Bedensel engelli öğrencinin okuma aşkı

Uşak Atatürk İ.Ö.O. öğrencisi bedensel engelli Murat Kaya'nın okuluyla ilişiğinin kesilmesi üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün "Yapacak birşey yok!" derken Eğitim-Sen Temsilcisi Deniz Ertunç duruma tepkili...

Bedensel engelli öğrencinin okuma aşkı
Atatürk İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi olan ve yüzde 80 oranında bedensel engeli bulunan Murat Kaya’nın, yaş sınırı nedeniyle okuluyla ilişiği kesildi. İşçi emeklisi baba ve ev hanımı anne, okulun kararı karşısında şok oldu.

İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, yönetmelik uyarınca ilişik kesildiğini, öğrencinin dışarıdan ilköğretimi bitirebileceğini belirtirken, Eğitim-Sen Uşak Şube Müdürü Deniz Ertunç, kanun ve yönetmeliklerde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Uşak merkezdeki Atatürk mahallesinde oturan Kaya ailesi, 16 yaşındaki bedensel engelli oğulları Murat Kaya’nın öğrenim hayatı sona erince şok yaşadı. Doğuştan bedensel engeli olması nedeniyle 9 yaşında ilköğretime başlayan ve Atatürk İlköğretim Okulu’nda bu yıl 6'ncı sınıfı bitirerek, 7’ye geçen Murat Kaya, yaş engeline takıldı. Son karnesinde öğretmeni tarafından "Hayatında gülücüklerin hiç eksik olmasın. Gülen yüzün hiç solmasın" notu yazılı olan bedensel engelli öğrenci Murat, okulların açılmasını heyecanla beklerken, ilişiğinin kesildiğini öğrenince üzüntüye boğuldu.

Okuldan, okur-yazarlık durumunu gösteren öğrenim belgesiyle ilişiği kesilen Murat Kaya, "Doğuştan bedensel engelliyim. Gördüğüm tedaviler nedeniyle 9 yaşında ilkokula başlayabildim. Karnemdeki notlarımın çok iyi olmasına rağmen annemi okula çağırarak beni okuldan çıkardıklarını söylemişler. Çok üzüldüm. Ben okumak ve topluma faydalı bir insan olmak istiyorum. Beni okulumdan ayırmayın, yetkililerden yardım bekliyorum. Annem ve babam hasta. Okumak istiyorum. Yıllardır müracaat etmemize rağmen bana akülü araba vermediler. Önce okulumu sonra da akülü arabamı istiyorum" dedi.

BABA DİYALİZ HASTASI

İşçi emeklisi baba, 59 yaşındaki Süleyman Kaya, 7 yıldan bu yana böbrek hastası olduğunu ve diyalize girdiğini söyledi. Kalp hastası olan eşinin de geçen yıl ameliyat olduğunu kaydeden Kaya, “Doğuştan bedensel engelli oğlumuz var. 7 yıldır hasta halimizle sırtımızda taşıyıp okuluna götürdük. 9 yaşında ilkokula başlayan oğlumuz bu yıl 7. sınıfa geçti ancak yaşı 16 olduğundan okuldan öğrenim belgesi verilerek çıkarıldı. Okuldan verilen belge bütün hayallerimizi yıktı. Biz oğlumuzun eğitimine devam etmesini istiyoruz. Bu konuda Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüzden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

GÖZÜ YAŞLI KALP HASTASI ANNE


Okuma- yazma bilmeyen gözü yaşanne 54 yaşındaki Pakize Kaya da, şunları anlattı:

"Oğlumu zor şartlarda bu duruma getirdik. Doğuştan bedensel engelli doğdu ve halen fizik tedavileri devam ediyor. Ben kalp ameliyatı geçirdim. Buna rağmen üşenmeden bıkmadan oğlumu yıllardır okula götürüyorum. Beni geçen gün çağırdılar gittim. Okul müdürü, yardımcısı, bir hizmetlinin önünde 'Oğlunuz yaşından dolayı okuldan çıkarılacak. Birazdan belgesini vereceğiz' dediler. 'Ben oğlumun okumasını istiyorum. En azından ilkokulu bitirsin' dememe rağmen bana bir kağıt imzalatmak istediler. Ben okuma yazmamın olmadığını ve imza atmayı bilmediğimi söyledim. 'Sen karala bir şey olmaz' dediler. Bana imzalattıkları kağıt meğerse oğlumun okuldan çıkış belgesiymiş. Ben oğlumun okumasını istiyorum. Eşim ve ben yaşlandık. Bize bir şey olursa oğlumuzun hali ne olur? Yetkililerin oğlumun öğrenimi konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz."

YÖNETMELİK GEREĞİ


Uşak Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün ise ilköğretimde yönetmelik gereği 16 yaşına gelen öğrencilerin okuldan ilişiğinin kesildiğini söyledi. Düzgün, “Öğrencinin sakat veya başka bir şeyinin olması bir şeyi değiştirmez. Okuldan ilişiği kesilen öğrenciler Açık Öğretim’den yani dışarıdan ilköğretim okulunu bitirebilir” dedi.

Eğitim-Sen Uşak Şube Başkanı deniz Ertunç ise engellilerin örgün eğitim dışına itilmemesi gerektiğini belirtti. Ertunç, “Bu uygulamada yönetmelik ve kanuna aykırı bir durum yok, ancak bu durumdaki öğrencilere sahip çıkılması gerekir. Engelli öğrencilerimiz için kanun ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemeler yapılması gerekiyor. Yani, yasa ile toplumsal hayatın örtüşmesi lazım” diye konuştu.

Bedensel engelli öğrencinin okuma aşkı
Kaynak: AA