Sahur Yemeğinin Hemen Ardından Uyumak Reflüyü Artırıyor

Mide hastalıkları içinde yaygın olarak görülen reflü rahatsızlığı olanlara sahur yemeğinin hemen ardından uyumamaları uyarısı yapıldı.

Sahur Yemeğinin Hemen Ardından Uyumak Reflüyü Artırıyor

Samsunpark Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, reflünün mide içindeki asitli sıvının yer çekimine rağmen mideden yemek borusu boyunca yukarı doğru kaçması olayı olduğunu ve asitli sıvı yemek borusundan ağıza, oradan da solunum yolları ve akciğerlere kadar ilerleyerek doku hasarı oluşturduğunu söyledi.
Reflü hastalığı sonucu mide yanması, ağıza acı su gelmesi, kronik öksürük, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, ses sorunları gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirten Dr. Ömer Faruk Yolcu şu uyarılarda bulundu: "İftardan sonra yiyecekler iyi çiğnenmeli ve yavaş yenmelidir. Sigara ve tütün tüketimi azaltılmalı mümkünse kesilmelidir. Orucun sigara ile açılması reflüyü artırmanın yanında ani ölüm riskini de beraberinde getirmektedir. Yemek yedikten sonra hemen uzanılmamalı, 1 -2 saat kadar dikey pozisyon korunmaya çalışılmalı, öne eğilmemeli ve ağır yük taşınmamalıdır. Sıkı kemer veya korse kullanılmamalıdır. Sıvı ve su tüketimi yemekle değil, ara öğünlerde veya yemekten 2 -3 saat sonraya kaydırılmalıdır. Sıvı tüketiminde gazlı, karbonatlı, asidik, soda, kola, şekerli meyve suları, kahveden uzak durmalı ve yemekten hemen sonra demir emilimini engelleyen çay içilmemelidir. Turunçgillerle ve domates suyu ile yapılan kokteyller de reflü yakınmalarını artıracaktır. Çok sıcak yiyecekler de yakınmaların artmasına sebep olabilir. Yağ konsantrasyonu yüksek olan mısır cipsi, patates cipsi, fast food, ketçap, kızartmalar, çikolata, krema, aşırı baharatlı yiyecekler, çiğ soğan ve turşu da yakınmaları artırabilir. Tatlılarda sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli, hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Sakız, özellikle naneli sakız hem hava yutulmasına hem de yemek borusu altındaki kaslarda gevşemeye neden olduğundan çiğnenmemelidir.”
Reflü hastalarına sahur konusunda da uyarıda bulunan Dr. Yolcu, ‘’Sahurda yemek yenip hemen yatılması reflünün artmasına neden olacaktır. Bu nedenle sahurda yemek yedikten en az 1, mümkünse 3- 4 saat sonra yatılmalı, midenin boşalmasına olanak verilmelidir. Yatarken ise başın yükseltilmesi, yer çekimi etkisi ile reflü miktarını azaltacaktır. Bunun için 15-20 santimlik yükseklik yeterlidir. Bu yüksekliğin sadece yastıkla sağlanması boyun ağrısına neden olabilir. Reflü yastıkları veya yatağın baş kısmındaki ayaklara 15 santimlik takozlar konularak yükseltilmesi sorunu çözebilir.’’ dedi.

İlaçların kullanımı konusunda da bilgi veren Gastroenteroloji Yolcu, "Hekim tarafından verilmiş, mide koruyucu ilaç kullanılıyorsa, bu ilaçlar mide boş iken alınması gereken ilaçlardır. Özellikle 24 saat etkili olanları kullanmak ve Ramazan sürecinde bu ilaçları gece yatmadan önce almak gerekir. İlaçların reflü oluşumunu önlemediğini unutmamalı; reflü olan sıvının asit özelliğini azalttığı için ortaya çıkan rahatlık hissi ile yalancı bir güven duygusuna kapılmamak gerekir.” açıklamasında bulundu.