Sahil Projeleri Türkiye’ye Örnek

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yapımına başlanacak İzmit Sahil Düzenlemesi ile Derince-Tütünçiftlik ve Yarımca sahil düzenlemelerinde incelemelerde bulundu.

Sahil Projeleri Türkiye’ye Örnek
Başkan Karaosmanoğlu, İzmit Körfezi’ni yemyeşil alanlar ve kumsallarla bir gerdanlık gibi süslemeye kararlı olduklarını söyledi.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapımına başlanacak olan İzmit Sahil Düzenlemesi ile kısa süre önce inşaatı başlayan Derince-Körfez ve Yarımca sahil düzenlemelerini dolaşan Başkan Karaosmanoğlu, projelerle ilgili yerinde bilgi aldı. Başkan Karaosmanoğlu’na incelemeleri sırasında Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı ile Park ve Bahçeler Müdürü Cenan Turan eşlik etti.

Ramazan ayında sabahın erken saatlerinde oldukça sıcak bir havayla başlayan, günün ilerleyen saatlerinde sağanak yağış altında devam eden inceleme gezisinde Boğaziçi Üniversitesi Kıyı Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Emre Otay da hazır bulundu. Başkan Karaosmanoğlu’nun İzmit Körfezi çevresinde oluşturulan sahil düzenlemelerinde deniz kumu kullanarak kumsal oluşturulması projesine hayranlığını dile getiren Otay, bu projenin üniversitelerde master konusu olacağını ve Türkiye’ye örnek bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık 166 bin metrekarelik bir alanı kaplayan İzmit sahilinin, Kocaeli halkının kullanımına sunulması için başlanacak proje öncesinde Başkan Karaosmanoğlu ile beraberindekiler, sahil boyunca bir inceleme yaptı. D-130 Karayolu üzerindeki Güney Terminali’nin sahil kesiminden başlayan inceleme gezisi Vinsan Tesisleri’nden Kocaeli Fuarı’nın olduğu alana kadar devam etti. İzmit Sahil Düzenlemesi kapsamında doğal ortamın bozulmamasına dikkat edilerek yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, oturma grupları, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor sahalarının yapılacağı, bu arada binlerce canlının yaşadığı sulak alanın ise korunacağı ifade edildi.
Başkan Karaosmanoğlu ile beraberindekiler ayrıca Derince 60 Evler ile Körfez Tütünçiftlik’i birleştirecek olan sahil düzenlemesini de dolaştı. Körfez Yarımca Sahil Düzenlemesi çalışmalarını da denetleyen Başkan Karaosmanoğlu, projelerle ilgili detaylı bilgi aldı. Göreve geldiklerinde kaderine terk edilmiş, adeta küsmüş bir İzmit Körfezi’yle karşılaştıklarını, yaptıkları sahil düzenlemeleriyle iki sevgiliyi yani Kocaeli halkıyla denizi buluşturduklarını hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’İzmit Körfezi’nde ve bazı sahillerimizde artık denize giriyoruz. Hedefimiz İzmit Körfezi’ni yeşil alanlar ve kumsallarla bir gerdanlık gibi süslemek ve körfezin her yerinden denize girilebilecek bir hale getirmektir. Bunun için gece gündüz demeden, yaz-kış demeden çalışıyoruz." ifadesini kullandı.