Katliam 'otopark trafiğine' takılmış

Sahte kimlikle aldığı bombalı araçla Başkent'te saldırı düzenleyen teröristin kanlı planı otoparktaki trafiğe takıldı

Ankara Kızılay‘da patlama (Son Detaylar)

Ankara Kızılay‘da patlama (Son Detaylar)

Ankara’nın kalbi Kumrular Caddesi’nde düzenlenen, 3 kişinin öldüğü, 34 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili çarpıcı bilgiler günışığına çıktı. Saldırganın, sahte kimlikle satın aldığı aracı, kimlik bilgileri nedeniyle devir alamamasına rağmen, 15 bin TL ödeyerek galeriden çıkarttığı, bagajını zaman ayarlı, parça tesirli plastik patlayıcı ile doldurarak Kumrular Caddesi’ne geldiği ortaya çıktı. Aracı alırken kendini ‘ülkücü’ olarak tanıtan saldırganın, hem okula, hem de Başbakanlık’a eşit mesafede bulunan, dolmuş ve otobüs duraklarının karşısında yer aldığı Kumrular Caddesi’nin başına park ederek, daha çok insanın zarar görmesini hedeflediği ancak otopark görevlilerinin, “Ne kadar kalacaksınız?” sorusuna, “3-4 saat kalırım” yanıtını vermesi üzerine, caddenin daha tenha olan orta bölümüne yönlendirildiği anlaşıldı. Zaman ayarlı bombanın patlamasından korkan saldırganın bu nedenle aracı otoparkçıya bırakıp, 5 TL vererek hızlıca ayrıldığı öğrenildi. Aracın konulduğu yerin karşısında lojmanı bulunan Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in kızının ise 5 dakika önce aracın konulduğu yerin arkasındaki kasaptan et aldığı ve ölümden döndüğü ortaya çıktı.

Saldırganın eşgali
Bu arada, Akyürek’in kaldığı lojmanın önünde bulunan, 360 derecelik kayıt yapabilen kamera sistemini sayesinde de saldırganın eşgali belirlenebildi. Polis, ilk etapta, eşgali, “Esmer, kirli sakallı, şapkalı, burnunda bant olan, 30-35 yaşlarında, 1.80 boylarında bir kişi” olarak belirledi. Gözaltına alınan otopark görevlisi de kamera görüntülerinden aracı kendisine teslim eden kişiyi net biçimde tespit etti. Polis, bunun üzerine, Ankara’nın farklı yerlerinde 10’u aşkın adrese baskın düzenledi. Ancak saldırganlar yakalanmadı.

ODTÜ ile benzeşiyor
Polis, saldırganın eşgalini belirledikten sonra benzer olaylardaki saldırganların eşgalleriyle karşılaştırdı. Saldırganın eşgalinin bir süre önce Eskişehir Yolu’nun kenarındaki ODTÜ arazisine kablolarla bomba döşeyen saldırganın eşgaline benzediği öğrenildi. Buna rağmen net bir tespit yapılamadığı, kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

Vali Yüksel: İlk bilgi TNT
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, patlama konusunda, “İlk belirlemelere göre üzerinde çalışılmış bir TNT. Katkı maddeleriyle güçlendirilmiş plastik patlayıcı” dedi. Bomba uzmanları da, saldırganların, bombanın etkisini artırabilmek için plastik patlayıcının içine çivi ve bilya yerleştirdiklerini belirledi.