İran Heyeti Sınır Ticareti İçin Van`da

İran`ın Salman şehrinin Valisi Mortaze Nazari ve İslami Şura Parlamentosu Milletvekili Ali Akbar Aghaei`nin aralarında bulunduğu 15 kişilik bir heyet, sınır ticareti görüşmeleri için Van`a geldi.

İran Heyeti Sınır Ticareti İçin Van`da
Öğle saatlerinde Kapıköy Sınır Kapısı`nda giriş yapan İran heyeti, Özalp Kaymakam Vekili Nurullah Kaya tarafından karşılandı. Daha sonra Kaya ile birlikte Van Valiliğine geçen İran heyetini, Van Valisi Minür Karaloğlu ve Vali Yardımcısı Atay Uslu karşıladı. Gerçekleşen ziyaret hakkında bilgi veren Vali Karaloğlu, Van`ın, İran İslam Cumhuriyeti`nin Urumiye, Salma, Hoy ve Makü illeri ile karasal sınırı bulunduğunu hatırlatarak, "Bugün Salmas Valisi Nazari ve milletvekili Aghaei ve heyeti bizimisafirimizdir. Misafirlerimizle 2 şehir, 2 ülke arasındaki ilişkileri geliştirme noktasında ne yapabileceğimizi oturup konuşcağız. Bizim İran ile son dönemlerde iyi bir ilişkimiz var. Hem güvenlik noktasında hem ticari ilişkiler noktasında güzel ilişkilerimiz var. Sadece sınır güvenliğinden kalmayarak sınırda yaşayan halklarımızın refahı için çalışmak istiyoruz. Sınır ticareti konusunda ciddi gelişmeler oldu. Üzerinde çok durduğumuz Kapıköy Sınır Kapımız nisan aylında transit taşımacılığa açıldı. YineSalmas ile bizim aramızda Gelinci-Kuzereş Serbest Ticaret Merkezi`nin açılması için bundan önce yapılan toplantılarda protokole koyduğumuz gibi çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz oradaki serbest ticaret merkezini de açmaktır" dedi.

Amaçları, vatandaşların illegal yollarla yaptığı ticareti legal hale getirmek olduğunu da söyleyen Vali Karaloğlu, "Bizim hedefimiz vatandaşlarımıza bugüne kadar illegal yolda yaptığı ticareti legal yollarda yapacak kanallar açmaktır. Sınır hattında yaşayan vatandaşların refah düzeyini yükseltmektir. Bugün bu toplantımızda Salmas Valimiz Mortaze Nazari ve Milletvekilimiz Ali Akbar Aghaei ile bu konuları tekrar konuşacağız. Nereye geldiğimizi ve yapmamız gereken işleri tekrar konuşcağız" şeklindekonuştu.

Burada bir açıklama yapan Salmaz Valisi Mortaze ise Türkiye ve İran ilişkilerine değildi. İki ülkenin dost ve kardeş ülke olduğunu belirten Mortaze, Gelincik-Kuzereş Serbest Ticaret Merkezi`nin açılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Daha sonra basına kapalı olarak yapılan toplantıya geçildi. Geceyi Van`da geçirecek olan İran İslam Cumhuriyeti heyetinin yarın ayrılacağı kaydedildi.
Kaynak: İHA