Başbakan Kayseri'de Toplu Temel Attı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'de toplam 1 trilyon 140 milyar lira değerindeki yatırımların toplu temel atma ve açılış törenine katıldı.

Başbakan Kayseri'de Toplu Temel Attı
Erdoğan, "Biz bu millete efendi olmaya gelmedik, biz bu millete hizmetçi olmaya geldik" derken, ana muhalefete de yüklenerek, "Ana muhalefet çıkıyor, biz İsrail'le sıkıntı yaşıyorsak İsrail'e avukatlık yapıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun İsrail'den ne zaman vekalet aldığını bilmiyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki bakanlarla Kayseri'de toplu temel atma ve açılış törenlerine katıldı. Toplam 1 trilyon 140 milyar lira değerindeki yatırımların toplu temel atma ve açılışına katılan Başbakan Erdoğan, canlı bağlantılarla temel atmaları gerçekleştirdi.

Tören alanında konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye'de başlattığımız geniş hamlenin ilk temelini Kayseri ilimizde ortaya koymuş olacağız. Başbakanımızın şehir hastaneleri olarak dediği bu hastanelerle çok daha iyi hizmetler vereceğiz. Hem Kayserimiz, hem çevresindeki iller için şifa vesilesi olacak. Bu vesile ile bu hamleyi başlatmamız için bize fırsat veren, bize yol gösteren, önümüzü açan, talimat veren sayın Başbakana şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Ardından kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise, Kayseri'nin sanayi şehri olmasının yanında eğitimde de çok geliştiğini söyledi. Özellikle ortaöğretim ve lise eğitiminde Kayseri'nin ileride olduğunu belirten Dinçer, "Kayseri tıpkı, sanayide, sosyal hayatta olduğu gibi eğitimde de önemli nokta almış görünüyor. Kayseri'de toplam 9 bin 906 dersliğe ulaşıldı, Kayseri'de 251 okul var. Her şeye rağmen Kayseri'nin eğitim sorunlarının çözümüyle alakalı, 30 kişilik dersliklerin oluşmasını istiyorsak,hala 80 dersliğe ihtiyacımız bulunuyor. Yaklaşık 60-70 derslikle, Kayseri eğitim sorunu kalmayan yegane şehir olacak. Okullaşmada, okul öncesi eğitimde Kayseri Türkiye ortalamasının altında. Bu oranı 2011 yılı sonu itibariyle yüzde 77'ye çıkaracağız. İlköğretim ve ortaöğretimde ise Kayseri'nin okullaşma oranı oldukça iyi. Öğretmen ihtiyacı ve okullaşma oranlarıyla ilgili kısa çabaların bize sonuç getireceğine inanıyrum. Kayseri'de, sanayi bölgesi olmasına rağmen meslek lisesi okullaşma oranlarının düşükolduğunu görüyoruz. Açılışını yapacağımız 3 okulumuzda 80 derslikle öğrencilerimize daha iyi eğitim vermek istiyoruz. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz. Okullarımızın çevre şartlarının yerine getirilmesiyle ilgili çok önemli katkılarda bulundular" diye konuştu.

Toplu açılışları gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'sa, ilk olarak rahatsızlığı nedeniyle açılışa katılamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün selamını iletti. Temel atmalar Kayseri Sağlık Kenti, Raylı Sistem ve Anadolu Harikalar diyarı ile açılışı yapılacak Merkez Yemekhane Binası, Kapalı Spor Salonu ve Mühendislik Fakültesi Ek Binası, Kuşçu Mesire Alanı Sosyal Tesisi, Argıncık 1 ve 2 Nolu Futbol Sahaları, Ahmet Paşa İlköğretim Okulu, Ahi Evran Teknik ve Endüstri MeslekLisesi ve Talas Şehit Nuri Aydın Sağır Anadolu Lisesi hakkında bilgi vererek, "Bugün ayrıca Şehir Hastanesi'nin temellerini atıyoruz. Ben prensip olarak, ben temel atma törenlerine pek katılmıyorum. Sadece tamamlanmış eserlerin açılışına katılıyorum. Fakat bu proje farklı bir proje. Bu proje özellikle Türkiye genelinde, şehir hastaneleri olarak, Türkiye'de yaygınlaşmasını istiyoruz ki şu anda ilk adım Kayseri Şehir Hastanesi. Bunun ardından Ankara Şehir Hastanesi'nin temelini atacağız. Bu şehir hastanesiile ilgili müteahhit firmalarla anlaşma yapacağız. Şu anda anlaştığımız süreyi, ne zaman biteceğimizi konuşacağız. Cumhuriyet tarihinde 9 senede 15 bin kilometre bölünmüş yol yaptık, farkımızı koyduk. Şehir hastanelerine de farklılığını getiriyoruz. Hastalarımızı, ileri teknolojiyle büyük şehirlerimize, oradan da diğer şehirlerimize taşıyoruz. Vatandaşımızın sağlıklı nefes almasını hiç bir şeye değişmeyiz. Bütün derdimiz bu. Bugün burada, bu devasal alanda 850 bin kilometre karelik alanda temel atıyoruz.İnşallah 1 milyon metre karenin üzerine çıkaracağız. Burada tamamen her şey hastanenin içerisinde projelendirilmiş. Hastanelerimizde biliyorsunuz koğuş sistemi kalktı, yenilerde 1-2 yatak var, her odada tuvaleti banyosu var. Hastaneye sağlıklı giden hasta çıkar, hasta giden sağlıklı çıkamazdı, 8 ay sonraya gün verirlerdi, 3 ay sonraya gün verirlerdi. Bazı doktorlar muayenehanesinin adresini verirdi. Şimdi tam gün yasası diyenince rahatsız oldular. Biz de diyoruz ki bu millete hizmete varsan arkadaştam gün gel çalış. Yavrularımızı bu okullarda okuturken bu ülkeye hizmet etsinler diye okutuyoruz, eğer orada pozitif ayrımcılık varsa orada ideoloji vardır. Döner sermayeden aldıklarınızı nereye koyuyorsunuz? Biraz da az para kazan ne olacak sanki?" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, toplu açılış ve temel atmaların maliyeti hakkında bilgi vererek, "Buranın maliyeti 750 trilyon civarında olacak. Aynı şekilde bugün raylı sistem 250 trilyon olacak. Diğer açılışını yaptığımız tesisler 140 trilyon. yani 1 katrilyon 140 trilyonluk temel atma ve açılış töreni yapıyoruz ve bunu Kayseri'de yapıyoruz. Sabahleyin Erciyes'e çıktım, Erciyes bir alem. Orda da 300 milyon avroluk kış turizminin yapımı devam ediyor. Haseki Başkan sağ olsun diyorlar. Haseki Başkanı biraz sonraekranda izleyeceksiniz. Haseki başkana çok takıldılar ama çarpıldılar değil mi? Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste. Daha çıkmadı. Çünkü bu millete hizmete edenler, bu milletin desteğini her zaman yanlarında görmüştür. Biz bu millete efendi olmaya gelmedik, biz bu millete hizmetçi olmaya geldik. Burada bir şeyi özellikle vurgulamak istiyorum. Biz bu yarışta herşeye rağmen ilerliyoruz, ana muhalefet, muhalefet bunlarla ilerliyoruz. Fakat bakıyorsun, ana muhalefet çıkıyor, Biz İsrail'le sıkıntıyaşıyorsak İsrail'e avukatlık yapıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun İsrail'den ne zaman vekalet aldığını bilmiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu bu ak alnımızı senin lanetli ağ iletti. Temel atmalar Kayseri Saızlarına dudaklarına öptürmeyiz. Biz milletimizle kucaklaşarak bu yolda devam ediyoruz. Aynı kararlıklarla bu yolda devam edeceğiz. Erciyes'ten inerken sürekli yolumuzu kesen kardeşlerimizi gördük, onlarla kucaklaştık. Hamdolsun daha iyi daha güzel olacak, 10-15 sen öncesinin Kayseri'sini düşünün, şimdikiKayseri'yi düşünün" diye konuştu.

Başbakan, ardından müteahhit firma yetkilisi ile kürsüde pazarlık yaptı. 3 yılda bitirme süresini uzun bir pazarlık sonucu 2,5 yıla indiren Erdoğan, eşi Emine Edoğan, daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve eşleri, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile yüklenici firma yetkilileri ile toplu temel atma ve açılışı canlı bağlantılarlagerçekleştirdi.
Kaynak: İHA