Trabzon`da " Trabzon-erzincan Demiryolu" Paneli

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi`nde düzenlenen Trabzon Kent Sempozyumu Trabzon-Erzincan Demiryolu Paneli sona erdi.

Trabzon`da ' Trabzon-erzincan Demiryolu' Paneli
Panelde; Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, MMO Trabzon Şube Başkanı Şaban Bülbül, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik ve TCDD İnşaat Daire Başkanı Mustafa Babal hazır bulundu.

Yapılan konuşmalarda Trabzon`a mutlaka demiryolu gelmesi gerektiği vurgulanırken, bu yöndeki çalışmalara hız verilmesi istendi. MMO Trabzon Şube Başkanı Şaban Bülbül, demiryolunun ilköğretim öğrencilerinin bile hayalinde olduğunu belirterek, "İlköğretim öğrencilerine düzenlemiş olduğumuz yarışmalarda, `Hayalinizdeki Trabzon`u çizin` dediğimiz zaman oradaki resimler içerisinde demiryolu varsa bizim de hayalimizde demiryolu var. Belki biz gerçekleştiremeyeceğiz, belki biz göremeyeceğiz ama Aldülhamit döneminde başlayan Atatürk`ün sözleriyle gelinen noktada bizlerin de hayali olarak Trabzonlulara unutturamayacağımız, ilköğretimöğrencilerinin de hayalini süsleyen demiryolu, eninde sonunda Trabzon`a gelecektir. Bunun önünde de hiçbir kimsenin durabileceğine ihtimal vermiyorum. Sözde herkes, `Demiryolunu istiyoruz` diyor ama faaliyette kimler ne kadar yapabiliyor. Elinden geleni yapabiliyor mu? Yetkililer bunu ne kadar istiyor? Trabzon halkı bunu ne kadar çok istiyor, bu önemli" dedi.

Demiryolunun mutlaka olması gerektiğininin altını çizen KTÜ İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, "Trabzon`un en büyük potansiyeli lojistik bir üst haline gelebilmesi, bu uluslararası ticaretten önemli bir pay alması için bu demiryolunun mutlaka olması inancındayım. Asistanlığımdan beri Karadeniz Teknik Üniversitesi`nde bu konuyu savunuyoruz. Osmanlı`dan beri güzergah tartışılıyor ve yapılmak isteniyor" dedi.

TCDD İnşaat Daire Başkanı Mustafa Babal ise Erzincan-Trabzon Demiryolu ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, "Sivas-Erzincan temeli atılınca ve yüzde 30-40`a geldiği taktirde Erzincan-Trabzon temelini inşallah atacağız. Erzincan-Trabzon hızlı demiryolu etüt ve fizibilite çalışmaları Çin`li bir firma tarafından devam ediyor. Erzincan`dan Trabzon`a hızlı tren yapılmayacaktır, hızlı demiryolu yapılacaktır. 200 kilometre ile yolcu trenleri, 120 kilometre ile yük trenleri çalışacaktır. Trabzon`ademiryolu gelişinin en önemli sonucu olarak Doğu Anadolu`nun, Anadolu`nun Güney`den denize yani medeniyete inmesi demektir. 2035 yılı hedeflerinde de bulunan Trabzon-Batum demiryolu açıldıktan sonra da bütün Kafkas ve Türk devletler ve Çin`e kadar uzanan demiryolu ağına bağlanmış olacak yine Trabzon denize inmek demek zaten bütün Avrupa ülkelerine su yollarıyla, nehir yollarıyla Avrupa`ya kadar bağlanmış ve medeniyete bağlanmış demektir. Sivas`tan Erzincan`a hızlı demiryolunun gitmesiyle veya Erzincan`danErzurum`a bir hızlı demiryolunun gitmesiyle Trabzon`a inen demiryolu arasında dağlar kadar fark vardır" şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA