Ahilik Kutlamaları Mersin'de De Başladı

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer, Türklerin Anadolu’da varlıklarını sürdürmesinin sırrının Ahiliğin toplum tarafından kabul edilmesinde saklı olduğunu belirtti.

Ahilik Kutlamaları Mersin'de De Başladı

Dinçer bu yıl 19-23 Eylül tarihleri arasında 18.'si kutlanacak Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada toplumun ortak değerlerinin korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğine dikkat çekti.
Ahilikte ölçünün hak ve adalet olduğuna işaret eden Dinçer, 22 Eylül Perşembe günü Kültür Merkezi’nde yapılacak Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları ile Cumhuriyet Alanında yapılacak geleneksel Ahilik Pilavı ikramına esnaf ve sanatkarları davet etti.
Ahiliğin toplumda yaşayan herkesi birbirine yakınlaştıran, dost edindiren ve dayanışma ruhunun oluşmasını sağlayan bir olgu olduğunu kaydeden Dinçer şöyle devam etti: “Sahip olan değerler kaybedildiğinde görünüşteki bütünlüğe rağmen birliğin bozulacağını, içten içe parçalanacağını yüzyıllar önce fark etmişlerdir. Orta çağda Avrupa'da din ve mezhep çatışmalarının Anadolu'ya sıçramasını önlemek için ahiler din,dil köken farkı gözetmeksizin hiç kimsenin inancına karışmayan bir çalışma ortamını kendilerine hazırlamışlardır. Yani onlar bir toplumda ortak değerler korundukça birlik ve beraberliğin devam edeceğini biliyorlardı. Toplumu birbirine bağlayan bu bağları ahiliği okudukça ve özümsedikçe daha iyi anlayacağız. Türklerin Anadolu'daki varlıklarını bin yıldan fazla süredir korumalarının asıl nedeni de ahilik anlayışının tüm toplum tarafından benimsenmesi ve ona bağlanılmasıdır.”