Sarımsak Tadında Festival

Taşköprü Belediyesinin bu yıl 25`incisini gerçekleştirdiği Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali coşkuyla başladı.

Sarımsak Tadında Festival
Festivalin açılış ve kortej yürüyüşüne; Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı, eski Devlet Bakanı MHP Kastamonu İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Haldun Ertürk, AK Parti Kastamonu Milletvekilli Mustafa Gökhan Gülşen, emekli Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün, Her Şey İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof.Dr.Erdal Zorba, Kastamonu eski milletvekilleri Hasan Altan, Musa Sıvacıoğlu, Mehmet Serdaroğlu, Mehmet Yıldırım, Haluk Yıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı. İlk olarak ilçeye adını veren tarihi köprünün önünde kesilen kurban ve yapılan duanın ardından festival kurdelesi kesildi. Program yöresel ürünlerin sergilendiği stantların gezilmesi ve kortej yürüyüşüyle devam etti. Daha sonra kortej eşliğinde üstü kapanan pazar yerinin ve 2. Pompeiopolis Tarım ve Hayvancılık Fuarı`nın açılışı yapıldı. Ayrıca, Her Şeyİçin Spor Federasyonu`nun cuma pazarı alanına kurduğu çeşitli mini spor etkinlikleri gezildi. Taşköprü Cumhuriyet Meydanı`ndaki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Mehteran gösterisinin ardından açılış konuşmasını yapan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, bu yıl Taşköprülüler olarak aynı anda birden fazla coşkuyu bir arada yaşadıklarını söyleyerek, 29 Ağustos tarihinde Ulu Önder Atatürk`ün Taşköprü`ye gelişinin 86. yıldönümünü kutladıklarını, 30 Ağustos`tan itibarende Zafer Bayramı`nın 89. yıldönümü ve Ramazan Bayramı`nı kutladıklarını ve bu coşkuları bugün Taşköprü`nün bayramı olan Sarımsak Festivali ile taçlandırdıklarını kaydetti. Daha sonra konuşan Her Şey İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof.Dr. Erdal Zorba, sporun özellikle gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması yönünde baş faktör olduğuna değinerek, Hayrabolu Festivali ile başladıkları etkinliklerine Sarımsak Festivali ile devam ettiklerini söyleyerek kendilerini festivale davet eden Taşköprü BelediyeBaşkanı Hüseyin Arslan`a teşekkür etti. Törende konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ise, anne tarafından Taşköprülü olduğunu söyleyerek Taşköprü`nün kendisinde ayrı bir yeri olduğunu, insanlarının misafirperverliklerinin takdire şayan olduğunu belirtti. Sarımsağın Taşköprü için büyük bir nimet olduğunu söyleyen Yalçıntaş, Taşköprü sarımsağının bedene şifa dertlere deva, yemeklere lezzet olduğunu söyledi.

MİLLİ DEĞERLERİMİZİ KORUMALIYIZ Eski Devlet Bakanı ve MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu da, Sarımsak Festivali`nin bölgede kendine has bir yeri olduğunu ve festivallerin milli değerlerin yaşatılması bakımından önemine değinerek günümüzde milli değerlerin korunmadığına dikkat çekti. Küresel güçler, hegomon güçlerin milli ve yerel değerleri yıkmak için amansız bir savaş halinde olduklarını anlatan Başesgioğlu, şöyle konuştu: "Bu savaşın karşısında büyük bir millet güçlü bir devlet olarak durulabilir. Bugün Libya`nın yaşadığı,Tunus`un yaşadığı, Suriye`nin yaşadığı büyük bir millet ve güçlü bir devlet olmamasından kaynaklanıyor. Eğer oralar güçlü bir devlet geleneğine sahip olsalar, tarumar olmazlardı. Büyük bir dram yaşanıyor o topraklarda. Bizi büyük bir millet güçlü bir devlet yapan bütün değerlerimize sahip çıkacağız. Bu değerleri aşındırmak isteyenler, bu seti yıkmak isteyenlere karşı duracağız" Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı da, Taşköprü`de 5 yıllık görev süresinin sonuna geldiğini Taşköprü`nün gerek sarımsağı gerek festivali gerek insanıyla ülke genelinde adından bahsettirir bir konumda olduğunu söyledi. Kartlı, Sarımsak Festivali`nin her yıl büyüyerek devam ettiğini ve sayılı festivaller arasında yer aldığını anlattı.

Festivalin açılış programında, Makedonya, Özbekistan, Ukrayna, Meksika ve Hindistan`dan gelen folklor ekipleri ile Taşköprü Halk Eğitim Merkezi ve Bakırköy halk oyunları ekibi birbirinden güzel halk danslarını Taşköprülüler için sergiledi. 25. Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali, çeşitli yarışmalar, fotomaraton, cumartesi günü ünlü sanatçılar Hadise ve Tan, pazar günü ise at yarışları, sevilen sanatçı Sıla`nın açık hava konserinin ardından sona erecek.
Kaynak: İHA