Metiner: Askeri Vesayet Tarih Oldu

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, askeri vesayet sisteminin tarih olduğunu, 28 Şubat sürecinin de kapandığını söyledi.


Metiner, 27 Nisan e-muhtırası olarak tarihe geçen Genelkurmay bildirisinin internet sitesinden kaldırılmasını yorumladı. Bir dönemin artık tamamen kapandığını söyleyen Metiner, "Artık askeri vesayete dayalı sistem tarihe uğurlanıyor. Askerin egemen ve belirleyici tek güç olduğu Baasçı Cumhuriyet modeline demokrasi yüzyılında yer yok. ‘28 Şubat bin yıl sürer’ diyen darbeci anlayışlardan artık eser kalmadı.” dedi. Bütün bu demokratik değişimlerin AK Parti iktidarı sayesinde mümkün olabildiğini söyleyen Metiner, “Türkiye, artık kendini demokrasi yüzyılına hazırlıyor. Partimizin ve hükümetimizin Türkiye`nin önüne koyduğu ‘ileri demokrasi’ çıtasına adım adım yaklaşıyoruz. Biz bu adımın daha hızlı olmasını, bu değişimlerin gecikmeden gerçekleşmesini isterdik.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin demokrasi ve hukuk ekseninde yeniden yapılandırıldığını kaydeden Metiner, “Türkiye artık soğuk savaş döneminden kesinlikle çıkıyor. Gecikmiş bir süreç bu. Bu yüzden partimiz demokratik ve özgürlükçü bir yeni anayasa yaparak bu değişim sürecini noktalamak istiyor. 27 Nisan bildirisinin Genelkurmay internet sitesinden çıkartılmış olması, ordumuzun yeni komuta kademesinin de artık bu değişimin bilincinde olduğunu göstermesi bakımından anlamlıdır.” diye konuştu.
Genelkurmay eski başkanı Işık Koşaner`in, 35. madde kaldırılsa bile ordunun tarihsel görevinin siyasal sisteme müdahale olduğu anlamına gelen açıklamalarına da değinen Metiner, “Yeni komuta kademesindekilerin sivil otoritenin emrinde olduklarını gösteren davranışları, Türkiye`nin artık sivil-asker ilişkilerinde ‘ileri demokrasi’ normlarına uyarlı bir yeni döneme girdiğini gösteriyor. Türkiye demokrasiyle normalleşiyor. Herkes asli görevine ve konumuna çekiliyor. Demokrasilerde askerin görevi, Koşaner Paşa`nın dediği gibi asla rejimin bekçiliğini yapmak değildir. Bu anlayış, sivil-seçilmiş hükümetleri alaşağı etmeyi meşru gören darbeci anlayışın bir ifadesidir. Asla kabul edilemez. Asker sivil otoritenin koşulsuz emrinde olmak zorundadır ve askerin tarihsel görevi de asli görevi de ülke sınırlarını korumak ve kollamaktan ibarettir. Türkiye`nin demokrasiye doğru olan bu normalleşme sürecine herkes katkı sağlamalı.”açıklamasında bulundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`nun, ‘Ordu yıpratılmak isteniyor’ veya ‘Yeni bir ordu oluşturulmak isteniyor’ yaklaşımını da tek kelime ile demokrasi adına esef verici bulduğunu söyleyen Metiner, “Türkiye`nin yeni bir orduya değil ama ordunun yeniden yapılandırılmasına ivedilikle ihtiyacı vardır." değerlendirmesinde bulundu.