CHP bedelli teklifini TBMM Başkanlığına verdi

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, "Parası olan 21 gün askerlik yapar anlayışına CHP son veriyor" dedi. Hamzaçebi, AKP'nin Suriye politikasını eleştirerek, "Siz AKP hükümeti olarak Suriye'ye karşı olan hasmane tavrınızı, Beşşar Esad'ın mezhebi nedeniyle mi belirlediniz?" diye sordu.

CHP bedelli teklifini TBMM Başkanlığına verdi
Hamzaçebi TBMM’te Bedelli askerlikle ilgili basın toplantısı düzenledi. 16 Mart 2011 tarihinde verdikleri bedelli askerlikle ilgili teklifi bugün yenilediklerini açıklayan Hamzaçebi teklifin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"PARASI OLAN 21 GÜN ASKERLİK YAPAR ANLAYIŞINA SON VERECEĞİZ"

"Kamuoyunda bedelli askerlik olarak isimlendiriliyor. Oysa bizim teklifimizin içeriğinde bedelsiz bir bölüm de vardır. ’Parası olan 21 gün askerlik yapar’ anlayışına CHP son veriyor. AKP’nin de kafasındaki buydu. Biz bu oyunu teklifimizle bozduk. 1 Ocak 1983 tarihinden önce doğmuş olup da bugüne kadar herhangi bir nedenle askerliğini yapamamış olan gençlerimiz eğer 12 bin liranın altında bir gelire sahipse veya hiç geliri yoksa 21 günlük temel askerlik hizmetini yapmaları kaydıyla askerlik görevini tamamlamış sayılacaklar. 12 ile 25 bin lira arasında geliri olan gençlerimiz 7 bin 500 lira, 25 bin liranın üzerinde geliri olan gençlerimiz ise 15 bin lira ödeyerek 21 gün temel askerlik hizmetinde bulunmaları kaydıyla askerlik hizmetini yapmış sayılacaklar."

"ÖLME EŞŞEĞİM ÖLME PROJESİ"

CHP’nin teklifinin sadece askerlik süresiyle ilgili olmadığını, aynı zamanda kapsamlı bir askeri reform projesinin adımı olduğunu ifade eden Hamzaçebi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in açıkladığı 15 maddelik askeri reformları içeren planını eleştirdi. Hamzaçebi, "Bu çalışmaların 2023’e kadar süreceğini ilan etti. Yani bu proje, ölme eşeğim ölme projesidir. MGK ile ilgili herhangi bir cümle yok. Bu projenin samimiyetine inanabilir miyiz?" diye sordu.

"TSK ÜZERİNDEN POPÜLİZM YAPAMAZSINIZ"

Hamzaçebi basın toplantısında Başbakan Yardımcısı Arınç’ın bedelli askerlikle ilgili CHP’nin tavrını samimiyetsiz bulan sözlerini de değerlendirdi. Hamzaçebi, "TSK’nın mevcudunun azaltılması söz konusu değil. Biz bunu ölçtük, biçtik. Böyle bir teklif ortaya konulurken popülizm yapamazsınız. Bizim teklifimiz yaklaşık 100 bin civarında gencimizi ilgilendirmektedir. Sayın Arınç, kendi projelerini ortaya koysun. Genelkurmay Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı bedelli askerlik konusunda bir mutabakat içerisine girmişler. Gelin uzlaşmayla yapalım bunu" çağrısında bulundu.

Hamzaçebi, hükümet kanadından yapılan, "Genelkurmay’a sorduk, buna olumlu bakmıyor" yönündeki değerlendirmelere de Başbakan Erdoğan’ın daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatarak yanıt verdi. Bu sözlerin doğru ve samimi olmadığını ileri süren Hamzaçebi, "Sayın Başbakan’ın daha önceki beyanları var. Seçimlerden önce çıktığı bir televizyon programında askerin, (bedelli askerlik noktasında bir direnci olmadığını) söylüyor. Görüş tabii ki alınır ama kararı verecek olan parlamentodur" dedi.

"BAŞBAKAN’IN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİR"

Hamzaçebi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na yönelik Suriye ile mezhep bağlantısını içeren sözlerine yönelik yaptığı yazılı açıklamayı da "tatmin edici" bulmadıklarını söyledi. Hamzaçebi şöyle konuştu:

"Sayın Çelik’in bugüne kadar yapmış olduğu açıklamalardan sonra oradaki kabahatini, suçunu örtmek amacıyla yaptığı açıklamalar beni tatmin etmiyor. Sayın Hüseyin Çelik’e düşen Alevi yurttaşlarımızdan özür dilemektir. Ancak Sayın Çelik’in ve AKP’nin böyle bir davranışı gerçekleştireceği kanaatinde değilim. Çünkü Sayın Çelik’in ve AKP’nin genlerinde mezhep üzerinden, inanç üzerinden siyaset yapmak ve kendi inancından olmayanları ötekileştirmek vardır. Alevi vatandaşlarımız AKP için ’öteki’ konumundadır. Sayın Çelik’in özür dilemesi yetmez, Sayın Başbakan’ın özür dilemesi gerekir.

KISIR POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

CHP’nin Suriye politikasıyla Esad’ın mezhebi arasında ilgi kurarak, buradan bir iç siyaset yararı sağlamaya çalışmak kısır bir politikadır. Ben desem ki ’siz AKP hükümeti olarak Suriye’ye karşı olan hasmane tavrınızı, Beşşar Esad’ın mezhebi nedeniyle mi belirlediniz?’ Doğru olur mu bu soru? Bu soruların bir çıkışı yoktur. Bu soruları sormak, dini, inancı, mezhebi siyasete alet etmek yanlıştır."