Evlenecek Çiftler, Alyansta Da Gram Düşürdü (özel)

Altın fiyatındaki yükseliş, alyans (yüzük) satış oranlarına yansımazken, yeni evlenecek çiftlerin daha düşük gramda alyansa yönelmesine neden oldu.

Evlenecek Çiftler, Alyansta Da Gram Düşürdü (özel)
Çiftler, daha çok 8 ila 10 gram arasında alyanslar yerine 2 ila 6 gram arasındaki yüzükleri tercih ediyor. Yüzük imalatı yapan kuyumcu Nurettin Gök, yüzük siparişlerinde azalma olmadığını, ancak daha düşük gramda siparişlerin arttığını söyledi.
Dünya üzerindeki gelişmelere bağlı olarak rekor üstüne rekor kıran altının, bugün itibariyle gramı 103 liraya ulaştı. İnişli çıkışlı bir seyir izleyen altındaki fiyat dalgalanması, en fazla evlenecek çiftler ile bu sektörden geçinen kuyumcu ve sarrafları etkiledi. Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte ara verilen düğünler yeniden başlarken bu dönemde dünya evine girmeyi planlayan çiftler şimdi kara kara takı düzmenin hesabını yapıyor. Altındaki yükselişe bağlı olarak bazı çiftler evliliklerini ertelerken, takılarda daha düşük gramda altın alarak dünya evine girmeyi tercih edenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla olduğu bildirildi. Bunu, alyans satış rakamlarından ve kıyılan nikah sayılarından anlamak mümkün. Evlenen çiftlerin takıları arasında olmazsa olmazlarından birinci sırada yer alan yüzük satışlarında, önceki yıllara oranla düşüş olmadığı ifade edildi. Altın sektöründeki fiyat dalgalanmasının, özellikle evlenecek çiftleri, altın yatırımcısı ile bu sektörle uğraşan sarraf ve kuyumcuları olumsuz yönde etkilediğini belirten sektör temsilcileri, evlenen çift sayısında ise önemli bir düşüş olmadığını aktardı.
Buna karşılık, satılan altın miktarında düşüş olduğunu kaydeden Elmas Alyans Kuyumculuk Sahibi Nurettin Gök, evlenecek çiftlerin özellikle bilezik, set, küpe ve diğer takılarda tasarrufa gittiklerini dile getirdi. “Sayı bakımından alyans için bunu söylemek mümkün değil” diyen Gök, bunun gerekçesini ise “Çünkü dünya evine girecek çiftlerin mutlaka almaları gereken takıların başında yüzük geliyor.” şeklinde konuştu. Ancak önceki yıllarda 8 ila 10 gram arasındaki yüzüklerin daha fazla tercih edildiğini anlatan Gök, altındaki yüksek fiyat artışının çiftleri daha düşük gramda yüzük almaya yönelttiğini ifade etti.
Bunun da yüzük imalatı yapan kuyumcuları daha düşük gramda alyans üretmeye ittiğini belirten Gök, “Süs ve yatırım amaçlı satın alınan takılarda önemli miktarda düşüş yaşanırken, alyans satış miktarında ise önceki senelere göre fazla bir değişiklik olmadı. Bu da evlenen çift sayısının değişmediğini gösteriyor. Altındaki fiyat artışı sadece çiftlerin tercihlerini değiştirdi. Önceki senelerde 8 ila 10 gram arasındaki alyanslar daha fazla tercih ediliyordu. Artık dünya evine girecek çiftler, daha tasarruflu olduğu gerekçesiyle 2 ila 6 gram arasındaki alyanslara ilgi gösteriyor.” diye konuştu.

Altındaki fiyat dalgalanmasıyla ilgili tahminde bulunan Nurettin Gök, bundan sonra bir gram altının 95 ila 105 lira arasında kalmasını beklediklerini söyledi. 32 yıllık kuyumcu Gök, alyans ve diğer takıların fiyatını, altının miktarıyla birlikte malzemenin kalitesi, el işçiliği ve ürün üzerine kullanılan taşın belirlediğini sözlerine ekledi.