15 Somalili çocuk Esenler'de

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, tedavileri için İstanbul'a getirilen 15 Somalili çocuğu Esenler Özel Avicenna Hastanesi'nde ziyaret etti.

15 Somalili çocuk Esenler'de
İç savaş ve kuraklıkla mücadele eden Somali'de yetersiz beslenme nedeniyle rahatsızlanan 15 Somalili çocuk tedavileri için TİKA ve İHH tarafından İstanbul’a getirildi.

Esenler Özel Avicenna Hastanesi’nde tedavi altına alınan ve 24 saat doktorların gözetiminde tutulan çocukları Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da yalnız bırakmadı.

Anne - babalarının refakat ettiği Somalili çocukları hastanede ziyaret eden Başkan Göksu, hasta çocuklara ve ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Yaşları 0 – 14 yaş arasında değişen her bir çocuğu odasında tek tek ziyaret eden Göksu, hasta bebeklere içerisinde biberondan emziğe, bebek bakım setlerine kadar bebekler için temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu Esenbebek setleri ile oyuncaklar hediye ederek onları bir nebze olsa tebessüm ettirdi. Göksu, çocuklara refakat eden ailelere de birer buket çiçek hediye etti.

Onlar bizim de çocuklarımız

Somalili çocukların sağlık durumlarıyla ilgili Avicenna Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Mevlit Yurtseven’den bilgi alan Göksu, Esenler Belediyesi olarak tedavisi devam eden çocuklarla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, “Onlar bizim de çocuklarımız” dedi.

Ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getiren hasta çocukların aileleri de Esenler Belediye Başkanı Göksu’ya teşekkür etti. Esenbebek setlerini çok beğendiğini söyleyen Somali'den gelen 14 çocuktan en küçüğü Hani Ahmet’in ailesi, Somali’de yaşanan insanlık dramını Göksu ile paylaşarak insanların açlıktan öldüğünü söyledi.

Tedavi altındaki bebeği Ahmet’in henüz 4 aylık olmasına rağmen yetersiz beslenme nedeniyle yeni doğan bebeklerin kilo ortalamasında olduğuna dikkat çeken anne Fatima Ahmet, 6 çocuğu daha olduğunu ve onları Somali’de bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

Bebeğinin tedavisi biter bitmez Somali’ye döneceğini belirten Ahmet, diğer çocuklarına kavuşacağı günü sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Ölümün pençesinde kıvranıyorlar

Göksu’nun bebeği için hediye ettiği Esenbebek setini görünce çok sevinen tedavi altındaki 12 yaşındaki Dünya Muhammed’in annesi Ayşe Muhammed ise;

Somali’de insanların yaşam mücadelesi verdiğini anlatarak, Türkiye’ye ve Esenler Belediyesi’ne Somali’ye yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Açlık nedeniyle Somali’de bir çok çocuğun ölümün pençesinde kıvrandıklarını söyleyen Muhammed, tedavisi devam eden oğlu Dünya’nın da gözlerinin görmediğini ve nefes almakta zorluk çektiğini belirtti.

Ölmek istemiyoruz

Ziyaret esnasında zaman zaman duygusal anlar yaşayan Göksu, 50 yaşındaki Somalili bir babayla da yakından ilgilendi. Kalp hastası oğlunun tedavisi için refakatçi olarak hastaneye geldiğini söyleyen Muhammed Abdullah, Somali’ye dönmek istemediğini belirterek, Türkiye’de yaşamak istediğini dile getirdi. Somali’de el tezgâhlarında balıkçılık yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını anlatan Abdullah, “Ülkemizde çok büyük bir savaş var. Bizler ölmek istemiyoruz. Geriye dönersek bizler de öleceğiz. Türkiye’de kalmak istiyoruz” dedi. 7 çocuk babası olduğunu belirten Abdullah, Hepimiz çaresiz durumdayız. Eşim ve 7 çocuğum Somali’de. Onlar orada, bir çocuğum da burada ölüm kalım savaşı veriyor” dedi.

3 yaşındaki oğlu Abdullah'ın tedavisi için İstanbul’a geldiğini belirten Muhammed Şerif Osman (37) da oğlu Abdullah'ın kalp yetmezliği rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Somali’de 5 çocuğunun daha olduğunu anlatan Osman, Somali'de insanların günde bir kere yemek yediklerini ifade etti.