döngüsü' ve Verdi'nin 'La Traviata' gibi ünlü eserleri de yer alıyor.

Goethe'nin romanı bale sahnesinde

Bu yıl, ülkemizi baleyle tanıştıran Dame Ninette de Valois'nın ölümünün 10. yılı anısına 'Dame Ninette de Valois ile Adım Adım' adlı anma gecesi düzenlenecek. Bu sezon heyecan veren eserlerden biri de ilk kez bir bale eseri olarak sahnelenecek olan Goethe'nin 'Genç Werther'in Acıları' adlı romanı. Koreografisi Yannick Boquin'e, müziği ise F.Chopin'e ait olan eser, 24 Aralık'ta Süreyya Operası'nda prömiyer yapacak. Ülkemizin değerli koreograflarından Oytun Turfanda'nın ölüm yıldönümü anısına ise koreografisi kendine, bestesi ise Nevit Kodallı'ya ait 'Hürrem Sultan' balesi sahneye konulacak. Sezonun ikinci yarısında ise baleseverleri 'Dünden Bugüne' adlı nostaljik bir karma program bekliyor.

Geçtiğimiz sezonda kapalı gişe oynayan korku operası 'Kötülüğün Döngüsü'nün yanı sıra ilgiyle izlenen operalar La Traviata, Don Pasquale, Sevil Berberi, Hoffmann'ın Masalları; baleler Senfonik Minyatür, Otello, Don Kişot, Concerto Barocco-Creatures-Mi Favorita ve müzikaller Şen Dul, Mançalı Şövalye ile Wolfgang ve Lorenzo bu sezonda da izleyici ile buluşacak. Müzikli oyunlar Bremen Mızıkacıları, Heidi ve interaktif çocuk oyunu Müziğe Dokunmak da genç seyircilerini bu sezon da bekliyor olacak.