Sabancı’dan Genç Girişimcilere Tavsiyeler

Sabancı Holding’in resmi sponsorları arasında olduğu One Young World Zürih’te başladı.

Genç Davos olarak da anılan zirvenin ‘Global İş Dünyası’ başlıklı açılış oturumunda söz alan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, genç girişimcilere bir dizi tavsiyede bulundu.

Gençlerin idari anlamda öneminin arttığını belirten Güler Sabancı, şunları ifade etti:
“Sorumlu liderlik; sosyal ve çevresel konuların temel iş modeline dahil edilmesine imkan tanımak, dünyayla ilgili temel konularda harekete geçmek, geleceğin liderlerini desteklemek ve sorumlu iş alanlarını kamu gündemine taşımaktır. Sizin aranızda olmak bana onur, gelecek için büyük umut ve güven veriyor. Buradaki çalışmalarınızla gelecekte çok büyük değişiklikler yapacaksınız. Bu arada bu pırıl pırıl gençlerin arasında, onlarla diyaloğa girdikten sonra, onları dinledikten sonra, bir şey çok açık. Daha fazla birbirimizi dinlemeli ve birlikte çalışmalıyız. Siz gençlerden küresel iş çevrelerinin, bütün dünya olarak öğrenecek çok şeyimiz var.

Büyük şirketlerden artık sadece kar beklenmiyor; çok daha fazla şeyler bekleniyor. Genel olarak dünya ve toplum için değer yaratmaları bekleniyor. Örneğin benim şirketim Sabancı Holding, geçen sene Reputation Institute tarafından Türkiye’nin en itibarlı şirketi seçildi. ‘İtibarımı kaybetmek yerine iş kaybetmeyi yeğlerim.’ diye güzel bir söz var. Ama iş bunun da ilerisinde aslında. Biz, Sabancı Holding olarak her zaman işimizi böyle yaptık. Ben, şirketimizin, ailemizin üçüncü nesliyim. Vakfımız bizim için yaptığımız işler kadar önemli. Fakat bu hep böyleydi. Öyle ki, biz Sabancı Vakfını, şirketimizi kurduğumuz zamanlarda kurduk. Bir elle iş yaptık, diğer elimizle de toplumumuza geri verdik.

Facebook, Twitter gibi sosyal medyanın artık bu kadar güçlü olduğu dünyada, işler değişti. Artık iş yapma kültürü değişti. Bunu da bireyler yaptı. Bireylerin gücü, iş yapma kültürünü değiştirdi. Artık önemli olan, şirketlerin para kazanacağı şeylerin ötesinde işler yapmak. Holding olarak, biz gönüllü yaptığımız işlerden de büyük fayda elde ediyoruz. Üçlü sonuç (triple bottomline) temin ediyoruz. Sürdürülebilirliğin temelinde olan insan-dünya-kar (people, planet, profit) için çalışıyoruz. Ama bunlardan da öte, artık bizim için temel ilgi alanımız insan. Birey. Bizim için en önemlisi, bireylerin yarattığı kültür.”
Sabancı ile birlikte oturumda Unilever Üst Yöneticisi (CEO) Paul Polman, Air Asia Kurucusu ve CEO’su Tony Fernandes,Barclays Global Perakende Bankacılık CEO’su Antony Jenkins, Zero Emission Platform CEO’su Graeme Sweeney ve A4E CEO’su Mark Lovell yer aldı.
Dünyanın ayrı 171 ülkesinden One Young World Zirvesi’ne katılan bin 200 delegenin arasında 15 Türk genci de yer alıyor. Zirvede global iş dünyası dinler arası diyalog, medya, liderlik, çevre gibi konular masaya yatırılacak. Türkiye’den Gizem Görünmez de ‘Küresel Sağlık’ konulu oturumda söz alacak. Gençler zirve boyunca kendi akranları ile dünya sorunlarına dair fikir alışverişinde bulunma imkanının yanı sıra Nobel Barışödülü sahibi Güney Afrikalı Başpiskopos Desmond Tutu, Sir Bob Geldof, Muhammed Yunus, Bernard Kouchner, Fatimo Butto, Joss Stonegibi alanlarında önde gelen isimleriyle de tanışma fırsatı bulacaklar. One Young World 4 Eylül’de sona erecek.

Genç Davos`un resmi açılış töreni 1 Eylül akşamı Zürih’te bulunan Kongresshaus’ta yapıldı. Resmigeçitle başlayan açılışta, tören alanında katılımcıları zirvenin kurucuları Kate Robinson, David Jones ile Sir Bob Geldof, Güler Sabancı ve Desmond Tutu karşıladı. OYW Zürih Korosu’nun konserinin ardından,zirvenin açılış konuşmaları ünlü müzisyen ve aktivist Sir Bob Geldof ve Nobel Barış Ödüllü Desmond Tutu tarafından yapıldı.
Zirve, Facebook üzerinden Sabancı Holding sayfasından (facebook.com/sabanciholding) canlı olarak izlenebiliyor ve twitter (twitter.com/Sabanci_Holding) kanalı ile de çalışmalar takip edilebiliyor.
Tüm dünyadan bini aşkın gencin katılacağı zirveye, Sabancı Holding geçtiğimiz yıl da Türkiye’den 15 gencin katılımına zemin oldu.


One Young World Türkiye Delegasyonu şu isimlerden oluşuyor:
1.İstem Duygu Akalp
2.Selva Turhaner
3.Rasih Onur Süzen
4.Ceyda Doğan
5.Mehmet Kalyoncu
6.Turgut Ölemez
7.Gizem Görünmez
8.Merve Çiftçi
9.Başak Arslan
10.Özge Tüzümet
11.Çiğdem Bayraktar
12.Uğur Mustafa Gündüz
13.Süleyman Aşkar
14.Mehmet Uçkun
15.Emre Ergin