Almanya'da Diploma Denkliğine Maliyet Engeli

Almanya'da yıllardır yabancı diplomaların tanınması konusu gündemde.

Federal hükümet, nihayet bu konuda kolları sıvayıp bir yasa taslağı üzerinde çalışıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili Swen Schulz, diplomaların denkliğinin sıfır maliyeti olmayacağını belirterek, "Bu durum çoğu kimsenin diplomalarını tanıttırma girişiminden caydıracak." dedi.


Alman Federal Meclis Eğitim ve Bilim Komisyonu, bugünlerde yabancı diplomaların tanınmasını düzenleyen yasa taslağı üzerinde çalışıyor. Hükümet temsilcileri bu yasanın gelecek yılın başı itibariyle yürürlüğe gireceğini belirtiyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eğitim uzmanı ve komisyon üyesi milletvekili Swen Schulz ise bu ayın sonunda Federal Bakanlar Kabinesi ve Federal Meclis tarafından onaylanmasına kesin gözüyle bakılan yasa taslağının Eyalet Temsilciler Meclisi'ne (Bundesrat) takılma ihtimalini dile getirdi. Schulz, “Eğitim eyaletlerin yetkisine tabi olduğundan eyalet temsilcileri yasa taslağında değişiklikler talep edebilir. Son halini alıp yürürlüğe girmesi gelecek yılın başına yetişmeyebilir, yani yasanın yürürlüğe girmesi 2-3 ay sarkabilir.” dedi.

Yasadan Almanya dışında yüksek öğretimini tamamlayan veya meslek diploması edinen herkesin yararlanabileceğinin altını çizen Schulz, bu yasanın ama ‘herkesin diploması tanınır' diye bir garanti vermediğine dikkat çekti. Denklik araştırması yapıldıktan sonra belki eksik konuların tamamlanması isteneceğini belirten Schulz, şöyle devam etti: “İşte burada asıl sorun başlıyor: Bunların hepsini kim finanse edecek. Yasada ‘başvuran tüm masrafları karşılar' ibaresi var. Diploma denklik işlemleri için başvuran yaklaşık 140 Euro masrafı göze alması gerekiyor. Bu sadece diploma denklik işlemleri için. Peki diploma denk bulunmaz ve örneğin ek eğitimden geçilmesi gerekebilir. Bunun masraflarını kim karşılayacak?” Yasa taslağında bu sorulara cevap niteliği taşıyan ibarelerin mevcut olmadığını dile getiren Schulz, “Başvuran şahıslar karşılayamayabilir. Bu eğitim çok pahalıya mal olma ihtimali, çoğu kişileri diplomalarını tanıtma girişiminden vazgeçirebilir. Bundan dolayı yüksek öğretim görenlere veya ustalık belgesi için eğitimden geçenlere verilen ‘Bafög' gibi eğitim kredisi ayarlanmalı.” dedi.


Eyaletlerin uygulamalarındaki farklılıklara da değinen Schulz, “Berlin'de tanınan diploma başka bir eyalette tanınmayabilir." dedi.


Yapılan bazı araştırmalar 500 bin kişinin, hükümetin verilerinde ise 300 bin kişinin diplomalarını tanıtmak istediğine dikkat çeken Schulz, bu diplomaların tanınması durumunda hem vatandaşların kalifiye eleman statüsünde istihdam imkânı bulmuş olacağına ve hem Almanya'nın sıkıntı çektiği ‘kalifiye eleman açığı' konusunda rahatlayacağını belirtti. Schulz ayrıca, “‘Herkes Almanya'ya gelmek istiyor' gibi bir kafalarda oluşan düşünce var burada, saçma bir şey. Aksine biz ülke dışından insanlar Almanya'ya gelmeleri için çaba harcamalıyız, onlara kırmızı halı sermeliyiz.” diyerek, Almanya'dan Türkiye'ye veya başka bir ülkeye giden kalifiye elemanları ellerinden kaçıran işletmelerin ‘akıllı davranmadıkları' görüşünü savundu.