Eroğlu-ban Ki Moon Görüşmesi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bugün gerçekleştirdiği görüşmede, Rum tarafının yol açtığı petrol ve doğalgaz krizine karşı dört maddelik öneri sundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, BM Genel Merkezi`nde biraraya geldi. Eroğlu görüşmede, petrol ve doğalgaz krizine karşı dört maddelik öneri sundu.

Petrol ve doğalgaz çalışmalarının eş zamanlı olarak kapsamlı çözüme kadar askıya alınmasını öneren Cumhurbaşkanı Eroğlu, "-Hayır, çözüm öncesinde de bu çalışmalar devam etsin- diyorsanız, o zaman iki toplumlu bir komite kurarak; hem anlaşmalar, hem ruhsatlar konusunda her iki tarafın da yazılı rızasını arayalım, hem de bulunacak zenginliğin paylaşım alanlarını müzakere edip anlaşalım" dedi.

"Elde edilecek geliri kapsamlı çözümdeki finansman ihtiyacı için kullanacaksak da hiçbir biçimde silahlanma veya benzeri faaliyetler için kullanmayalım" diyen Eroğlu, önerisinde, "Bu plana göre planın kabulü tarafların pozisyonlarına halel getirmeyecektir" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu`nun sunduğu dört maddelik öneri ise şöyle:- Tüm bu çalışmaları eş zamanlı olarak kapsamlı çözüme kadar askıya alalım.- Hayır, çözüm öncesinde de bu çalışmalar devam etsin diyorsanız, o zaman iki toplumlu bir komite kurarak;a - hem anlaşmalar, hem ruhsatlar konusunda her iki tarafın da yazılı rızasını arayalımb - bulunacak zenginliğin paylaşım alanlarını müzakere edip anlaşalım- Elde edilecek geliri kapsamlı çözümdeki finansman ihtiyacı için kullanacaksak da hiçbir biçimde silahlanma veya benzeri faaliyetler için kullanmayalım- Bu plana göre, planın kabulü tarafların pozisyonlarına halel getirmeyecektir." Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmesinin ardından BM Genel Merkezi`nde TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi.
Kaynak: İHA