Mitroviça'da türkler sokağa çıkamıyor

Kosova'nın kuzeyindeki kanayan bölgesi Mitroviça'daki gerginlik devam ederken, kuzeyde yaşayan Türk asıllı Kosovalılar evlerinde mahsur kaldı.

Mitroviça'da türkler sokağa çıkamıyor
Önceki gün Sırbistan ile Kosova arasında imzalanan gümrük mühürleri konusundaki anlaşmayla tekrar alevlenen şiddet olaylarının ardından, Sırplar kenti bölen İbar Köprüsü'ne taş yığarak güneyi kuzeye bağlayan köprüyü ulaşıma kapattı. İbar Köprüsü'nün trafiğe kapanmasıyla kuzeyde yaşayan Türkler, kuzeye geçemezken köprünün trafiğe kapatılmasıyla Mitroviça'da yaşam felce uğradı. DHA Kosova muhabiri Enis Tabak, güney bölgesini kuzeye bağlayan köprüde yaşanan gelişmeleri birinci ağızdan dinledi. Şehri ikiye bölen İbar Köprüsü'nün kuzeyinde çoğunlu Sırplar, güneyde ise Arnavut halkı yaşıyor. Son 1 ayda Avrupa'nın yanı sıra NATO'nun gündeminde yerini koruyan Mitroviça'daki gelişmeleri, olayların yaşandığı İbar Köprüsü'nde değerlendiren Mitroviça Belediyesi Türk asıllı Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya, ulaşıma kapatılan köprüye Sırplar tarafından 10 kamyon taş yığıldığını söyledi.

"KUZEYDE MAHSUR KALAN Türkler SOKAĞA ÇIKAMIYOR"

Zekeriya, "Sırplar köprüye taş dökerek yolu vatandaşlarımızın geçmesine yasak ettiler. Kosova halkının özgürlüğünü engellemiş oldular. Köprü ve diğer bölgelerde kurulan barikatların bazıları 3 metreyi aşmaktadır" diye konuştu.

Şuan durum sakin gözükse de ne zaman ne olacağı belli olmuyor diyen Zekeriya, "Sırp bölgesinden aralıklarla silah sesleri geliyor, bu provokasyonlarla insanlar tedirgin durumda. Şuana kadar her hangi bir müdahale gerçekleşmedi, durumun anlaşmalı bir şekilde sonlandırılmasından yanayız. İnanıyorum ki bunu başaracağız" dedi. Kuzeyde yaşayan Türk asıllı vatandaşlarımızın durumları iyi her hangi bir tehlikenin olmadığını söyleyen Zekeriya şöyle devam etti:

"Sadece telefonlarla irtibat kurabiliyoruz. Dışarı serbest çıkamıyorlar, çok sıkıntıları var. Boşnak mahallelerinden gizli ulaşarak orada yaşayan Türk vatandaşlarımıza gıda ulaştırabiliyoruz. Merkeze çıkmaları tehlikeli olduğundan, gizli sokakları kullanarak Boşnak köprüsünden güneye geçerek, ihtiyaçlarını gideriyorlar ve yakınlarını ziyaret edebiliyorlar. Gece sokağa çıkmaları tehlikeli olduğundan sokağa sadece gündüz çıkabiliyorlar. Köprüyü trafiğe kapatan bu taş yığınlarının bu hafta içerisinde kaldırılması bekleniliyor. KFOR ve Kosova polisi de her çeşit şiddet müdahaleye hazır durumdadır."

DURUM TEHLİKELİ

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı köprüde, Sırplar tarafından NATO askerlerine fırlatılan taşlar halen cadde ortasında duruyor. Tüm bu gelişmelerin ardından 1 ile 31 numaralı sınır kapılarını ziyaret eden EULEX Şefi Xavier de Marnhac ve Amerika'nın Kosova Büyükelçisi Chirstopher Dell, EULEX Polisi ve gümrük memurlarının KFOR askerleriyle sıkı işbirliği içinde olduğunu söylediler. Kosova'nın bu bölümünde hukukun üstünlüğüne destek verdiklerini dile getirdi.

MİTROVİÇA'DA HAYAT DEVAM EDİYOR

Tüm bu şiddet olayları yaşanırken Mitroviça'nın güneyinde hayat her şeye rağmen devam ediyor. Şehrin güneyinde yaşayan Mitroviçalıların günlük yaşantılarını aksatmadan devam ettirdikleri gözleniyor.

MİTROVİÇA Kosova'NIN KANAYAN BÖLGESİ

NATO'nun Sırbistan güçlerine karşı 1999 yılında başlattığı hava operasyonu ardından Kosova, Birleşmiş Milletler (BM) denetimi altına girmişti. 2008 yılında Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı Sırbistan hükümeti bağımsız olarak tanımadığını ve Kosova'nın Sırbistan'ın bir bütünü olduğunu açıklamıştı. Kosova'nın bağımsızlığı ilanı ardından Kosova'nın kuzeyinde yer alan Mitroviça'nın kuzey bölgesinde yaşayan Sırplar protestolar düzenleyerek Kosova'yı bağımsız olarak tanımayacaklarını açıklamışlardı. Aralarında Türkiye Cumhuriyeti'nin de yer aldığı 82 ülke Kosova'yı bağımsız olarak tanıyor.

Kosova'nın sorunlu bölgesi olan Mitroviça'da 2004 yılında Sırp gençleri ile Arnavut gençleri arasında çıkan olaylarda 3 Arnavut çocuğun ölmesiyle şiddet olayları patlak vermiş, çok sayıda kişi ölürken Sırplara ait evler ve dini binalar ateşe verilmişti. Kosova'nın kanayan bölgesi haline gelen Mitroviça'da çok sayıda Türk ailesi de yaşamakta.

Kaynak: haberler