HP, neden stratejisini değiştiriyor

Ekim ayından itibaren tablet ve akıllı telefon üretimini durduracağını açıklayan HP, Apple ile rekabet için köklü bir değişime gidiyor.

Ekim ayından itibaren tablet ve akıllı telefon üretimini durduracağını açıklayan HP, Apple ile rekabet için köklü bir değişime gidiyor.

iPad'in pazarın dinamiklerini değiştirdiğini belirten Kişisel Sistemler Ülke Müdürü Ertuğ Ayık, "PC işinden çıkmıyoruz ancak HP bilgisayarları başka bir isimle görebiliriz." dedi.

Teknoloji devleri, iPod ile Walkman'i tahtından indiren, iPhone ve iPad ile cep telefonu ve bilgisayar dünyasındaki ezberleri bozan Apple'ın hızına yetişmek için tüm planlarını rafa kaldırıyor. Nokia ve Samsung alışılmış modellerin dışına çıkarak iPhone benzeri telefonlar üretirken gündemi şaşırtan asıl haber HP'den geldi.

Yeni CEO Leo Apotheker ile dönüşüm sürecine giren dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi ani bir kararla bu alandan çıkacağını açıkladı. Ayrıca geçtiğimiz yıl 1,8 milyar dolara satın alınan Palm'dan da vazgeçerek tablet ve akıllı telefon üretimi ekim ayında durduruluyor. Şirketin, 10 milyar dolara yazılım şirketi Autonomy'yi de satın almak istediği belirtiliyor.

HP'nin ne yapmak istediği akıllarda soru işareti oluştururken, konuyla ilgili sessizliği HP Türkiye bozdu. Ülke Müdürü Ertuğ Ayık, üst yönetimin ne yapmak istediği ile ilgili ayrıntılı bilgi vermedi ancak planlarla ilgili ipuçlarını açıkladı. Ayık, "Şirket kişisel bilgisayar işinden çıkmıyor, aksine daha da güçlenmek ve rekabetçi piyasada var olmak için böyle bir yol seçildi." diyor. Ayık, şu anda alınmış kesin bir karar olmamakla birlikte, yönetim kurulunun stratejik çalışmaları değerlendirdiği, görüş alışverişinde bulunduğunu belirtiyor.

PC bölümünün HP'den ayrılarak yoluna bağımsız bir firma olarak devam etmesi görüşünün daha baskın olduğunu kaydeden Ayık, "PC işinden çıkmak mantıklı değil. Bu sektör hâlâ büyüyen bir pazar." diyor.

"Peki neden böyle bir karar alındı?" şeklinde bir soruyu ise Ayık, "Bilgisayar dünyasında farklılıklar oluşmaya başladı. Tablet var, Smartlar var. İş tüketici elektroniğine kayıyor. iPad, pazarın dinamiklerini değiştirdi.

Ama iPad ne ilk ne de son olacak. 2 yıl sonra çok başka şeyler de görebiliriz. Şu an herkes neden iPad'i ben üretmedim diye kendisine soruyor." şeklinde cevaplıyor. Şirketin PC işinden kesinlikle zarar etmediğini, aksine 40 milyar dolarlık bir kazancı olduğunu belirten Ayık, "Bu iş HP'nin çok mutlu olduğu bir alan. Ancak bu sektörde çok başarılı olmak için hızlı hareket etmek şart." diyor.

Bunun için de kişisel bilgisayar bölümünü ayırarak, rekabetçi alanda daha hızlı kararlar alabilen bir şirkete ihtiyaç duyulduğunu ve "Yeni şirkete özgürlük alanı tanıyalım" denildiğini aktarıyor ve ekliyor: "Bilinen bir şey var ki o da HP'nin bilgisayarda daha başarılı olmak istediği.

ZAMAN
Ama hangi yoldan gidileceği, nasıl bir karar alınacağı ile ilgili her şey 2011'in sonunda netleşmiş olacak. 12-18 ay sonunda şirketle ilgili herşey oturmuş olur. Türkiye'deki çalışma sisteminde herhangi bir değişme yok. Planlarımızı askıya almadık."

ÇORLU'DAKİ FABRİKA tam kapasite ÇALIŞIYOR

Türkiye HP için çok önemli bir merkez. Sistemin kurulduğu gibi devam ettiğini ve işlerine odaklandıklarını belirten Ayık, işe alımları da sürdürdüklerini söylüyor. Çorlu'daki fabrikanın tam zamanlı çalıştığını belirten Ayık, "Birçok ülkede Made in Turkey yazan PC'ler satılıyor. İhracatımız başarılı şekilde devam ediyor." diyor.