Onların Ders Zili Henüz Çalmadı

Pek çok öğrenci okula başlamanın ve arkadaşlarıyla buluşmanın heyecanını yaşarken bazı öğrenciler için ders zili çalmadı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nden fındık toplamaya gelen işçilerin çocukları, yeni eğitim-öğretim yılına bahçede çalışarak girdi.

Onların Ders Zili Henüz Çalmadı
Fındık hasadının eğitim öğretim dönemine rastlaması nedeniyle mevsimlik işçilerin öğrenim çağındaki çocukları, okullarından uzak oldukları için ders başı yapamadılar. Yaşıtları ve arkadaşları önlüklerini ve formalarını giyerek okulun yolunu tutarken küçük mevsimlik işçiler, hem ailelerinin bütçesine katkı sağlamak hem de okul masraflarını çıkarmak için gün boyu çalıştı.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte uyanan çocuklar, aileleriyle birlikte fındık bahçelerinin yolunu tutuyor. Akşam hava kararıncaya kadar günlük 28 liraya bahçede fındık toplayan çocuklar, geceyi çadırda geçiriyor. Okula başlayacakları günü sabırsızlıkla bekleyen çocuklar, boş zamanlarında yanlarında getirdikleri kitapları okuyor.

Mardin`den fındık toplamak için Sakarya`nın Kocaali ilçesine gelen Gülseren Öger (14), bu yıl liseye başlayacağını söyledi. Okul harçlıklarını çıkarmak için çalıştığını anlatan Öğer, "Evde oturmak yerine çalışıyoruz. Okullar açıldı, ancak çalıştığım için okula gidemedim. Okullar düzene girsin, bu hafta eve gideceğim. Yanımda kitap getirdim. Kitaplarımı da okuyorum." dedi. Yeni öğretmenler ve arkadaşlarla tanışacağı için heyecanlı olduğunu kaydeden Öğer, şunları söyledi: "Bu sene liseye başlayacağım. Stres ve heyecan var. Yatılı okuyacağım için yatakhanedir, yatak düzenidir, yeni arkadaşlarım olacak. Onların heyecanı ve stresi var. Yeni öğretmenler ve arkadaşlarla tanışacağım. Büyüyünce doktor olmayı istiyorum."
Şırnak`tan gelen 16 yaşındaki Zümrüt Ökmen ise ailesine katkıda bulunmak için çalıştığını ifade ederek, "Okula geç başlayacağım. İki hafta sonra okula gideceğim. Biraz para toplayıp aileme yardım edip gideceğim." diye konuştu.