Beşir Atalay'dan Rumlara uyarı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs Rum tarafının Doğu Akdeniz'de doğalgaz ve petrol arama girişimlerinin ekonomik değil, siyasi bir manevra olduğunu belirterek, Kıbrıs Rum kesimini bu tür provokatif faaliyetlerden kaçınmaya çağırdı.

Beşir Atalay'dan Rumlara uyarı
Başbakan Yardımcısı Atalay, KKTC'yi ziyareti kapsamında Gazi Mağusa'da tarihi ve turistik yerleri gezdi.

Dipkarpaz Zafer Burnu'nda bulunan Apostolos Andreas Manastırı'nı ziyaret eden Atalay, cuma namazını Dipkarpaz Camisi'nde kıldıktan sonra vatandaşlarla sohbet etti.

Atalay daha sonra Bafra'da bulunan Nuh'un Gemisi Oteli'nde turizm yatırımcılarıyla yemekte bir araya geldi. Toplantıya KKTC Turizm Bakanı Ünal Üstel, KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça katıldı.

Atalay, manastırda ve turizm yatırımcılarıyla toplantıda basına yaptığı açıklamada, Rum kesiminin petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini değerlendirdi.

Kıbrıs görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasını, eşit ve adil bir yapı kurulmasını istediklerini ifade eden Atalay, ''İki taraflı, iki toplumlu ve yine eskisi gibi kardeşçe yaşansın. Dileğimiz budur'' dedi.

Rum tarafının Doğu Akdeniz'de tek yanlı petrol ve doğalgaz arama girişimini çok yoğun olarak takip ettiklerini, dün Ankara'da bir karar alındığını, Enerji Bakanlığından bir heyetin KKTC'ye geldiğini söyleyen Atalay, ''Rum kesiminin İsrail'le başlattığı bu yeni inisiyatifi buradaki iyi niyetli görüşmeleri adeta provoke eden bir davranış olarak görüyoruz. Türkiye ve KKTC olarak görüşmeleri zedeleyecek tutumlardan kaçınılması gerektiğine inanıyoruz. Biz daima barıştan yana olduk'' diye konuştu.

BM inisiyatifinde sürdürülen Kıbrıs görüşmelerinin başarıya ulaşmasını istediklerini kaydeden Atalay şunları söyledi:

''Bu (görüşmeler) bitmeden Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı, sanki doğal kaynaklar sadece kendisine aitmiş gibi teşebbüsler geliştirmesini, doğalgaz aramasını yanlış buluyorum. Eğer onlar bunu yürütürlerse biz de iki ülke olarak karar aldık önümüzdeki günlerde bu tür teşebbüsleri gerçekleştireceğiz. Ama bunları başlatan, tahrik eden, gerginlik oluşturan biz olmayacağız. Biz gerginlikten yana değiliz. Rum kesimini de bu manada uyarıyoruz. Bu tür teşebbüslerden kaçınılmalı.''

Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetinin ifade edildiğini aktaran Atalay, ''Rum kesimi, yürüyen bu görüşme sürecinde maalesef bu tür provokatif eylemler içinde oluyor. Biz Türkiye olarak görüşmelerin iyi gitmesini istiyoruz. Gerginlik çıkaran bir ülke olmak istemiyoruz. Ama bir yandan da Kuzey Kıbrıs'ın hak ve hukukunu koruma konusunda en küçük ihmalimiz olmaz olamaz. Bütün dikkatimizle takip ediyoruz. Biz de atacağımız adımı ona göre belirleyeceğiz. Ama bütün dileğimiz Rum kesiminin bu tür atraksiyonlardan vazgeçmesi ve görüşmelerin sonucunu beklemesi. Yani bu aralık ayının sonuna kadar bu tür hareketlerden vazgeçmeleri tercihimizdir'' şeklinde konuştu.