(özel Haber) Mülteci Çocukların Okul Sevinci

Çorum`da Irak, İran ve Suriye gibi çeşitli ülkelerden göç eden mülteci ailelerin çocukları yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okulla tanıştı.

(özel Haber) Mülteci Çocukların Okul Sevinci
Milli Eğitim Bakanlığı`nın yabancı öğrenciler genelgesi doğrultusunda kentte okul çağında olan mülteci çocuklar eğitim hayatına kazandırılıyor. Mülteci öğrencilerin okullara kaydını yaptırabilmesi için sadece oturma izinlerinin olması yeterli oluyor. İlk olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü kültür servisine çocuklarını getiren mülteci aileler burada İHL meslek dersleri öğretmeni Nuri Yalvaçer tercümanlığında denklik işlemlerini yaptırıyor. İşlemlerin ardından mülteci çocuklar ailelerinin ikamet ettikleribölgelere en yakın okula yerleştiriliyor.

Ağırlıklı olarak Ziya Gökalp İlköğretim Okulu, Gazipaşa İlköğretim Okulu ve Zafer İlköğretim Okulu`na yerleştirilen 79 öğrenci, ne kadar kalacakları belli olmayan Türkiye`de, Türk arkadaşlarıyla birlikte eğitimlerini alarak geleceğe hazırlanıyor

Türkçe bilmeyen bazı öğrencilerle zaman zaman iletişim sorunu yaşansa da Arapça ve Farsça`nın yanı sıra Türkçe bilen öğrencilerle bu durumun üstesinden geliniyor.

Okullardaki mülteci çocukların çekingen tavırları ise dikkat çekiyor. Mülteci öğrenciler dilleri, tavırları ve farklıları ile de hem Türk öğrencilerin hem de öğretmenleri ilgi odağı oluyor. Öte yandan Birleşmiş Milletler Yüksek Konseyi kontrolündeki mülteci ailelerin çoğu yaşam şartlarından dolayı ABD, Avustralya ve Kanada`ya yerleşmeyi isterken bazı mülteci aileler ise Türk vatandaşı olarak ülkemizde kalmak istiyor. Çocuklarının okul kaydını yaptırmak için Milli Eğitim Müdürlüğü`ne gelen Fazıl Muhammed Yunus, 2011 yılının ilk aylarında Çorum`a geldiğini söyledi. Çorum`un çok iyi bir kent olduğunu belirten Yunus, insanlarının da çok iyi olduğunu belirtti. Kanada, Amerika ve Avustralya`dan birisine gitmek istediklerini dile getiren Yunus, işlemlerin devam ettiğini bildirdi. Çorum`dan memnun olduklarını ifade eden Yunus, kendi ülkelerinden ayrı oldukları için üzüntülü olduklarını belirtti. Okul kaydını yaptıran AsiyeFadıl Muhammed Yunus, "Türkiye çok güzel. Geçici olarak burada eğitim ve öğretimimizi devam ettirmek istiyoruz" dedi. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GİBİ OKUL Mülteci öğrencilerin ağırlıklı olduğu Ziya Gökalp İlköğretim Okulu ise adeta Birleşmiş Milletler`i andırıyor. Okulda İran, Irak ve Suriyeli 20`inin üzerinde öğrenci eğitim görüyor. Bu yıl ilk kez okulla tanışan çekingen davranan İranlı Abdullah Samim ve Ayas Sami isimli iki kardeş, okulu sevdiklerini belirtiyorlar. Afganistan uyruklu öğrenci Sakine Jafer ise, tekrar okuluna geldiği için mutlu olduğunu söyledi. Yaz tatili nedeniyle arkadaşlarını özlediğini dile getiren Jafer, "Şimdi onlarla tekrar birlikteyim" ifadelerini kullandı. Iraklı Ali Askeri ise konuşmaktan çekiniyor. Sıra arkadaşı olan Volkan isimli öğrenci Ali Askeri çok sevdiğini belirterek, ona her konuda yardım olmaya çalıştığını belirtti. Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ise, 2011-2012 yılında kentte 100 binin üzerinde öğrencinin ders başı yaptığını söyledi. Girgin, geçtiğimiz yıllara oranla ilköğretim öğrencilerinin sayısında azalma yaşanırken, okul öncesi ve ortaöğretimde eğitim gören öğrencilerin sayısında artış olduğunu belirtti

7 bin eğitim çalışanı ile 100 bin öğrenciye hizmet etmeye çalışacaklarını dile getiren Girgin, "Bunlardan yaklaşık 69 bini ilköğretim, 7 bin civarında okul öncesi kalanları ortaöğretim olacak. Ortaöğretimdeki sayımız her geçen gün artmakta" dedi. Çorum`da yaklaşık 80`e yakın mülteci öğrenci bulunduğunu dile getiren Girgin, bunların çoğunlunun Iraklı ailelerin çocuklarından oluştuğunu belirtti.

Okul çağında olan öğrencilerin eğitimlerine devam ettiğini açıklayan Girgin, bu öğrencilerin ağırlıklı olarak Ziya Gökalp ve Zafer İlköğretim Okulu`nda eğitim gördüğünü belirtti. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak mülteci öğrenciler ve ailelerine yönelik çeşitli kurslar düzenlediklerini dile getiren Girgin, "Bunların içerisinde Türkçe ve bilgisayar gibi kurslarımız var. Bunlar Türkiye`den ayrıldığında ülkemizin kültür elçisi ve Türkiye sevdası olarak çalışmalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Kaynak: İHA