'Boynu Bükük Öldüler' kitabı oyunlaştırılıyor

Türk sinema tarihine ismini yazdıran "Çirkin Kral" lakaplı Adanalı sanatçı Yılmaz Güney'in "Boynu Bükük Öldüler" kitabını oyunlaştırılıyor.

Bu yıl 30. yaşını kutlayacak olan Adana Devlet Tiyatrosu (ADT), Türk sinema tarihine ismini yazdıran "Çirkin Kral" lakaplı Adanalı sanatçı Yılmaz Güney'in "Boynu Bükük Öldüler" kitabını oyunlaştırarak, sanatseverlerin beğenisine sunacak.

ADT Müdürü Fırat Demirağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 30. yaş kutlamalarının heyecanın yanı sıra, farklı bir telaş içinde olduklarını belirtti.

Demirağ, Adana'da yetişmiş ve dünyaca tanınmış Yılmaz Güney için yeterli vefa örneğinin gösterilmemesiyle ilgili uzun yıllar tartışmaların yaşandığını belirterek, "Biz tiyatrocular olarak bu konuda üzerimize ne düşerse yapmaya hazır olduğumuzu her fırsatta belirtiyorduk. Bunun sonucunda geçen yıl Yılmaz Güney'in bir eserini tiyatroya taşımaya karar vermiştik. Ancak, geçen yıl teknik engeller nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Bu sezon bunu gerçekleştireceğiz" dedi.

Kentte 30 yıl önce sahnelenen "Bir Şehnaz Oyun" ile 1 Ekim tarihinde perdelerini açacaklarını ifade eden Demirağ, tiyatroseverleri dolu dolu, çok sevecekleri bir sezonun beklediğini kaydetti.

Demirağ, "Çirkin Kral" lakaplı Yılmaz Güney'in hayattayken filmleştiremediği, ancak yazılı en önemli eserleri arasında gösterilen "Boynu Bükük Öldüler" adlı ödüllü romanının oyunlaştırılacağını söyledi.

Geçen yıl kendisinin talebi üzerine ünlü yazar Ali Berktay tarafından bu konuda çalışma başlatıldığının anlatan Demirağ, şöyle devam etti:

"Çok titiz bir çalışma yapıldı. Romanın bütün dokuları, bütün renkleri korunarak, hiçbir özelliğini kaybetmemek kaydıyla sahneye uyarlandı. Berktay, Fatoş Güney ile birlikte bu projeyi yürüttü. Türk tiyatrosunda sahneye çıkmamış, Türk sinemasında filme alınmamış, 'Yılmaz Güney' denilince akla gelen en özel, en iyi eserlerinden biri olan 'Boynu Bükük Öldüler'i tiyatroseverlerin karşısına çıkaracağız.

Fatoş Güney'den de bu konuda büyük destek aldık. 15 Ocak 2012 tarihinden sonra provalarına başlayacağız. Oyunun yönetmenliğini Ayşe Emel Mesçi yapacak. Geçen yıldan beri yapmak istediğimiz bir şey. Ancak, romanın oyunlaştırılma süreci çok uzun sürdü. Geçen yıl bunu aslında başlatıyorduk.

Başlatamama sebebimiz, rejisörümüzün zamanlamayla ilgili problem yaşaması. Ankara'da oyun yapıyordu. O oyunu yetiştirmeyle ilgili bir takım teknik sıkıntılar yaşadı. Orası uzayınca, Adana'ya gelemedi. Biz de projeyi durdurup, bu yıla bıraktık. Mart ayında, festivali de kapsayacak şekilde oyunu sahneye koymayı planlıyoruz.

Boynu Bükük Öldüler, Çukurova'nın dokusunu, bölgeyi çok iyi anlatan, olumlu-olumsuz her şeyi bütün bir gerçekçilikle gözler önüne seren bir roman. Metnin üzerinde tekrar çalışıyorlar. Fatoş hanımla sürekli görüşüyorlar."

Demirağ, Yılmaz Güney'in bu kentin yetiştirdiği çok ciddi değerlerin başında geldiğini belirterek, "Güney'in hakkını bir türlü veremedik. Yıllarca bu konu çok konuşuldu. Bu oyunun sadece Adana için değil, Türkiye için de önemi olan Yılmaz Güney adına yapılmış en ciddi, başarılı işlerden biri olacağına inanıyorum" dedi.

Eserin, Güney'in Yaşar Kemal ödülü almış, ödüllü tek romanı olduğunu ifade eden Demirağ, şöyle konuştu:

"Yılmaz Güney sağlığında bu eserini sinemaya uyarlamayı çok istemiş, ancak, ömrü vefa etmemiş. Filmi çekilmedi. Dramatik yapı içine hiç oturtulmadı. Edebiyat eseri olarak kaldı. Şimdi ADT kollarını sıvadı, bu eseri yaşatmaya çalışacak. Yılmaz Güney'e karşı vefa borcumuzu ödemeye çalışacağız. Onu unutmadığımızı göstermeliyiz."

Demirağ, edebi kurulun eseri onayladığını, tiyatral anlamda onaydan geçerek repertuvara alındığını da vurguladı.