'JİTEM 17 bin 500 insanı katletti'

'Gelecek Uzun Sürer' filmiyle Yılmaz Güney Ödülünü alan Yönetmen Özcan Alper, JİTEM'in 1990'lı yıllardan bu yana 17 bin 500 insanı katlettiğini öne sürdü.

'JİTEM 17 bin 500 insanı katletti'
Adana Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen Uluslararası 18. Altın Koza Film Festivali'nde, 350 bin lira ödüllü En İyi Film ödülünü yönetmen Onur Ünlü'nün 'Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi' alırken, finale damgasını ise ödül töreninde yapılan, "Çekirge, JİTEM, faili meçhuller ve devrimcilik" konuşmaları vurdu.

BÖCEK YİNE SAHNEDE

Merkez Parktaki Amfi Tiyatroda gerçekleştirilen Altın Koza Film Festivali'nin sunuculuğunu Özlem Gürses ile Murat Başoğlu'nun yaptığı büyük ödül töreninde ödül alan sanatçılar ve verenlerin konuşmaları dikkat çekti. 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' alan ünlü oyuncu Kadir İnanır'ın omzunda gezinen önce hamam böceği zannedilen sonradan çekirge olduğu ortaya çıkan böcek yine gündeme oturdu.

SAM: AZ SONRA ODAMA ALACAĞIM


Leman Sam'a, verdiği mini konserde ayaklarının altında gezinen böcek için, "Biraz önce Kadir'in böceği geldi. Ben de Kadir gibi böcekleri severim. Az sonra odama alacağım" diye espri yaptı. Sam'ın, Yılmaz Güney'in şiirinden bestelenen 'Arkadaş' şarkısını Güney'in eşi Fatoş Güney'in karşısında söylerken, "Kulakları çınlasın" diyerek Güney'i anması duygusal anlar yaşattı. Ödül alan yönetmen ve sanatçılar da gündeme ilişkin konuşmalar yaparak mesaj vermeye çalıştı

GÜNEY: O BİR DEVRİMCİYDİ


Festivalin en büyük ödüllerinden Yılmaz Güney Özel Ödülü'nü veren Fatoş Güney, Yılmaz Güney'in bir devrimci olduğuna dikkat çekerek, "O, bu topraklarda doğdu, büyüdü. Çukurova'nın çilekeşliğiyle yoğruldu. O, sizden biriydi ve o bir sinemacıydı. Sanatını, ulusallıktan evrenselliğe ulaştırdı. O gerçekten bir sinema dehasıydı. Daima sizlerin ve halkının yanındaydı. Halkının kurtuluş mücadelesinin yanındaydı. Bu yüzden çok ağır bedeller ödedi. Çünkü o bir devrimciydi. Türkiye ve dünya sineması var oldukça onun eserleri yaşayacak. Huzurunda saygıyla eğiliyorum" dedi.

"JİTEM 17 BİN 500 KİŞİYİ KATLETTİ"


'Gelecek Uzun Sürer' ile Yılmaz Güney Ödülünü alan Yönetmen Özcan Alper ise 1990'lı yıllardan bu yana 17 bin 500 insanın, adına JİTEM denilen, bir şekilde devletin de içinde olduğu kişiler tarafından çorak alanlarda katledildiğini öne sürdü. Alper, "Maalesef devlet, onların ailelerine kemiklerini bile çok gördü. Bu ülkede rahat uyuyabileceksek, bu ülkede sanat yapılıyor diyebileceksek tüm bunlarla yüzleşmemiz gerekiyor" diye konuştu.

'BU ÖDÜLÜ FAİLİ MEÇHUL CİNAYETE GİDENLERE ADIYORUM'


Adana İzleyici Ödülü'nü alan Simurg filminin yönetmeni Ruhi Karadağ, 6 oyuncusundan 3'ünün sürgünde, 3'ünün de burada olduğunu söyleyip, halk arasında bulunan oyuncu arkadaşlarını ayağa kaldırtarak, "Bu ödülü faili meçhul cinayete giden, mezarsız, topraksız vatandaşlarımıza adıyorum. Ayrıca, Yılmaz Güney'in doğduğu yerde, uzun süre gazetecilik yaptığım bu yerde ölen tüm gazeteci arkadaşlara, özellikle Ape Musa'ya adıyorum" diye konuştu. Karadağ'ın konuşması uzun süre ayakta alkışlandı.

ÖPE ÖPE BİTİREMEDİ

'Umut Veren Erkek Oyuncu' ödülünün sahiplerinden 'Aşk ve Devrim' filminin oyuncusu Gün Koper de, sakin şekilde yaptığı konuşmasında, "Üstümde azıcık da olsa emeği olduğuna inanan herkese teşekkür ederim. Anne ve babayı öperim, sevgiliyi biraz daha şehvetle öperim. Adana'yı öpüyorum, kebabını seviyorum" demesi herkesi kahkahaya boğdu. 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Durukan Ordu ise, "Yurdumda gönül yakan ağıtların bir daha hiçbir dilde, hiçbir ilde yakılmaması umuduyla bu ödülü alıyorum" demesi alkışlandı.