Hayat Şartları Alerji Yapıyor

Okullardaki alerji tehlikesine dikkat çeken uzmanlar, soğuk, stres, hava kirliliği ve sigara dumanının alerjiyi tetiklediğini belirtiyor.

Hayat Şartları Alerji Yapıyor
Okulla yeni tanışan öğrencilerin yeni bir ortama girmesinin birtakım sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyleyen Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Cevdet Özdemir, sınıflarda çocukların çok fazla uyaranla karşılaşabileceğini kaydetti. Solunum yolu alerjilerinin "alerjik rinit" ve "alerjik astım" olarak karşımıza çıktığını ifade eden Özdemir, "Saman nezlesi olarak da adlandırılan alerjik rinitte burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve kaşıntısı ile hapşırık görülürken, bu tabloya gözlerde sulanma, kaşıntı daeşlik edebilir. Alerjik astım ise tekrarlayan öksürük, hışıltı periyotları ile karakterize olup nefes darlığı atakları ile alevlenmeler gösterir. Ev tozu akarları, hamam böceği, küf mantarları, kedi, köpek, kuş tüyü gibi evcil hayvan epiteli alerjenleri en önemli iç mekan alerjenleridir. İç mekan alerjenlerine hassasiyet, astım ve saman nezlesi gibi teneffüs yolu hastalıklarının gelişmesine sebep olur. Astımlı çocukların hava yollarındaki aşırı hassasiyet, alerjen dışındaki uyaranlara karşı da riskdoğurabilir" dedi

GÜNLÜK HAYAT ALERJİYİ TETİKLİYOR Üst solunum yolu enfeksiyonlarının egzersiz, soğuk hava, stres, hava kirliliği ve sigara dumanından kaynaklanabileceğini kaydeden Özdemir, "İç mekan alerjeninin sebep olduğu şikayetlerin önüne geçebilmek için öncelikle hangi alerjene karşı hassasiyet olduğunun tespiti önem taşır. Bunun için çeşitli laboratuar ve cilt deri testleri yapılır. Alerjenin tespitinden sonra alerjenden kaçınma yükü azaltır. Süregelen öksürük atakları, özellikle gece uykudan uyandırabilen ve sabaha karşı yoğunlaşan öksürükler,zaman zaman göğüsten duyulan hışıltı, hızlı soluk alıp verme, sıkışma hissi muhtemel bir alevlenmenin habercisi olabilir" diye konuştu. Sigaranın astıma sebep olduğunu ifade eden Özdemir, "Sigara içmenin yanı sıra pasif olarak sigara dumanına maruz kalma bile astımın şiddetlenmesine yol açıyor. Bu da hastalığın kontrol altına alınmasını güçleştirir. Evde bir başka odada ya da balkonda içilen sigara bile astımlı çocukları etkiler" diyerek, sigaranın zararlarına işaret etti.
Kaynak: İHA