Sağlar: 4 Bin Kişinin Öldürüldüğü Söylenen Yapının Cezası 2 Yıl Mıdır? (özel)

Eski Kültür Bakanı ve Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu üyesi Fikri Sağlar, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın Susurluk davasında 5 yıl hapis cezası almasının önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Sağlar: 4 Bin Kişinin Öldürüldüğü Söylenen Yapının Cezası 2 Yıl Mıdır? (özel)
Ağar’ın ‘Cürüm işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme’ suçundan ceza aldığını aktaran Sağlar, asıl önemli olanın, işlenen bu cürümlerin ortaya çıkarılması ve bunların da cezalandırılması olduğunu dile getirdi.
Esi Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu üyesi ve eski Bakan Fikri Sağlar, Susurluk davasına bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı 5 yıl cezaya çarptırmasını değerlendirdi. Mehmet Ağar’ın aldığı cezanın Susurluk kazası ile açığa çıkan derin yapının tam anlamıyla deşifre edilmesi noktasında önemli bir adım olduğunu belirten Fikri Sağlar, atılan bu adımın gerisinin gelmesi gerektiğini dile getirdi.
Ağar’ın ceza almasının, Susurluk olayı öncesi ve sonrasında Türkiye’de meydan gelen karanlık olayların ortaya çıkması doğrultusunda önemli bir ışık olduğunu belirten Sağlar, “Kontrgerilla’dan tutun da, devletin daha sonra oluşturmuş olduğu çetelerin yargı kararıyla ortaya çıkmasında Türkiye’nin kirli geçmişiyle ilgili önemli yol kat etmiş oluruz.” şeklinde konuştu.
Mehmet Ağar’ın cürüm işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüt yöneticiliği yapma suçlarından ceza almasını önemsediğini belirten Sağlar, bu kararla birlikte işlenen suçların da gündeme geleceğini aktardı.
Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın’ın bir çok faili meçhul cinayetin faillerinin kendileri veya arkadaşları olmasına rağmen talimat verenlerin Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin olduğuna dair açıklamalarını hatırlatan Sağlar, “İbrahim Şahin ve arkadaşlarının yargılandığı davada da Mehmet Eymür’ün ortaya koyduğu Mehmet Ağar’la ilgili bilgiler yine gündeme gelecektir.” diye konuştu.
Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Kutlu Savaş’ın Susurluk olayıyla ilgili hazırladığı raporda, vatandaşları öldürme hakkını kendinde gören bir yapının faaliyetlerinden söz edildiğini belirten Sağlar, bunlarla ilgili de çalışma yapılması gerektiğini belirtti.
Bundan sonraki adımın cürüm işleme adına kurulan örgütün işlediği suçların tespiti ve cezalandırılması olduğunu aktaran Sağlar, bu noktada siyasi iradeye ciddi anlamda görev düştüğünü belirtti.
Davada Mehmet Ağar’ın cürüm işlemek için teşekkül kurmaktan ceza aldığını ancak bu cürümlerle ilgili bir ceza verilmediğini ifade eden Sağlar sözlerini şöyle tamamladı: “Batman’daki ordu kurma doğrultusundaki silah alımı, o silahların Hizbullah’ta çıkması. Hangi vesilelerle bunlar yapılmıştır? Bunlara varıncaya kadar soruşturulması gerekir. Bir örgüt kurmuşsunuz ama örgütün ne yaptığının tek tek ortaya çıkarılması önemlidir. Beş yıl ceza almış ama söylenene göre 2 yıl yatacak. 4 bin kişinin öldürüldüğü söylenen bir yapının cezası 2 yıl mıdır? Aslında bunun tartışılması lazım.”