Yemen'deki olaylara kınama

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi üyesi Batılı ülkeler, Yemen'de güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı gösterilere şiddet kullanarak müdahale etmesini kınadı.

Yemen'deki olaylara kınama
ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi temsilcisi Eileen Chamberlain Donahoe, ülkesinin, Yemen'de ''giderek artan şiddet olayları'' nedeniyle kaygı duyduğunu belirterek, Yemen hükümetinin sivillere şiddet uygulayanları yargılaması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan, Yemen Dışişleri Bakanı Ebubekir Abdullah Elkurbi, ülkede dün düzenlenen gösteriler sırasındaki şiddet eylemlerini hükümetin kınadığını ve bunlardan üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Elkurbi, İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada, eylemlerle ilgili soruşturma başlatılacağını belirtti.

Siyasi krize çözümlerin ''ortaya çıkmaya başladığı'' sırada düzenlenen bu şiddet eylemlerinden üzüntü duyduğunu ifade eden Yemen Dışişleri Bakanı, ''Yemenliler arasında silahların yayılması maalesef bazı şeyleri daha da karmaşıklaştırıyor'' dedi.

Yemen hükümetine barışçı göstericilere karşı şiddet uygulamama çağrısında bulunan ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve BM İnsan Hakları Konseyi'nin diğer üyeleri, ülkede aylardır süren gerginliğin sona erdirilmesi talebinde bulunuyor.

Yemen hükümetine bağlı güçlerin başkent Sana'da dün düzenlenen gösteriler sırasında açtığı ateşte en az 26 kişi, bu sabah meydana gelen çatışmalarda ise 6 kişinin öldüğü bildirilmişti.