Erdoğan, New York'ta Esad'a seslendi

New York'ta Suriye yönetimine seslenen Başbakan Erdoğan değişimin şart olduğunu savunarak, akan kanın durdurulmasını istedi. Erdoğan, Beşar Esad ile iyi dost olduklarını da anımsatarak, kendi ilişkilerinin kişisel deği,l ilkeler üzerinden olduğunu belirtti.

Erdoğan, New York'ta Esad'a seslendi
Başbakan Erdoğan, Arap Baharı'nın son durağının Suriye olduğunu ifade ederek, ülkedeki değişimin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Beşar Esad ile iyi dost olduğunu ve ailecek görüştüklerini de hatırlatan Erdoğan, ilişkilerini kişisel değil ilkeler üzerinden yürüttüğünü ifade derek, Suriye'deki akan kanın durdurulmasını istedi.

Erdoğan, BM Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'taki SETA Vakfı'nda düzenlenen ''Yeni Türkiye, Yeni Ortadoğu ve Yeni Dünya Düzeni'' konulu toplantıya katılarak, konuşma yaptı.

ERDOĞAN'DAN BM'YE SOMALİ ELEŞTİRİSİ


Türk halkının Somali'ye yardım elini uzatmasının bu açıdan çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, ayni yardımların dışında hesaplarda şu ana kadar yaklaşık 300 milyon dolar toplandığını

ERDOĞAN NEW YORK'TA AHMEDİNEJAD İLE GÖRÜŞTÜ

BM Genel Kurulu toplantıları için New York'ta bulunan Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen 'Yeni Türkiye, Yeni Ortadoğu, Yeni Dünya Düzeni' konulu toplantının ardından Ahmedinejad ile Warwick Oteli'nde bir araya geldi.

Otelin girişinde Erdoğan'ı İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi karşıladı. Her iki lider görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

ifade etti. Somali'nin hastane, okul, havaalanı, yol, su ve temizlikten tamamen yoksun olduğunu söyleyen Erdoğan, BM'nin faaliyetlerini eleştirdi:

''Kesilen hayvanların kemiklerinin öbek öbek biriktiği yol kenarlarında çocukların da onlarla oynaştığı bir tablo görüyoruz. Nerede? Başkent Mogadişu'da. Peki, insanlık nerede? Hani gelişmiş ülkeler, BM nerede? BM'nin eli buraya neden uzanmıyor? Bunları ilgililere söylediğim için rahat konuşuyorum ama bakıyorsunuz yardım yok."

PARALAR HALKA DEĞİL RAPORTÖRLERE


Türkiye'nin Somali'nin dışında Darfur'a da yardım eli uzattığını söyleyen Erdoğan, dönemin ABD Başkanı Bush ile olan diyalogunu anlattı. Darfur'da yaşananların ardından Bush'un kendisine Darfur'a 800 milyon dolar gönderdiğini söylediğini anlatan Erdoğan, Darfur'da paranın nereye gittiğini sorduğunda, halka gitmediğini gönderilen paraların çoğunun yardım kuruluşlarının raportörlerine harcandığını aktardı. Erdoğan, lider olarak raporlara dayanarak ülke yönetilemeyeceğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Şimdi biz liderler, olayı bulunduğumuz ülkelerden ya da gelen raporlardan izlersek her zaman yanlış karar veririz. Bunu sadece uluslararası bazda söylemiyorum. Ulusal bazda da bu böyledir. Ülkemin başkenti Ankara. Eğer Ankara'dan Başbakan olarak Türkiye'yi yönetecek olursam beni aldatırlar. Onun için 81 vilayeti dolaşmak, yatırımları yerinde görmek zorundayım. Yatırımları yerinde görmezsem o yatırımlar ne zamanında biter, ne de biter. Onun için gideceksin, bizzat takip edeceksin. Takip edersen netice alırsın. Takip etmezsen netice alamazsın.''

"İLİŞKİLERİM KİŞİSEL DEĞİL, İLKELER ÜZERİNEDİR"


Bir dönem Başer Esad ile kişisel ilişkilerinin iyi olduğunu ailece görüştüklerini ifade eden Erdoğan, kendi ilişkilerinin kişisel değil ilkeler üzerinden olduğunu söyledi. Tunus'ta, Mısır'da ve Libya'da değişimin öncüleri ile görüştüğünü ve halkın taleplerinin yerine

getirilmeye çalışıldığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin bölge ülkelerine sistem götürmek gibi bir derdinin olmadığını, huzurun tesisi için üzerlerine düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduklarını ifade etti.

''İNSANLAR ORADA ACIMASIZCA ÖLDÜRÜLMEYE DEVAM EDİLDİ''


Toplantıdaki konuşmasında Suriye'de yaşananlara da değinen Erdoğan, Arap Baharı'nın son durağının bu ülke olduğunu söyleyerek değişimin kaçınılmaz olduğunu iddia etti. Türkiye olarak Suriye'den, gerçekleri görerek reformların önünü açmasını istediklerini söyleyen Erdoğan, Esad yönetiminin muhalif hareketlere yönelik düzenlediği operasyonları eleştirdi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Eğer, siz tanklarla, toplarla halkınıza zulmederseniz, onları öldürürseniz bizim sizinle ne dostuluğumuz kalır ne kardeşliğimiz kalır, orada her şey biter. Siz, onlar teröristi diyemezsiniz. Çünkü siz denizden koskoca Laskiye şehrini bombalayacaksınız, 'niçin böyle yaptınız' diye sorduğumuzda verdiği cevap 'bunlar terörist'. Koskaca bir şehir terörist olur mu? Nerede buldun o teröristi böyle saçmalık olur mu? Buna ne biz inanırız ne Suriye'nin mazlum insanları inanır. İşte bunlar bizim hemen çizgiyi değiştirmemizini önemli nedeni.

Sürecin başından beri yaptığımız tüm telkin ve uyarılar da bu yönde olmuştur. Telefonlarla bir kere, iki kere, üç kere, dört kere, beş kere görüşmeler yaptım. Özel temsilcimi gönderdim daha sonra Dışişleri Bakanımı gönderdim. Ardından tekrar bir kez daha aradım ve her şeyimizi açık sözlü kendilerine söylerdim ama ne yazık ki hiçbir şey değişmedi. Hala insanlar orada acımasızca öldürülmeye devam edildi.''

''SON FIRSAT PENCERESİ BİR AN EVVEL DEĞERLENDİRİLMELİ''

Beşşar Esad'ın tüm vaatlerine rağmen bugüne kadar gereken adımları atmadığını ve halkın barışçı taleplerinin baskı yöntemiyle susturulmaya çalışıldığını söyleyen Erdoğan, Suriye yönetiminin halen açık olan son fırsat penceresini bir an evvel değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, rejimin tüm reformları somut bir takvim içerisinde uygulamasının şart olduğunu kaydetti.
Kaynak: İHA